Μεγαλώνει το Alfa Banking Group στην Ουκρανία

Η ABH Holdings S.A. (μητρική εταιρεία της Alfa) και ο Όμιλος UniCredit Group (UCG) υπέγραψαν συμφωνία για για την απόκτηση του 99.8% της PJSC Ukrsotsbank, της UCG στην Ουκρανάι σε αντάλλαγμα του 9.9% minority της ABHH.

Σημειώνεται πως η ABHH αποτελεί την μητρική εταιρεία της Alfa Group, ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού πολυεθνικού ομίλου με τον δισεκατομμυριούχο Mikhail Fridman να αποτελεί μέρος της ιδρυτής ομάδας. Το τραπεζικό κομμάτι του Ομίλου διαθέτει παρουσία σε Κύπρο, Ρωσία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία, Καζακστάν και Λευκορωσία. 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Όμιλος εκπροσωπείται από την Alfa Capital Holdings (Cyprus) Ltd η οποία παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες σε διεθνείς αγορές με επίκεντρο τη Ρωσία και χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. 

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Alfa Group εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά των δραστηριοτήτων της Marfin Laiki στην Ουκρανία, καθώς το 2013 είχε υποβάλει ξανά πρόταση.
                                                                
Παράλληλα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως το ενδιαφέρον του Ομίλου για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου αποδείχτηκε έμπρακτα με την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου στην Ουκρανία έναντι του ποσού των €225 εκατ.
 
Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες της Marfin Laiki στην Ουκρανία, αναμένεται να πωληθούν με σημαντική έκπτωση, καθώς ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία, οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ και η μεγάλη υποτίμηση του ουκρανικού νομίσματος έχουν καταστρέψει τόσο την οικονομία όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
 
Πέραν της υποτίμησης της λογιστικής αξίας της Marfin Laiki στην Ουκρανία, η τράπεζα αντιμετωπίζει και άλλα διάφορα προβλήματα, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί πως με βάση τη νομοθεσία της Ουκρανίας άμεσα κατά νόμο υπεύθυνος για την εν λόγω τράπεζα είναι ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρο ο οποίος δεν αποκλείεται να διωχθεί ίσως και ποινικά σε ένα ενδεχόμενο πτώχευσης της.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου