Προς πώληση ό,τι απέμεινε από τη Λαϊκή

Επαφές μέχρι τον Οκτώβρη μεταξύ του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, του Διαχειριστή και της Αρχής Εξυγίανσης σε ό,τι αφορά την πώληση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου υπενθύμισε ότι η Λαϊκή Τράπεζα κατείχε το 18,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο με την ανακεφαλαιοποίηση έπεσε στο 9%.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία, Ρωσία, Μάλτα, Ελλάδα) και εγείρονται θέματα διαχείρισης, προσθέτοντας ότι φαίνεται ότι τώρα επικρατεί καλό κλίμα μεταξύ της Αρχής Εξυγίανσης, του Διαχειριστή και των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας, παρά τις όποιες διαφωνίες.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε στη συνέχεια ότι δόθηκε προθεσμία μέχρι τον Οκτώβρη να γίνουν επαφές με στόχο να πωληθούν τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας που επιβάλλεται να πουληθούν και τα υπόλοιπα να διατεθούν με νομικά επιτρεπτό μανδύα στους πιστωτές της Λαϊκής για να τα διαχειριστούν ώστε να επιτύχουν καλύτερη απόδοση.

Η Αρχή Εξυγίανσης θα έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της μέχρι το Δεκέμβρη, συνέχισε ο κ. Ζαχαρίου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα νομικά ζητήματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να υπερπηδήσουμε ώστε να περιέλθει στους πιστωτές της Λαϊκής η περιουσία και η διαχείριση.

Στον παρόν στάδιο γίνεται διαπραγμάτευση, διευκρίνισε, αναφέροντας ότι θα υπάρχει καθαρότερη εικόνα τον Οκτώβρη.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι στην περίπτωση του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής, όπως στην περίπτωση των κατόχων αξιογράφων και στην περίπτωση κουρεμένων καταθετών ισχύει η ρήση : “ενός κακού μύρια έπονται”.

Το άτακτο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, με την εξευτελιστική πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το κούρεμα των καταθέσεων δημιούργησαν πολλά παράπλευρα προβλήματα με πάρα πολλές κοινωνικές συνέπειες, πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει διάθεση για να δοθούν ισορροπημένες λύσεις, και ότι αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, αλλά ταυτόχρονα αναμένουμε να υπάρξουν λύσεις που να αποκαθιστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το περί δικαίου αίσθημα.

Το αυτονόητο που ζητούν οι καταθέτες της Λαϊκής με μετοχικό κεφάλαιο 9% είναι να έχουν συμμετοχή στη διαχείριση της ίδιας της Τράπεζας, πλην όμως υπάρχουν προσκόμματα και αντιρρήσεις από συγκεκριμένους επενδυτές, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής είναι πάρα πολύ σημαντικά και οι πιστωτές της Λαϊκής (πρώην καταθέτες) έχουν σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου ενώ στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τράπεζες ή μέρος τραπεζών στο εξωτερικό.

Ο κ. Περδίκης είπε πως κατά τη συνεδρία η Αρχή Εξυγίανσης και ο Διαχειριστής αναγκάστηκαν να δεσμευτούν ενώπιον της Επιτροπής ότι μέχρι το Φθινόπωρο πρέπει να πωληθούν σε καλές τιμές οι τράπεζες που βρίσκονται στις ανατολικές χώρες και σωστή διάθεση των περιουσιακών στοιχείων σε Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο στην οποία διάθεση παραδέχθηκαν ότι πρέπει να εμπλακούν και οι πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας.

Ανέφερε ακόμα ότι προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι όπως προχωρά ο καιρός για τη διαχείριση των υπολειμμάτων της Λαϊκής Τράπεζας ξοδεύονται χιλιάδες ευρώ σε οίκους συμβούλων και σε δικηγορικά έξοδα που οδηγούν σε απομείωση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής.

Εγείρεται, συνέχισε, το ερώτημα εάν από την τραγική ιστορία της διάλυσης της Λαϊκής Τράπεζας επωφελούνται κάποιοι συμβουλευτικοί, ελεγκτικοί και δικηγορικοί οίκοι σε βάρος του δημοσίου.

Είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και θα ανοίξει επίσης το θέμα των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας σε ναυτιλιακή εταιρεία συνεργατών του κ. Βγενόπουλου.

Ανέφερε ότι δεν προχωρά η έρευνα που ζητήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία και θα ζητηθεί να γίνει διερεύνηση από την Επιτροπή Θεσμών από το Σεπτέμβρη και καταλήγοντας εξήγησε ότι αφορά μια υπόθεση ύψους 9,5 εκ. δολαρίων και υπάρχουν καταγγελίες για διαπλοκή και χρηματοδότησης πολιτικών κύκλων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση