Σύνδεσμος Τραπεζών: Συγκρατημένα αισιόδοξος για τραπεζικό τομέα

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας κατά το 2016, δηλώνει ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου στην ετήσια Έκθεσή του για το έτος 2015-2016, καλώντας Κυβέρνηση και Βουλή να συνεχίσουν την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

Όπως αναφέρεται σε μήνυμα του Γενικού Διευθυντή Μιχάλη Καμμά, η έξοδος από το Μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να καθορίσει με μεγαλύτερη αυτοτέλεια την οικονομική πολιτική της, ενώ στέλνει και διεθνώς το μήνυμα ότι η Κύπρος εισήλθε σε τροχιά ανάκαμψης.

Η θετική αυτή εξέλιξη, σημειώνει, είναι απαραίτητη «για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και ανάπτυξης νέων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας τόσο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας, όσο και νέες ευκαιρίες».

« Υπ’ αυτό το φακό, η έξοδος από το Μνημόνιο συμβάλλει και στις προσπάθειες των τραπεζών που επιθυμούν ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον για να διαδραματίσουν το ρόλο τους στην ανάπτυξη της χώρας», αναφέρει.

Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εξωγενές περιβάλλον, το οποίο δεν επιτρέπει εφησυχασμό, τόσο στη διαχείριση της οικονομίας όσο και στις ενέργειες για θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

«Με βάση όλο το σκηνικό, όπως διαμορφώνεται, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της οικονομίας κατά το 2016. Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση και η νέα Βουλή θα συνεργαστούν στενά για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και για προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών αλλαγών στην οικονομία», αναφέρει ο κ. Καμμάς.

Πρόοδος στον τραπεζικό τομέα, παραμένει το πρόβλημα των ΜΕΔ
Ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει ότι κατά το 2015 καταγράφηκαν σημαντικές εξελίξεις τόσο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, όσο και στην οικονομία.

«Σίγουρα, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τελευταίως, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει εκλείψει και είναι αντιληπτό ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, των δανειοληπτών συμπεριλαμβανόμενων», αναφέρεται.

Αφού σημειώνει την έγκριση των ρυθμίσεων για την αφερεγγυότητα, τις εκποιήσεις και την πώληση δανείων, από τη Βουλή, ο κ. Καμμάς σημειώνει ότι παρά τις επιμέρους απόψεις του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, οι νομοθεσίες αυτές μπορούν να αποτελέσουν κατάλληλα εργαλεία στα χέρια των τραπεζών, προκειμένου να διαχειριστούν δύσκολα και ευαίσθητα θέματα, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αναδιαρθρώσεις δανείων. Σημειώνει επίσης ότι οι τράπεζες επανειλημμένα διαβεβαίωσαν και επαναλαμβάνουν, δεν πρόκειται να κάνουν κατάχρηση του δικαιώματος εκποίησης ενυπόθηκων κατοικιών.

Με την εφαρμογή των νέων νομοθεσιών, αναφέρεται, οι τράπεζες προχώρησαν πιο αποτελεσματικά και στον τομέα της αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων, όπου με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Παράλληλα αναφέρεται στις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι τράπεζες όπως η υιοθέτηση και εφαρμογή νέων νομοθεσιών και οδηγιών που αφορούν την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και τη διαχείριση των αναδιαρθρώσεων και των εναπομείναντων προβληματικών δανείων, την καταπολέμηση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, την εφαρμογή ανταλλαγής πληροφοριών για σκοπούς πάταξης της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)