ΚΤΚ: Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Υπερχρεωμένα εξακολουθούν να είναι τα εγχώρια νοικοκυριά και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με το συνολικό χρέος να φτάνει το 358,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) για τον Μάιο του 2016.

“Μολονότι τα επίπεδα χρέους παραμένουν υψηλά, πρόσφατα στοιχεία φανερώνουν μια σταθεροποίηση, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις έφθασαν στο υψηλότερο σημείο το Φεβρουάριο του 2015 σε απόλυτους αριθμούς, και έχουν σημειώσει μείωση από τότε, και παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην οικονομική θέση των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων”, υπογραμμίζει η ΚΤΚ.

Οι δείκτες χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΚΤΚ, παρέμειναν σε σχετικά σταθερά επίπεδα με οριακή πτώση στο 127,7% και 230,4% του ΑΕΠ αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015.

“Αν εξαιρεθούν τα δάνεια των Οντοτήτων Ειδικού Σκοπού (ΟΕΣ), οι οποίες ταξινομούνται ως κάτοικοι Κύπρου, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους δεν έχουν σχέση με την εγχώρια δραστηριότητα, το χρέος των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων θα μειωθεί σημαντικά στο 155,3% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2015”, προστίθεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρόλο που οι δείκτες του χρέους των νοικοκυριών είναι υψηλά σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ στο 60,9% του ΑΕΠ, πρέπει να ληφθεί υπόψη η υψηλή αντίστοιχη θέση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών.

“Στην πραγματικότητα, το καθαρό χρέος των νοικοκυριών είναι αρνητικό και κάτω από το καθαρό χρέος της ζώνης του ευρώ. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι το 2014, παρόλο που ο λόγος του χρέους αυξήθηκε ελαφρώς, η καθαρή συναλλαγή δανείων ήταν αρνητική (λόγω απομόχλευσης). Ο δείκτης αυξήθηκε λόγω της μεγαλύτερης μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, συγκριτικά με την πτώση στις χορηγήσεις.

Επίσης, οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν στο επίπεδο του 249,9% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε σύγκριση με 258,7% το προηγούμενο έτος.

“Η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών και των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων συνεχίζει να είναι δυσχερής και αντανακλάται στο υψηλό συνολικό ποσοστό εξυπηρέτησης των δανείων και στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων των τραπεζών, ειδικά των δανείων προς τον ευρύτερο τομέα των ακινήτων, στον οποίο οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες”, σημειώνει στην έκθεση της η ΚΤΚ.

Τιμές ακινήτων
Όσον αφορά τα ακίνητα, οι τιμές συνέχισαν, σύμφωνα με την ΚΤΚ, “την πτωτική τους πορεία, ωστόσο, φαίνεται να σταθεροποιούνται και ο ρυθμός μείωσης να περιορίζεται, καθώς υπάρχουν νέες ενδείξεις εγχώριας ζήτησης και ζήτησης από το εξωτερικό υποβοηθούμενη από τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων”.

Επιπλέον, παρουσιάζεται πρόοδος στις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από τις τράπεζες, καθώς και η ανάλυσή τους ανά τομέα δραστηριότητας, σημειώνεται στην έκθεση.

Χρηματοοικονομική θέση νοικοκυριών
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού (καθαρή αξία) των νοικοκυριών σημείωσαν μικρή μείωση στο 107,9% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με 108,0% στο τέλος Ιουνίου του 2015. Ο λόγος αυτός εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ στο 141,1% στο τέλος Ιουνίου 2015.

Εξάλλου, τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία παθητικού των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων παρέμειναν υψηλά στο 227,4% του ΑΕΠ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015, συνεχίζοντας την άνοδό τους από το περσινό επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΚΤΚ, οι χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, ως ποσοστό των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, μειώθηκαν οριακά, φτάνοντας στο 57,5% το τρίτο τρίμηνο του 2015, από 57,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015, τα δάνεια εξακολούθησαν να αποτελούν σημαντικό ποσοστό του συνόλου των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών (87,6%).

“Τα μετρητά και οι τραπεζικές καταθέσεις συνέχισαν να συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού των νοικοκυριών (63,0%), έχοντας μειωθεί μόνο οριακά τόσο σε αξία όσο και σε ποσοστό από το προηγούμενο έτος”, προστίθεται στην έκθεση.

Με βάση τη μεθοδολογία της ΕΚΤ, οι καταθέσεις από τα εγχώρια νοικοκυριά κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξης του 0,5% τον Δεκέμβριο του 2015 και έχουν παρουσιάσει θετικά ετήσια ποσοστά αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2015, σημειώνεται στην έκθεση της ΚΤΚ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας