Αυξάνεται η ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Αύξηση κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η καθαρή ζήτηση για δάνεια τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά στην Κύπρο, με βάση και τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων, η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης και η μείωση εναλλακτικής χρηματοδότησης που σχετίζεται με τα δάνεια από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. 

Περαιτέρω σημαντική αύξηση αναμένεται να καταγράψει η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο και το τρίτο τρίμηνο του 2016,σύμφωνα με την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας.

Δάνεια και πιστωτικά όρια προς επιχειρήσεις 
Στην Κύπρο, τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, όπως αναμενόταν με βάση και τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πλείστοι παράγοντες που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι, αν και παρατηρήθηκε αύξηση στον ανταγωνισμό από άλλα τραπεζικά ιδρύματα.  

Σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης δανείων ή πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις, οι συνολικοί όροι εφαρμογής παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η χαλάρωση που καταγράφηκε στο περιθώριο για τα συνήθη δάνεια, αντισταθμίστηκε από τις πιο αυστηρές ρήτρες δανείων. Όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν τους συγκεκριμένους όρους, η άσκηση πιέσεων από τον ανταγωνισμό φαίνεται να συνέβαλε στη μερική μείωση του περιθωρίου για τα συνήθη δάνεια ενώ οι υπόλοιποι παράγοντες παρέμειναν αμετάβλητοι. 

Οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2016 τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις θα παραμείνουν αμετάβλητα. 

Δάνεια προς νοικοκυριά 
Αμετάβλητα παρέμειναν και τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016 γεγονός που αποδίδεται στην μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων και η αυξημένη ανάγκη για αναδιάρθρωση χρέους. Το τρίτο τρίμηνο του 2016 τόσο οι τράπεζες στην Κύπρο αναμένουν αύξηση στην καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά. 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»