Πρώην Λαϊκή: Τι πουλήθηκε και τι απομένει

Εργασίες σε συνολικά έξι χώρες αλλά και μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου αποτελούν τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία τυγχάνουν διαχείρισης από τον Κρις Παύλου, ο οποίος λογοδοτεί στην Αρχή Εξυγίανσης, δηλαδή την Κεντρική Τράπεζα, για κάθε ενέργειά του.

Πρόσφατα ο διαχειριστής της πρώην Λαϊκής, Κρις Παύλου, ανακοίνωση την πώληση της Marfin Bank στη Ρουμανία, ενώ όπως δήλωσε στο InBusinessNews εντός του καλοκαιριού εκτιμάται να ολοκληρωθεί η πώληση εργασιών σε:
-Ρωσία
-Ουκρανία
-Σερβία

Οι εργασίες που θα παραμείνουν προς πώληση, με την προσδοκία ότι θα πωληθούν πριν το 2016 να εκπνεύσει, αφορούν τη συμμετοχή της πρώην Λαϊκής στο μετοχική κεφάλαιο της Lombard Bank στη Μάλτα και της συμμετοχής κατά 99% στην ελληνική, επενδυτική τράπεζα IBG.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί από την πώληση των προαναφερθέντων στοιχείων θα τύχουν χειρισμού από τον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής, ο οποίος θα διοριστεί από την Αρχή Εξυγίανσης με ένα και μοναδικό σκοπό: Να καταβάλει –ό,τι είναι δυνατόν- στους πιστωτές της πρώην Λαϊκής. Οι πρώτοι που έχουν δικαίωμα να λάβουν κάποιο ποσό είναι οι κουρεμένοι καταθέτες της τράπεζας. Με ιεραρχική σειρά, όταν εφαρμόστηκε το κούρεμα, επηρεάστηκαν:
1. Μέτοχοι
2. Κάτοχοι αξιογράφων ή ομολόγων
3. Καταθέτες

Η σειρά αποζημίωσης από τη διαδικασία Πώλησης εργασιών της πρώην Λαϊκής είναι αντίστροφη από την πιο πάνω σειρά, επηρεαζόμενων πλευρών.

Σημειώνεται πάντως ότι τα δισεκαττομύρια που χάθηκαν υπό μορφή μετοχικού κεφαλαίου, αξιογράφων ή ομολόγων και βεβαίως καταθέσεων δεν καλύπτονται από τα μερικά δεκάδες εκατομμύρια που θα προκύψουν από την πώληση εργασιών της πρώην Λαϊκής στο εξωτερικό.

 

Δειτε Επισης

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης