Συνεργατισμός: Σε επίπεδα καλοκαιριού 2014 τα NPLs

Κάτω από το φράγμα των €6 δισεκατομμυρίων έχουν μειωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2016 τα δάνεια, σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, του Συνεργατισμού λόγω του αυξημένου ρυθμού αναδιαρθρώσεων δανείων, με αποτέλεσμα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να έχει πετύχει έξι μήνες νωρίτερα το στόχο που είχε θέσει το Νοέμβριο του 2015.

Ταυτόχρονα, ο Συνεργατισμός βρίσκεται 6 με 12 μήνες μπροστά όσον αφορά τον προγραμματισμό του σε σχέση με τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), μέσω αναδιάρθρωσης δανείων, τα οποία έχουν μειωθεί σήμερα στα €7,25 δισ., στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τη λήξη του α΄ εξαμήνου του 2016, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλας Χατζηγιάννης τόνισε “από την αρχή του έτους βρισκόμαστε εντός του στόχου για αναδιαρθρώσεις πέρα του €1 δισεκατομμυρίου το 2016 και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την τεράστια πρόοδο που επιτελείται”, επισημαίνοντας ότι το τελευταίο 12μηνο έγιναν αναδιαρθρώσεις συνολικού ποσού περίπου €1,4 δισ. (από τον Ιούνιο του 2015) που αφορούν τουλάχιστον 13.000 λογαριασμούς πελατών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας από πλευράς αναδιαρθρώσεων δανείων καθώς έγιναν αναδιαρθρώσεις πέρα των €125 εκατομμυρίων, ενώ σε ολόκληρο το β΄ τρίμηνο οι αναδιαρθρώσεις δανείων ανήλθαν στα €340 εκ. (€325 εκ. το α΄ τρίμηνο του 2016), αγγίζοντας έτσι τα €660 για ολόκληρο το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον ΓΔ της ΣΚΤ, αναδιαρθρώνονται περίπου 1.000 λογαριασμοί κάθε μήνα οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση της σχέσης πιστωτικής διευκόλυνσης και άρα υπάρχει μια ταμειακή ροή.

“Για πρώτη φορά στο τέλος Ιουνίου του 2016 έχουμε σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των €6 δισεκατομμυρίων σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών, τα οποία έχουν μειωθεί στα €5,95 δισ., πετυχαίνοντας έξι μήνες νωρίτερα το στόχο που είχαμε θέσει τον περασμένο Νοέμβριο”, επισήμανε.

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε πως πολύ σημαντικό είναι επίσης και το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των δανείων με καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών και των δανείων που χαρακτηρίζονται ως ΜΕΧ ανέρχεται στο τέλος Ιουνίου πέρα του €1,3 δισ. ή στο 10%.

Άρα έχουμε ένα 10% που θα αρχίσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, από ένα μέχρι τρία χρόνια, να αποχαρακτηρίζεται από ΜΕΧ και να μεταφέρεται από το χαρτοφυλάκιο των ΜΕΧ στο χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων, εξήγησε.

Ανέφερε ότι σήμερα τα ΜΕΧ ανέρχονται στα 7,25 δισ. και “βρισκόμαστε έξι με 12 μήνες μπροστά από τον προγραμματισμό μας” σε σχέση με τη μείωση των ΜΕΔ μέσω αναδιάρθρωσης δανείων “αλλά η πορεία αποχαρακτηρισμού από ΜΕΔ, των αναδιαρθρωμένων δανείων είναι πολύ αργή, από ένα μέχρι τρία χρόνια”, καθώς η διενέργεια, όπως εξήγησε, μεγάλου αριθμού αναδιαρθρώσεων άρχισε την Άνοιξη του 2015.

(Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ένα δάνειο μεταφέρεται από τα ΜΕΔ αφού περάσουν 12 μήνες από την αναδιάρθρωση του και συνεχίζει να αποπληρώνεται χωρίς να παρουσιάζει καθυστερήσεις).

Ανέφερε, ωστόσο, ότι πλέον κάθε μήνας που θα περνά μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε αυξημένη ροή αποχαρακτηρίσεων δανείων ως μη εξυπηρετούμενα και αυτό θα μειώνει πλέον τα δάνεια που χαρακτηρίζονται ως ΜΕΧ.
Ο ΓΔ της ΣΚΤ υπογράμμισε ότι ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση πέρα των 90 ημερών υποχώρησε στο τέλος Ιούνιο του 2016 στο 48,25%, ποσοστό που βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του τέλους του Καλοκαιριού του 2014.

Ως ποσό, όπως τόνισε, “βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο βαθμό” και έχει μειωθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2014.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηγιάννης είπε στο ΚΥΠΕ ότι επιπρόσθετα των αναδιαρθρώσεων δανείων “υπάρχουν και διάφοροι άλλοι στόχοι όπως η κάλυψη καθυστερήσεων που παρουσιάζουν κάποιοι λογαριασμοί πελατών χωρίς αναδιάρθρωση”, εξηγώντας ότι μπορεί κάποιοι λογαριασμοί να διορθωθούν χωρίς να αναδιαρθρωθούν δάνεια και αυτό καταδεικνύει, όπως τονίζει, “ότι τα τελικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις είναι ακόμη καλύτερα”.

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται είναι βιώσιμες και είναι λύσεις που έχουν να κάνουν με εισροή πληρωμών και λύσεις που διατηρούν την σχέση πιστωτικής διευκόλυνσης.

Γι΄ αυτό το λόγο καταφέρνουμε και διατηρούμε τη μερίδα αγοράς μας στα θέματα των πιστώσεων, πρόσθεσε.

“Έχουμε πετύχει υψηλούς τυποποιημένους ρυθμούς αναδιαρθρώσεων δανείων που φέρνουν πάρα πολλά αποτελέσματα διότι έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του στρατηγικού μας σχεδίου, δηλαδή της υποδομής, η οποία επιτρέπει όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και την αύξηση των ρυθμών και των λύσεων που προτείνονται.

“Αναμένουμε ότι με καινούργιες επενδύσεις, τις οποίες κάνουμε, πλήρη αναδίπλωση όλων των διευθύνσεων στην ανώτερη διεύθυνση ΜΕΔ καθώς και νέες βελτιώσεις που θα έρθουν λόγω χρήσης τεχνολογίας και περαιτέρω ανάλυσης θα συνεχίσουμε τουλάχιστον με τους ίδιους ρυθμούς”, πρόσθεσε.

Αύξηση δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας
Ο κ. Χατζηγιάνης είπε ακόμη ότι την ίδια στιγμή αυξάνουμε το δείκτη κεφαλαιακή επάρκεια, οργανική κερδοφορία και ρευστότητα €3,7 δισ. και €1,3 δισ. ίδια κεφάλαια, ενώ ο δείκτης κάλυψης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέρχεται πέρα του 50%.

Στα 100 εκατ. ευρώ οι νέες χορηγήσεις
Επιπλέον, ο κ. Χατζηγιάννης είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο Συνεργατισμός ξεκίνησε σταθερά στον τομέα των νέων χορηγήσεων, σημειώνοντας ότι “βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα ζήτηση για λήψη πιστωτικών διευκολύνσεων από τον Συνεργατισμό ως μία εναλλακτική επιλογή στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα”.

Ανέφερε ότι οι νέες χορηγήσεις το α΄ εξάμηνο ανήλθαν γύρω στα €100 εκατομμύρια, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2015.

Αναμένουμε ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, αλλά κινούμαστε με πολύ προσεκτικά βήματα για να παρέχουμε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι “η έντονη τοπική μας παρουσία μας δίνει προνομιακή θέση στο συγκεκριμένο τομέα”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»