Μειώθηκαν κατά €274 εκατ. τα δάνεια σε φράγκο

Μείωση κατά €274 εκατομμύρια παρουσίασαν το εξάμηνο μεταξύ 31ης Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 τα υπόλοιπα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει σε επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τα δάνεια (υπόλοιπα) από €2.052 εκατ, που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μειώθηκαν σε €1.778 εκατ στις 30 Ιουνίου 2016.

Με βάση τα στοιχεία, η μείωση των δανείων είναι πιο εμφανής στα νομικά πρόσωπα, αφού τα €215 εκατ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια και μόνο τα €60 εκατ αφορούν δάνεια νοικοκυριών.

«Από τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι τα σχέδια που έχουν οι τράπεζες δουλεύουν περισσότερο όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα και λιγότερο για νοικοκυριά», δήλωσε ο Διευθυντής του τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το τι θα πράξει η ΚΤΚ για το θέμα, ο κ. Δημητρίου είπε πως «θα μιλήσουμε με τις τράπεζες και θα μπουν περισσότερες πιέσεις, ούτως ώστε να βελτιώσουν τα σχέδια και τη συμπεριφορά τους».

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν συναφθεί με την Alpha Bank, την Τράπεζα Κύπρου και σε μικρότερο βαθμό με την Ελληνική Τράπεζα.

Στις 30 Ιουνίου το συνολικό ποσό των δανείων σε ελβετικό φράγκο αντιστοιχούσε σε €1.778 εκατ. Από το ποσό αυτό τα €1.124 εκατ ευρώ αφορούσαν δάνεια νοικοκυριών εκ των οποίων τα €893 εκ. στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια για αγορά κύριας κατοικίας ανέρχονταν σε €264 εκατ και τα €629 για αγορά εξοχικής κατοικίας. Τα καταναλωτικά αφορούσαν δάνεια ύψους €68 εκατ, τα €163 άλλο δανεισμό και τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονταν σε €654 εκατ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάγκου, η μείωση των υπολοίπων των δανείων οφείλεται κυρίως σε αποπληρωμή/διαγραφή δανείων και μετατροπή τους σε ευρώ ή σε αγγλική στερλίνα.

Από τη πλευρά της, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στην προσπάθεια μείωσης δανεισμού σε ελβετικό φράγκο, που αφορά περισσότερα τα νομικά πρόσωπα. Αναμένω ότι θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια και θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα, συμπλήρωσε.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 είχαν διαγραφεί δάνεια ύψους €36 εκατ, εκ των οποίων τα €16 εκ. αφορούσαν δανεισμό προς νοικοκυριά (€14 εκ. στεγαστικά δάνεια) και τα €20 εκ. δανεισμό προς επιχειρήσεις. Αντίστοιχα τα νοικοκυριά αποπλήρωσαν €39 εκατ ενώ οι επιχειρήσεις αποπλήρωσαν €24 εκατ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Μιχάλη Κρονίδη, πρώτο ανώτερο λειτουργό του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών, η πλειοψηφία των δανειοληπτών φαίνεται να προτιμά την μετατροπή του ελβετικού φράγκου σε ευρώ.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης επεσήμανε πως οποιαδήποτε ρύθμιση δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος άλλων δανειοληπτών που έχουν συνάψει δάνεια σε άλλα νομίσματα.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε πως γίνονται από το Γραφείο του αναδιαρθρώσεις αλλά σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε σύγκριση με τα συμβατικά δάνεια. Πρόσθεσε δε πως πολλοί δανειολήπτες έχουν υποβάλει συγκεκριμένα παράπονα με τα οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα των διαφόρων όρων των αρχικών συμβάσεων.

Να μην προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες
Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών αν θεωρεί πως είναι ανάγκη το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, ο Διευθυντής του τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου είπε πως «αν οι τράπεζες κληθούν να καλύψουν κόστος μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να καλύψουν και αν προκληθούν κεφαλαιακές ανάγκες, θα καλυφθούν από τον φορολογούμενο πολίτη».

«Ναι, οι τράπεζες πρέπει να υποστούν κόστος μέσα στο πλαίσιο όπου δεν θα δημιουργούσαν ανάγκες για πρόσθετα κεφάλαια. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει, ότι παρανόμησαν, να υποστούν κάποιες συνέπειες», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως η Βουλή μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει τους δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς, «χωρίς να βλάψουμε αυτούς που δέχθηκαν το μεγαλύτερο κτύπημα της κρίσης».

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει κόσμος που θυματοποιήθηκε,ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι τράπεζες «έχουν ένα περιθώριο 25% - 30% να βρουν κάποιες λύσεις».

«Αν πάμε πέραν αυτού, τους μόνους που θα κτυπήσουμε ξανά στα πόδια ξανά είναι τους κουρεμένους καταθέτες», τόνισε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει βελτίωση στα στοιχεία αλλά όχι όσο θα επιθυμούσε η Επιτροπή. «Αν οι τράπεζες έκαναν όσα μπορούσαν να κάνουν, τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις», είπε.

Σε δηλώσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε αποκαρδιωτικά τα στοιχεία που δόθηκαν από την ΚΤΚ και στάθηκε στο ότι οι μειώσεις αφορούν κυρίως επιχειρηματικά δάνεια και όχι δάνεια νοικοκυριών.

«Ένα μεγάλος μέρος της μείωσης που αφορά τις εταιρείες οφείλεται σε αναδιαρθρώσεις και μετατροπές δανείων, ενώ είναι πενιχρή η ανταπόκριση αναφορικά με την υποβοήθηση πολιτών που ταλανίζονται από αυτό το πρόβλημα», είπε.

Ο βουλευτής της Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε μεν ότι υπάρχει πρόοδος στην πορεία αναδιαρθρώσεων, αλλά η πρόοδος στην περίπτωση των νοικοκυριών είναι πάρα πολύ φτωχή και πρόσθεσε ότι ζήτησε από την ΚΤΚ να διευκρινίσει τις ενέργειες που θα δρομολογήσει.

«Δεν μας ικανοποιούν οι απαντήσεις που έχουν δοθεί και ως εκ τούτου δεν αποκλείσαμε να συνταχθούμε με την άποψη ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα υποχρεώνει τις τράπεζες να κατευθυνθούν με συγκεκριμένα κίνητρα για να ελαφρύνουν τα νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε στο ΚΥΠΕ, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο που είναι επιλέξιμα για τα τρία σχέδια της Τράπεζας Κύπρου, ανερχόταν στις 30 Ιουνίου σε €493 εκατ. Απ` αυτά έχουν εγκριθεί και εφαρμοστεί διευθετήσεις για δάνεια ύψους €174 εκατ, ενώ εγκρίθηκαν και αναμένεται να εκτελεστούν διευθετήσεις για άλλα €50,2 εκατ. Δεν έγιναν ενέργειες για δάνεια ύψους €269,1 εκατ.

Από αυτά τα ποσά, το 37% αφορά τη λιανική τραπεζική, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα δάνεια, το 6% τις διεθνείς εργασίες (ξένοι δανειολήπτες), ενώ πολύ μικρό ποσοστό και συγκεκριμένα 2%, αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο 55% αφορά την κατηγορία και κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. Ωστόσο είναι σαφές ότι τα επιχειρηματικά δάνεια αφορούν σε μεγάλα ποσά και λιγότερο αριθμό πελατών, σε αντίθεση με τα δάνεια των νοικοκυριών που αφορούν σε μικρότερα ποσά και ταυτόχρονα σε περισσότερους πελάτες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου