ΚΟΑΓ: Δεν θέλουμε να ξεσπιτωθεί κανείς

Την ετοιμότητα του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) να συνεργαστεί με τους αγοραστές που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, εκφράζει η Αναπληρωτής Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑΓ Μαρία Κυριακίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Οργανισμός δεν θέλει να βγάλει κανένα έξω από την οικία ή το διαμέρισμα του.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η κ. Κυριακίδου είπε ότι στο τέλος Ιουνίου οι καθυστερημένες δόσεις για το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβομένων ανέρχονταν συνολικά μόλις στο €1,39 εκατομμύριο ή στο 5,8% του συνολικού οφειλόμενου υπόλοιπου, ενώ για το σχέδιο στέγασης χαμηλά αμειβομένων, το οποίο αφορά το κυβερνητικό σχέδιο που υλοποιεί ο Οργανισμός, ανέρχονταν , στα €6,24 εκατομμύρια ή στο 10,6%.

Ειδικότερα, η κ. Κυριακίδου είπε ότι το συνολικό οφειλόμενο υπόλοιπο στον Οργανισμό, που αφορά αγορά κατοικίας/διαμερίσματος, μέσω του σχεδίου σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβομένων, ανερχόταν στο τέλος Ιουνίου στα €24,07 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα τα χρεωστών που είχαν κάποια καθυστερημένη δόση ανέρχονταν συνολικά στα €8,14 εκ. ή στο 33,8% του συνολικού υπόλοιπου.

Εξάλλου, το συνολικό οφειλόμενο υπόλοιπο για το σχέδιο στέγασης χαμηλά αμειβομένων ήταν στο τέλος Ιουνίου στα €59,14 εκ. εκ του οποίου το 75,1% ή €44,42 παρουσίαζαν καθυστερημένη κάποια δόση, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η κρίση έχει πλήξει κυρίως του χαμηλά αμειβόμενους

Επιστροφή 8 διαμερισμάτων – Αναδιάρθρωση δόσεων
Η κ. Κυριακίδου είπε ότι από τους 1.700 αγοραστές κατοικιών ή διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί μέσω του ΚΟΑΓ, σε 291 αγοραστές έχει μειωθεί το ποσό της δόσης τους ύστερα από δικό τους αίτημα.

Ανέφερε επίσης πως έχουν επιστραφεί στον ΚΟΑΓ οκτώ διαμερίσματα (2 στον Ασώματο, 5 στη Λεμεσό και 1 στα Ανάγυα), λόγω αδυναμίας των αγοραστών να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις δόσεις τους. Σημείωσε ότι για τα συγκεκριμένα διαμερίσματα έχουν προκηρυχθεί προσφορές για επιδιόρθωση τους με σκοπό να πωληθούν εκ νέου.

Σε σχέση με αγοραστές που αδυνατούν να καταβάλουν τις δόσεις τους, η κ. Κυριακίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι για να πάρει ο ΚΟΑΓ ένα αγοραστή στο δικαστήριο για επιστροφή κατοικίας/διαμερίσματος θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί ότι δεν συνεργάζεται ή ότι δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει το πρόβλημα του με τον Οργανισμό για να βρεθεί κάποια λύση.

Η Αναπληρωτής ΓΔ υπογράμμισε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο Οργανισμός λαμβάνει απόφαση δικαστηρίου αλλά εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες να εξευρεθεί μια λύση με τον αγοραστή του ακινήτου, αλλά αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατο, όπως σημείωσε, καθώς ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν ανταποκρίνεται στις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΚΟΑΓ να συζητήσει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει για να μην απολέσει την οικία του.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι ορισμένοι αγοραστές ανταποκρίνονται μόνο, όταν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου και είναι σίγουροι πλέον ότι θα χάσουν την οικία τους αν δεν συμμορφωθούν, εκφράζουν ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης μέσω δικαστηρίου, σημείωσε.

Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε, η απόφαση του δικαστηρίου για επιστροφή της κατοικίας/διαμερίσματος αναστέλλεται νοουμένου ότι ο αγοραστής θα καταβάλλει μηνιαίως το ποσό της δόσης που θα καθορίσει το δικαστήριο.

Αναφερόμενη στη διαδικασία που ακολουθεί ο ΚΟΑΓ για όσους αγοραστές έχουν καθυστερημένες δόσεις, η κ. Κυριακίδου είπε ότι αρχικά αποστέλλεται επιστολή κάθε τρεις μήνες και αν δεν συμμορφωθούν ή ζητήσουν αναδιάρθρωση τότε αποστέλλεται επιστολή μέσω δικηγόρου.

Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν ανταποκριθούν τότε αποστέλλεται επιστολή τερματισμού του συμβολαίου αγοράς οικίας/διαμερίσματος και ακολουθούν δικαστικές αγωγές, σημείωσε.

Προειδοποιητικές επιστολές
Η κ. Κυριακίδου είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι τέλος Μαΐου του 2016 είχαν σταλεί 149 πρώτες προειδοποιητικές επιστολές, 74 επιστολές τερματισμού του συμβολαίου, ενώ είχαν καταχωρηθεί 110 αγωγές, σημειώνοντας ότι από τις 110 αγωγές το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για 83 υποθέσεις είτε για πληρωμή των χρωστούμενων ποσών είτε για ελεύθερη κατοχή των κατοικιών.

Ανέφερε επίσης ότι από αυτές τις 83 αποφάσεις ο Οργανισμός έχει προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο για 10 υποθέσεις σε σχέση με παρακοή της απόφασης του δικαστηρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου