Δεν βρίσκονται στον αέρα οι εκποιήσεις ακινήτων

Δεν ακυρώνει τις διαδικασίες εκποίησης ακινήτων που έχουν δρομολογηθεί, η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας τη Δευτέρα (12 Σεπτεμβρίου) με την οποίαν  διατάσσει την ακύρωση και παραμερισμό της ειδοποίησης τύπου «Ι» αλλά και την διαδικασία εκποίησης συγκεκριμένου ακινήτου όπως αυτή προβλέπεται με βάση τον νέο Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή. 

Αξίζει να σημειωθεί πως για την συγκεκριμένη υπόθεση προϋπήρξε απόφαση του ίδιου δικαστηρίου από το 2006 για εκποίηση των υποθηκών που παραχωρήθηκαν ώστε να εξασφαλιστεί το δάνειο. Παράλληλα, πρόκειται για απόφαση επαρχιακού Δικαστηρίου και η εμπορική τράπεζας έχει το δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. 

Ωστόσο, προκύπτουν διάφορα ζητήματα σε ό,τι αφορά για το τι μέλλει γενέσθαι για εκποιήσεις ακινήτων για τα οποία προϋπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, καθώς επίσης και ως προς τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται ώστε να μην μπορούν να προσβληθούν οι διαδικασίες.

Νομοτεχνικό το ζήτημα
Το InBusinessNews επικοινώνησε με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, ο οποίος σε μια προκαταρκτική μελέτης της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας μας ανέφερε πως η εν λόγω απόφαση δεν τινάζει στον αέρα όλες τις εκποιήσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως με την απόφαση αυτή επηρεάζονται οι διαδικασίες εκποίησης ακινήτων που σχετίζονται με παλαιές υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη διατάγματα εκποίησης. Άρα, πρόσθεσε, δεν αφορά υποθέσεις για νέα προβληματικά δάνεια για τα οποία με βάση τη νέα νομοθεσία έχουν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες εκποίησης ακινήτων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ιωάννου επισήμανε πως προκύπτει νομοτεχνικό ζήτημα και απαιτείται νομοτεχνική επανεξέταση της διατύπωσης της υφιστάμενης νομοθεσίας έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα νομοτεχνικά προβλήματα που προέκυψαν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Τον Ιούνιο του 2006 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε την εκποίηση πέντε υποθηκών, για δάνειο που παραχωρήθηκε το 1997. Μεταξύ των πέντε υποθηκών περιλαμβανόταν και το συγκεκριμένο ακίνητο για το οποίο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε στις 12 Σεπτεμβρίου τον τερματισμό της διαδικασίας εκποίησης. 

Το Δεκέμβριο του 2015 η εμπορική τράπεζα απεύθυνε προς τον κάτοχο του ακινήτου «Ειδοποίηση προς Ενυπόθηκο Οφειλέτη», δυνάμει του άρθρου 44Γ (1), Τύπος «Ι», των περί Μεταβιβάσεων και Υποθηκεύσεως Νόμων του 1965 μέχρι το 2014. Το Επαρχιακό Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί κατά πόσον ήταν έγκυρη ή όχι η επίδοση της Ειδοποίησης.

Στο αιτιολογικό της απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αναφέρει «Το άρθρο 44Α(4) δεν προνοεί ρητά ότι μπορεί να συνυπάρξουν η διαδικασία του Μέρους VIA και σχετική αγωγή. Ενδεχόμενα να μπορούν σε κάποια στάδια, όμως, δεν είναι δυνατόν να κινηθεί η διαδικασία του Μέρους VIA μετά που έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που διατάσσει την πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου».

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ