Αυξήθηκε η ζήτηση δανείων

Αύξηση κατέγραψε το α` τρίμηνο του 2016 η καθαρή ζήτηση δανείων στην Κύπρο τόσο από επιχειρήσεις όσο και από νοικοκυριά, σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων που διεξάγεται στα κράτη-μέλη της ζώνης της ευρώ και που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, η ανάκαμψη της καθαρής ζήτησης δανείων ξεκίνησε από την αρχή του 2015. Αύξηση κατέγραψε επίσης και η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση από όλες τις κατηγορίες δανείων (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση τόσο στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ. Η προσδοκώμενη αύξηση της ζήτησης για επιχειρήσεις διαφαίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Ζήτηση για δάνεια ή πιστωτικά όρια προς επιχειρήσεις
Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των τραπεζών που καταγράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο για αμετάβλητη ζήτηση.

Οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων και η ανάγκη αύξησης των αποθεμάτων και κεφαλαίων κίνησης, προφανώς λόγω εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο αναμένεται να καταγράψει σημαντική αύξηση, ενώ αύξηση στην καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις αναμένεται και στη ζώνη του ευρώ, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά
Η καθαρή ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 τόσο οι τράπεζες στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένουν αύξηση στην καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά.

Ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά
Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο κατέγραψε αύξηση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των συμμετεχόντων τραπεζών για αμετάβλητη ζήτηση.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν η μείωση του γενικού επιπέδου επιτοκίων και οι αυξημένες δαπάνες για αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τόσο οι τράπεζες στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένουν περαιτέρω αύξηση στην καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά.

Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων
Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρέμειναν αμετάβλητα. Στη ζώνη του ευρώ τα κριτήρια χορήγησης δανείων  προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς έγιναν χαλαρότερα, ενώ τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς έγιναν αυστηρότερα.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τα κριτήρια χορήγησης δανείων στην Κύπρο προς όλες τις κατηγορίες αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα.

Στη ζώνη του ευρώ, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς αναμένεται να γίνουν χαλαρότερα, ενώ τα κριτήρια χορήγησης για στεγαστικούς σκοπούς αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων