Νέος κώδικας δεοντολογίας για το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας

Σε αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, μέσω του οποίου παρέχονται κατευθυντήριες γραμμές και εισάγονται δεοντολογικοί κανόνες, πρότυπα και σημεία αναφοράς για τα μέλη του ΔΣ, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ).

Σύμφωνα με τον Κώδικα, ο οποίος δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα της ΚΤΚ, τα μέλη του ΔΣ τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς και “καλούνται να ενεργούν με εντιμότητα, ανεξαρτησία, αμεροληψία και διακριτικότητα, να μην λαμβάνουν μέρος σε συζήτηση και να μην ψηφίζουν για θέμα που έχουν προσωπικό συμφέρον και να αποφεύγουν κάθε κατάσταση ικανή να οδηγήσει σε προσωπική σύγκρουση συμφερόντων”.

 

Καλούνται επίσης “να έχουν επίγνωση της σημασίας των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους, να λαμβάνουν υπόψη το δημόσιο χαρακτήρα του λειτουργήματός τους και να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να διαφυλάσσει και να προάγει την εμπιστοσύνη του κοινού στην ΚΤΚ”.

Αναφορικά με την ανεξαρτησία των μελών του ΔΣ, αναφέρεται ότι “κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους δυνάμει του Νόμου, δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από κοινοτικά όργανα ή οργανισμούς, από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ή οποιαδήποτε Κυβέρνηση άλλου κράτους μέλους ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων λήψεως αποφάσεων στα οποία ενδεχομένως ανήκουν”, ενώ “τα μέλη του ΔΣ δύνανται, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη και να στηρίζουν τη γενική οικονομική πολιτική του Κράτους”.

“Η τήρηση της αρχής της ανεξαρτησίας είναι ασύμβατη με την αίτηση, λήψη ή αποδοχή από οποιαδήποτε πηγή οποιωνδήποτε επιδομάτων, αμοιβών, αποζημιώσεων ή δώρων, η αξία των οποίων υπερβαίνει ένα σύνηθες ή αμελητέο ποσό, χρηματικής φύσεως ή μη και τα οποία συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ”, σημειώνεται και προστίθεται ότι “τα μέλη του ΔΣ μπορούν, ωστόσο, να αποδέχονται προσκλήσεις σε συνέδρια, δεξιώσεις ή πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και τη συναφή ψυχαγωγία, συμπεριλαμβανόμενης της προσήκουσας φιλοξενίας, εάν η συμμετοχή τους στην εκάστοτε εκδήλωση είναι συμβατή με την εκπλήρωση των καθηκόντων τους ως μέλη του ΔΣ”.

Επίσης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “τα μέλη του ΔΣ δεν αποδέχονται προς ίδιον όφελος αμοιβές για διαλέξεις και ομιλίες, τις οποίες πραγματοποιούν υπό την επίσημη ιδιότητά τους ως μέλη του ΔΣ”.

Αναφορικά με τη σύγκρουση συμφερόντων, στον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤΚ αναφέρεται ότι το ΔΣ διατηρεί πολιτική αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων και ότι “πρωταρχικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι η ανάδειξη της σημασίας της καλής διακυβέρνησης σε ότι αφορά τη σύγκρουση συμφερόντων”.

Επίσης, ο Κώδικας “τονίζει τη σημασία που αποδίδει το ΔΣ στην ύπαρξη αποτελεσματικών διαδικασιών για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση της σύγκρουσης συμφερόντων” και σημειώνει πως “το ΔΣ συμφωνεί να καταγραφεί πολιτική για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τη διαχείριση τυχόν συγκρούσεων συμφερόντων”.

Η Πολιτική Σύγκρουσης Συμφερόντων του ΔΣ, περιλαμβάνει τις ακόλουθες τέσσερις βασικές αρχές: Κατανόηση της σημαντικότητας της σύγκρουσης συμφερόντων, αναγνώριση σύγκρουσης συμφερόντων, αξιολόγηση, διαχείριση ή αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων, και διαχείριση σύγκρουσης συμφερόντων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι τα μέλη του ΔΣ “αποφεύγουν κάθε κατάσταση ικανή να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων. Σύγκρουση συμφερόντων προκύπτει όταν τα μέλη του ΔΣ έχουν ιδιωτικά ή προσωπικά συμφέροντα, τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν ή φαίνεται ότι επηρεάζουν την αμερόληπτη και αντικειμενική εκτέλεση των καθηκόντων τους”.

“Με τον όρο ιδιωτικό ή προσωπικό συμφέρον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου νοείται κάθε υφιστάμενο ή δυνητικό ωφέλημα χρηματικής ή μη χρηματικής φύσης για τα ίδια τα μέλη και τις οικογένειές τους, εξ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, μέχρι και τετάρτου βαθμού συγγένειας ή πρόσωπα του φιλικού τους περιβάλλοντος και του στενού κύκλου γνωριμιών”, προστίθεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι “λόγω του αντίκτυπου που έχουν οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΔΣ στις εξελίξεις για την οικονομία και τις αγορές, τα μέλη του ΔΣ πρέπει να είναι σε θέση να ενεργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία”.

Σε σχέση με την έκφραση προσωπικών απόψεων, στον Κώδικα Δεοντολογίας αναφέρεται ότι “τα μέλη του ΔΣ αποφεύγουν να εκφράζουν δημόσια προσωπικές τους απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΔΣ” και ότι “δεν φέρονται ότι αντιπροσωπεύουν την ΚΤΚ, με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός εάν τους ανατεθεί από το ΔΣ”.

Επιπλέον, στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΚΤΚ αναφέρεται ότι τα μέλη του ΔΣ δεν κάνουν χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση, προκειμένου να διεξάγουν ιδιωτικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές, άμεσα ή έμμεσα με τη μεσολάβηση τρίτων ή με ίδιο κίνδυνο και για ίδιο λογαριασμό ή με κίνδυνο και για λογαριασμό τρίτου και ότι “τα μέλη του ΔΣ οφείλουν να συμμορφώνονται με τους όρους που ισχύουν για τους υπαλλήλους της ΚΤΚ σχετικά με τη διενέργεια ιδιωτικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών”.

Τέλος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “το ΔΣ ορίζει ένα μη-εκτελεστικό μέλος του ΔΣ ως Σύμβουλο Δεοντολογίας με σκοπό την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και την παροχή κατευθυντήριων γραμμών στα μέλη του ΔΣ”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS