ΕΚΚ: 20 χρόνια διασφαλίζει την προστασία των επενδυτών

Τη διαβεβαίωση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) θα συνεχίσει να εργάζεται για διασφάλιση της αξιοπιστίας της κυπριακής κεφαλαιαγοράς και για καλλιέργεια της εμπιστοσύνης μέσω της υπευθυνότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι χρόνων εποπτείας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αγορών και Αξιών (ESMA) Steven Maijoor στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Κύπρο. O κ. Maijoor συνεχάρη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και την ευχαρίστησε για τη συμβολή της στο έργο της ESMA, μέσω της συμμετοχής της στο Εποπτικό Συμβούλιο. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί στη συνέχιση της συνεργασίας με την Επιτροπή για επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η ενίσχυση της προστασίας του επενδυτή και η προώθηση της σταθερότητας και της τάξης στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Στην εκδήλωση, πέραν των επισήμων και των πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων, παρευρέθηκαν οι ανώτατες εκτελεστικές διοικήσεις και οι κύριοι μέτοχοι των εποπτευόμενων από την ΕΚΚ οργανισμών και οι σημαντικότεροι φορείς της κυπριακής κεφαλαιαγοράς. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι στα είκοσι αυτά χρόνια, ο ρόλος της ΕΚΚ έχει εξελιχθεί και διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, κατορθώνοντας, μέσα από την προώθηση σειράς νομοθεσιών, οδηγιών και άλλων ενεργειών, να εναρμονιστεί πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών και προκλήσεων σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Η Πρόεδρος της ΕΚΚ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τον Υπουργό Οικονομικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη στήριξη που παρέχουν στο έργο της Επιτροπής, μέσω της θέσπισης νομοθεσιών και της ενίσχυσης των εργαλείων και πόρων που έχει στη διάθεσή της για υλοποίηση του οράματος και των στόχων της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε επίσης στον Πρόεδρο της ESMA, κ. Steven Maijoor, για την πολύτιμη συνεργασία και στήριξη.

Στη συνέχεια η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην εξέλιξη του θεσμού κατά τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που η Επιτροπή αποδίδει στην αδειοδότηση και την εποπτεία οντοτήτων που έχουν βαθιά εμπεδωμένη στις αξίες και στον τρόπο δραστηριοποίησής τους τη δίκαιη μεταχείριση και προστασία των επενδυτών και την πλήρη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο.

Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης του κυπριακού τομέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σημείωσε η κ. Καλογήρου, η Επιτροπή επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις συλλογικές επενδύσεις λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, και τις απόψεις των φορέων της κυπριακής αγοράς.  

Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου εποπτεύει σήμερα περισσότερες από 500 οντότητες, εκ των οποίων, 208 Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, 155 Παροχείς Διοικητικών Υπηρεσιών, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και τις 81 εγγεγραμμένες εταιρείες σε αυτό και 12 εκδότες τίτλων που είναι εγγεγραμμένοι σε αγορές του εξωτερικού. Σημαντικό κομμάτι της ρυθμιστικής της αρμοδιότητας αποτελεί και ο αναδυόμενος τομέας συλλογικών επενδυτικών ταμείων, με 35 διαχειριστές κεφαλαίων, που εκπροσωπούν €20,3 δις συνολικά, να βρίσκονται μέχρι στιγμής υπό την εποπτεία της.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου