Στο Ανώτατο θα προσφύγει η Τράπεζα Κύπρου

Στο Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να προσφύγει, όπως όλα δείχνουν, η Τράπεζα Κύπρου μετά και την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας στις 12 Σεπτεμβρίου, με την οποίαν η νέα διαδικασία για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί για υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, αν και η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από την Τράπεζα Κύπρου, φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σημειώνεται πως το θέμα δεν έχει τεθεί επισήμως ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος.

Υπενθυμίζεται πως το Επαρχιακό Δικαστήριο διέταξε την ακύρωση ή και τον παραμερισμό της ειδοποίησης «Τύπου Ι» που προνοεί η νέα νομοθεσία, καθώς, όπως υποστήριξε στο αιτιολογικό, είχε εξασφαλιστεί τελεσίδικη απόφαση για την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου από την Τράπεζα Κύπρου. 

Διεργασίες σε διάφορα επίπεδα
Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου έφερε στην επιφάνεια το νομοτεχνικό πρόβλημα που υπάρχει στη νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων για τα οποία υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις.  

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, o υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε πρόωρη την όποια τροποποίηση της νέας νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα αβεβαιότητα. Επισήμανε πως οι υπηρεσίες του κράτους παρακολουθούν το θέμα και αναμένουν από τις τράπεζες να προβούν σε αξιολόγηση της δικαστικής απόφασης και ποιες παλιές υποθέσεις επηρεάζονται.

Από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Τραπεζών αξιολογεί την δικαστική απόφαση και επισημαίνει πως η νέα νομοθεσία χρήζει νομοτεχνικής επεξεργασίας. 

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες διεργασίες γίνονται σε διάφορα επίπεδα για την επίλυση του νομοτεχνικού προβλήματος που προέκυψε, καταβάλλοντας προσπάθειες για τροποποίηση του λεκτικού της υφιστάμενης νομοθεσίας, χωρίς να αποκλείεται η κατάθεση τροπολογιών σε μεταγενέστερο στάδιο.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)