Τρ. Κύπρου: Προθυμία έγκρισης όλων των δανείων που πληρούν προϋποθέσεις

Πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου αλλά και στρατηγικός στόχος είναι να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για δανεισμό που πληρούν τις προϋποθέσεις, αναφέρει η Τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι από την αρχή της κρίσης έχει χορηγήσει 1 δις ευρώ σε φρέσκο δανεισμό ενώ ο δανεισμός που δόθηκε φέτος έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2015.

Παράλληλα, η Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει "τους ρυθμούς με τους οποίους παραχωρούμε φρέσκια στήριξη στην οικονομία, όπως γνωρίζουν ήδη οι πελάτες που πληρούν τα κριτήρια και αιτήθηκαν φέτος νέο δανεισμό”.

Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ότι όπως αναφέρει και η σχετική έρευνα της Κεντρική Τράπεζας, καταγράφεται αύξηση στη ζήτηση δανείων, και δη σε δύο κατηγορίες: Στα επιχειρηματικά και στα στεγαστικά δάνεια. Την ίδια στιγμή, η χορήγηση δανείων συνεχίζει να διατηρεί αυξημένα κριτήρια έγκρισης στα πλαίσια μιας συνετής προσπάθειας να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως είναι μειωμένη η χορήγηση πιστώσεων, ιδίως στους αξιόχρεους δανειολήπτες.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, σημειώνει, “έχουμε χορηγήσει από την αρχή της κρίσης 1δισ. ευρώ σε φρέσκο δανεισμό, γεγονός που αύξησε και το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας από 37% σε 42%. Ο δανεισμός που παραχωρήσαμε φέτος στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015”.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, παραχωρήθηκαν 200 εκατ. ευρώ σε 650 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πέραν όμως από το φρέσκο δανεισμό, στήριξη δόθηκε και στους υφιστάμενους πελάτες, μέσα από σειρά κινήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται ξένες επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ που προσελκύστηκαν μέσα από την τράπεζα, αλλά και ο ηγετικός ρόλος μας στην μείωση των επιτοκίων, με πέντε συνολικά σταδιακές μειώσεις. Το όφελος των πελατών από τις μειώσεις αυτές, έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ.

Στα οφέλη, προσθέτει, θα πρέπει να καταγραφούν και οι αναδιαρθρώσεις, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Η αυξανόμενη ποιότητα και ρυθμός των αναδιαρθρώσεων καταγράφεται μέσα από τα 2.6 δισ. ευρώ σε αναδιαρθρώσεις που έγιναν το πρώτο μισό του 2016. Επιπλέον μείωση της μόχλευσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έγινε με το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ακινήτων, με το οποίο πελάτες που έκριναν συμφέρουσα την πρόταση της τράπεζας, μείωσαν τις υποχρεώσεις τους κατά 1 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, η Τράπεζα στοχεύει στην αύξηση των χορηγήσεων, περιλαμβανομένων και των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά, με μια μεγάλη σειρά νέων προϊόντων με ευνοϊκούς όρους που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αυτά τα προϊόντα έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ως συγκεκριμένη στόχευση τους νέους, τα νεαρά ζευγάρια, τους φοιτητές και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας