Νομικές μάχες Λαϊκής: Όλοι εναντίον όλων

Οι κουρεμένοι καταθέτες κινούν αγωγές κατά της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Οι νομικοί σύμβουλοι της πρώην Λαϊκής κινούνται νομικώς κατά την παλαιάς διεύθυνσης και διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, κινείται νομικά κατά της Δημοκρατίας για απώλεια της επένδυσής του στη Λαϊκή. Την ίδια ώρα κουρεμένοι καταθέτες κινούν νομικές διαδικασίες κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποδίδοντας στους εν λόγω θεσμούς τις συνέπειες του κουρέματος και του κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας.

Σύνθετο έως και δαιδαλώδες χαρακτηρίζεται το νομικό πλαίσιο εξελίξεων το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Eurogroup, τον Μάρτιο του 2013 κι έπειτα. Τρία και πλέον χρόνια μετά, πολλές υποθέσεις παραμένουν ανοικτές, ενώ οι διεκδικήσεις που αξιώνονται ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Αγωγές κουρεμένων καταθετών
Οι κουρεμένοι καταθέτες οι οποίοι είναι οργανωμένοι υπό τον ΣΥΚΑΛΑ (Σύνδεσμος Κουρεμένων Καταθετών Λαϊκής) κινούν νομικές διαδικασίες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά της Κεντρικής Τράπεζας αλλά κατά της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, διεκδικώντας τα χρήματα που έχουν απολέσει από το κούρεμα και μάλιστα με τόκο.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι οι εν λόγω αγωγές έχουν κατατεθεί από εκατοντάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα και οι κατηγορίες αφορούν κυρίως:
-Ενέργειες που έκαναν ή δεν έκαναν σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο οι κυβερνώντες αλλά και στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Η εν λόγω απαίτηση αφορά κυρίως την περίοδο του 2012, δηλαδή το χρονικό σημείο κατά το οποίο η Λαϊκή όδευε προς την καταστροφή, ενώ η χώρα διαπραγματευόταν την ένταξή της σε πρόγραμμα στήριξης.
-Παράλληλα, οι κουρεμένοι καταθέτες προσβάλλουν τα αποτελέσματα της πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών, μέσω αγωγών που αφορούν άνιση μεταχείριση καταθετών και συνταγματικά δικαιώματα πολιτών.

Την ίδια ώρα τα μέλη του ΣΥΚΑΛΑ επεξεργάζονται και διάφορες άλλες, εξωδικαστικές λύσεις, μέσω των οποίων προτείνουν αντισταθμιστικά της απώλειας από το κούρεμα μέτρα, όπως για παράδειγμα αποτελούν πολεοδομικές χαλαρώσεις.

Υποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Την ίδια ώρα ορισμένοι κουρεμένοι καταθέτες της πρώην Λαϊκής, αποδίδουν τις αποφάσεις αλλά και τις επιπτώσεις από το κούρεμα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εν λόγω υπόθεση εκδικάζεται σε ευρωπαϊκό δικαστήριο και όπως στην περίπτωση των κυπριακών δικαστηρίων εκτιμάται ότι η λήψη απόφασης θα χρειαστεί μερικά χρόνια.

Βγενόπουλος εναντίον Δημοκρατίας, Λαϊκή εναντίον Βγενόπουλου
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Βγενόπουλος, κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο μέσω της οποίας διεκδικεί αποζημίωση 2,2 δισ. ευρώ από την Κύπρο για την καταστροφή της επένδυσης στη Λαϊκή. Παράλληλα, νομική αγωγή κατά του Βγενόπουλου και άλλων έντεκα στελεχών της πρώην Λαϊκής, έχει από το 2013 κινηθεί από τους νομικούς της τράπεζας.

 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου