Οι «αδύναμες» τράπεζες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δημοσίευσε τα αποτελέσματα των stress test σε 51 τράπεζες, με την ιταλική Monte dei Paschi di Siena να καταγράφει την χαμηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια.

Συγκεκριμένα και με βάση το αρνητικό σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας ανήλθε στο - 2,44%.

Αμέσως μετά στις θέσεις της λίστας ακολουθούν η ιρλανδική Allied Irish με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 4,31% και η αυστριακή Raiffeisen με 6,12%.

Aκολουθούν οι Βanco Popular με 6,62%, η Unicredit με 7,1%, η Βarclays με 7,3%, η Commerzbank με 7,42%, η SocGen με 7,5%, Deutsche Bank με  7,8%, Criterai Caixa με 7,81% και η Erste Group με 8,02%.

Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόνισε πως οι μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης θα ανταπεξέρχονταν καλύτερα σε μια κατάσταση πίεσης από ότι πριν από δύο χρόνια καθώς έχουν συσσωρεύσει περισσότερα κεφάλαια και έχουν κάνει πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ, οι τράπεζες ξεκίνησαν τα stress tests με ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% - πάνω από το 11,2% που είχε αποτελέσει σημείο εκκίνησης πριν από δύο χρόνια – και στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου διατήρησαν έναν κεφαλαιακό δείκτη 9,1%, πάνω από το 8,6% του 2014.

Σημειώνεται πως τα περιουσιακά στοιχεία των 51 τραπεζών που έχουν ελεγχθεί ανέρχονται σε τουλάχιστον €30 τρισ. Ωστόσο είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τις 123 τράπεζες στην προηγούμενη άσκηση του 2014. Οι 51 τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 70% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι καμία τράπεζα από την Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται.

Ο αποκλεισμός των 72 μικρότερων τραπεζών θα μειώσουν σημαντικά τον πραγματικό αντίκτυπο των stress tests, καθώς αν συμπεριλαμβάνονταν και οι 123 τράπεζες του 2014 οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ήταν μεγαλύτερες.

Στα stress tests περιλαμβάνονται ο πιστωτικός κίνδυνος και η τιτλοποίησης, ο κίνδυνος αγοράς, ο κυρίαρχος κίνδυνος, ο κίνδυνος χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες αξιολογούνται με βάση το βασικό και το δυσμενές σενάριο το οποίο καλύπτει την τριετία μέχρι το 2018.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

Δειτε Επισης

Συμφωνία σταθμός…Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για τη συλλογική σύμβαση
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»