Η FBME θεωρεί ότι η Ελληνική έτυχε διαφορετικού χειρισμού από την Κεντρική

Η FBME Bank θεωρεί πως δεν υπάρχει διαθέσιμη εξήγηση γιατί η Υπηρεσία Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος  (FinCEN), ένας οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, παρέλειψε να ενεργήσει στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας και τις αναγνωρισμένες ελλείψεις ξεπλύματος χρήματος, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι προσπαθεί να επιβάλει τη σκληρότερη δυνατή κύρωση κατά της  FBME Bank, χωρίς καμία ευδιάκριτη βάση.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) ότι η Ελληνική Τράπεζα, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγγεγραμμένο στη Δημοκρατία της Κύπρου, παρέλειψε να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και τις υποχρεώσεις «γνώρισε τον πελάτη σου», η FBME Bank σημειώνει ότι “βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι όλοι στέκονται ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα δίκαιης μεταχείρισης, σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες”.

“Ωστόσο”, προσθέτει, “αυτό δόγμα τώρα παραβιάζεται στην Κύπρο προφανώς και κατάφωρα. Είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς πώς και γιατί δύο τέτοιες φαινομενικά παρόμοιες συνολικά κατηγορίες - η πρώτη κατά της FBME το 2014 και η δεύτερη το 2016 εναντίον της Ελληνικής Τράπεζας για πλημμελήματα, που πάνε πίσω δύο χρόνια και πλέον, θα πρέπει να τύχουν μια τέτοια ριζικά διαφορετική μεταχείριση”.

Όπως εξηγεί η FBME Bank από εξετάσεις που διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο του 2014 προέκυψαν παραλείψεις ή αδυναμίες της Ελληνικής Τράπεζας και αφορούσαν δραστηριότητες της τα προηγούμενα έτη, ενώ η ποινή που επιβλήθηκε στη συγκεκριμένη Τράπεζα ή ταν πρόστιμο €1.100.000 και η δέσμευση, από πλευράς Ελληνικής, για τη βελτίωση των συστημάτων της.

Προσθέτει, επίσης, ότι στην ανακοίνωσή της η ΚΤΚ αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα, ένα ίδρυμα κυπριακής ιδιοκτησίας, θα μπορεί επίσης να επωφεληθεί με έκπτωση 15% επί του προστίμου εάν συνεργαστεί μαζί της.

Η FBME Bank καλεί σε σύγκριση της συγκεκριμένης της ΚΤΚ με την ενέργεια της σχεδόν δύο χρόνια πριν, όταν κατηγόρησε την FBME για τις ίδιες αδυναμίες.

“Αντί του προστίμου, η ΚΤΚ επικαλέστηκε ψευδή νόμο, για να αναλάβει το υποκατάστημα της FBME Bank στην Κύπρο, που είναι Λιβανέζικης ιδιοκτησίας και οντότητα εγγεγραμμένη στην Τανζανία. Ανέστειλαν όλες τις εργασίες στην Τράπεζα για έξι εβδομάδες, κατέστρεψαν μια λειτουργική θυγατρική, η οποία ποτέ δεν είχε κατηγορηθεί για οποιεσδήποτε λάθος ενέργειες, προκάλεσαν υπέρμετρη βλάβη στους καταθέτες περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε δικά τους κεφάλαια και προσπαθούν να ρευστοποιήσουν το υποκατάστημα από τα τέλη του 2015”, αναφέρει.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι επέβαλαν πρόστιμο € 1.200.000 στην FBME, χωρίς έκπτωση και καμία προσφορά συνεργασίας με την Τράπεζα.

“Όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει διαθέσιμη εξήγηση γιατί η FinCEN παρέλειψε να ενεργήσει στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας και της αναγνωρισμένες ελλείψεις ξεπλύματος χρήματος της, ενώ η FinCEN προσπαθεί να επιβάλει τη σκληρότερη δυνατή κύρωση κατά της  FBME Bank χωρίς καμία ευδιάκριτη βάση”, σημειώνει η FBME Bank.

Τέλος, υποστηρίζει ότι “είναι ακόμα πιο δύσκολο να καταλάβουμε γιατί η FBME θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, ενώ η Ελληνική τη γλυτώνει με ένα ελαφρύ πρόστιμο, ακόμη και αν οι κατηγορίες εναντίον της FBME είναι, στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμες, ενώ εκείνες εναντίον της Ελληνικής είναι αναμφισβήτητες”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)