Συνεργατισμός: Κέρδη 28 εκατ. το α’ τρίμηνο

Θετικά ξεκίνησε το 2016 για τον Συνεργατισμό, ο οποίος το α’ τρίμηνο κατέγραψε καθαρή κερδοφορία ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Συνεργατισμού, «η καθαρή κερδοφορία στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε οργανική κερδοφορία από εργασίες οι οποίες στην υπό εξέταση περίοδο ανέρχονται στα 42 εκατ.».

Τα καθαρά κέρδη παρουσιάζονται μειωμένα κατά 9,1 εκατ. ή 24,5%, σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2015, μείωση, ωστόσο που οφείλεται, σύμφωνα με τον Συνεργατισμό, «σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των καθαρών εσόδων από τους τόκους, λόγω της μείωσης των επιτοκίων».

Σημειώνεται επίσης η άνοδος του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Κεφάλαιο Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1) στο πολύ ψηλό 15,7% το οποίο περιλαμβάνει την κερδοφορία α’ τριμήνου, από 15,6% το 4ο τρίμηνο του 2015.

«Η διατήρηση και βελτίωση του δείκτη κεφαλαίων δεικνύει την ικανότητα του Συνεργατισμού να παράγει αξία, καθιστώντας τον έναν ισχυρό οργανισμό έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και την παραχώρηση υγιούς χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία», αναφέρεται.

Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών (κριτήριο σύμφωνα με το οποίο ένα δάνειο ταξινομείται ως μη εξυπηρετούμενο) ήταν στο 53%, γεγονός που θεωρείται ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού και επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Αξιοσημείωτη, εκτιμά ο Συνεργατισμός, ότι είναι η υποχώρηση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, η οποία για πρώτη φορά από την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης υποχωρεί σε ποσοστό κάτω του 50% ως προς το σύνολο των δανείων.

Σημειώνεται ότι κατά το α’ τρίμηνο του 2016 έχουν πραγματοποιηθεί αναδιαρθρώσεις ύψους 323 εκατ. ευρώ Από την ημερομηνία έναρξης της κεντρικής μονάδας αναδιαρθρώσεων στο Συνεργατισμό έχουν πραγματοποιηθεί αναδιαρθρώσεις ύψους 1,7δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του α’ τριμήνου 2016) με τον στόχο για το σύνολο του έτους να ανέρχεται σε ρυθμίσεις πέραν του €1δις. Αξιοσημείωτος, προστίθεται,  «είναι και ο δείκτης θεραπείας των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν, ο οποίος διατηρείται σταθερά στο πολύ ικανοποιητικό 76%». Τονίζεται ταυτόχρονα ότι στο δείκτη μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς συνολικά δάνεια που ανέρχεται στο 59,3% (Μάρτιος 2016) περιλαμβάνονται δάνεια σε ποσοστό 7,7% του συνόλου των δανείων που δεν παρουσιάζουν καμία καθυστέρηση και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών να αποχαρακτηριστούν από την κατηγορία των μην εξυπηρετούμενων χορηγήσεων με βάση τους σχετικούς κανονισμούς.

«Η πρόοδος που καταγράφεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επιβεβαιώνει την πολύ σημαντική προετοιμασία που έχει κάνει ο Συνεργατισμός στο συγκεκριμένο θέμα, αναλαμβάνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες τόσο όσον αφορά την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών όσο και στη χρησιμοποίηση τεχνολογίας αιχμής. Σε αυτό το πλαίσιο έχει τεθεί σε λειτουργία προ μερικών εβδομάδων και η Διεύθυνση Διαχείρισης Δανείων σε Πρώτη Καθυστέρηση η οποία επιχειρεί μέσω ενός σύγχρονου τηλεφωνικού κέντρου στην επαρχία Λάρνακας με 50 θέσεις εργασίας», αναφέρει ο Συνεργατιασμός.

Τα σημαντικότερα στοιχεία του ισολογισμού την 31η Μαρτίου 2016 περιλαμβάνουν:

Καταθέσεις Πελατών: €12,54δις
Μικτές Χορηγήσεις: €12,53δις
Συνολικές Προβλέψεις: €3,31δις
Ρευστά Διαθέσιμα: €3,68δις
Ίδια Κεφάλαια: €1,32δις
Σύνολο Ενεργητικού: €14,11δις
Ως εκ τούτου οι βασικοί δείκτες ισολογισμού κατά την 31η Μαρτίου 2016 διαμορφώνονται ως ακολούθως:
Δείκτης Πρωτοβάθμιων Ιδίων Κεφαλαίων: 15,68%
Δείκτης Δανείων σε Καθυστέρηση 90+: 49,86%
Προβλέψεις Δανείων σε Καθυστέρηση 90+: 53,05%
Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ): 59,26%
Προβλέψεις ΜΕΧ: 44,63%
Καθαρές Χορηγήσεις προς Καταθέσεις: 73,49%

«Ο ισχυρός ισολογισμός του Συνεργατισμού είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προόδου που έχει καταγραφεί σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση και διεύρυνση της ηγετικής του θέσης στα χρηματοπιστωτικά δρώμενα της Κύπρου με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Συνεργατισμός. «Η άνετη ρευστότητα χωρίς καμία εξάρτηση από τον ELA ή άλλες πράξεις χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, δημιουργούν συνθήκες στήριξης της Κυπριακής επιχειρηματικότητας στην μεγάλη προσπάθεια που αναλαμβάνεται για επιστροφή της οικονομίας σε σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο λογαριασμός αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2016 ήταν ως εξής:
Καθαρά Έσοδα από Τόκους: €74,5εκ
Σύνολο Εσόδων: €86,9εκ
Κέρδος από Εργασίες: €41,7εκ
Κέρδος μετά Φόρων: €28,0εκ

Οι βασικοί δείκτες αποδοτικότητας το α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τον λογαριασμό αποτελεσμάτων, παρουσιάζονται στη συνέχεια:
Καθαρή Απόδοση Τόκων: 2,20%
Έξοδα προς Έσοδα: 45,2%
Απόδοση Κεφαλαίου: 8,24%
Η εξέλιξη της κερδοφορίας του Συνεργατισμού σε τριμηνιαία βάση.
Τρίμηνο Καθαρά Έσοδα από τόκους Προβλέψεις Καθαρά κέρδη
2015
189,522,437,1
277,229,19,6
380,4320,7-274,7
479,36,962,4
2016
174,510,228,0

Χατζηγιάννης; Σταδιακή αντιμετώπιση προκλήσεων
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης  δήλωσε: «Ο Συνεργατισμός με σταθερά και σίγουρα βήματα βρίσκεται σε μια συνεχή ανοδική πορεία και εντός στόχων. Συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχουμε αναλάβει για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Συνεργατισμού που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της κυπριακής οικονομίας».

Εξάλλου, ανέφερε ότι η κερδοφορία του α’ τριμήνου αποτελεί επιβεβαίωση αυτής της θετικής πορείας η οποία αποτυπώνεται μέσα από τη συνεχή ενίσχυση του ισολογισμού στο επίπεδο των προβλέψεων, των κεφαλαίων, της ρευστότητας και της αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

«Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αντιμετωπίζονται σταδιακά και μεθοδικά με σκληρή δουλειά και ισορροπημένες προσεγγίσεις. Οι δεσμοί του Συνεργατισμού με την κυπριακή κοινωνία είναι στέρεοι για να ηγηθούμε και σε αυτή την προσπάθεια για σταθερότητα και ανάπτυξη», επισήμανε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση