Συνεργατισμός: Ζητά καθορισμό βασικών επιτοκίων

INBusinessNews  05/09/2016 10:59
Συνεργατισμός: Ζητά καθορισμό βασικών επιτοκίων

Συνεργατισμός: Ζητά καθορισμό βασικών επιτοκίων

INBusinessNews  05/09/2016 10:59

Καθορισμό νέων βασικών επιτοκίων στον Συνεργατισμό για 5 κατηγορίες πιστωτικών διευκολύνσεων ζητά η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ).

Σε συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για τον περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου τροποποιητικό νόμο, ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσο είναι απαραίτητο αυτό το νομοσχέδιο ή κατά πόσο μπορεί να γίνονται σχετικές διευθετήσεις μεταξύ του Συνεργατισμού και του εκάστοτε δανειολήπτη.

Ουσιαστικά η ΣΚΤ ζητά με βάση τις εξουσίες της ως κεντρικός φορέας να καθορίζει εντός 45 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί ελευθεροποίησης του επιτοκίου τροποποιητικού νόμου 5 νέα κοινά για όλα τα ΣΠΙ βασικά επιτόκια για πιστωτικές διευκολύνσεις σε οικιστικά δάνεια, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, συνεργατισμού (φοιτητικά, αγροτικά), καθώς και με δέσμευση καταθέσεων.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας της ΣΚΤ, Γιάννος Σταυρινίδης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τράπεζα στον κόσμο που να χειρίζεται 1000 βασικά επιτόκια», τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον Συνεργατισμό να παρακολουθεί τον επιτοκιακό κίνδυνο.

Εξάλλου, επισήμανε ότι ο Συνεργατισμός ζητά όπως του δοθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα, «προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση που υπήρχε».

Ωστόσο, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το εν λόγω νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα η συζήτηση να διακοπεί για να συνεχιστεί σε νέα συνεδρία. 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών διερωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε η Βουλή να ζητήσει νέα γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη συνταγματικότητα του νομοσχέδιου.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας