Η περιουσία της Τράπεζας Κύπρου στα κατεχόμενα

Μια σημαντική περιουσία, με πέραν των 800 τεμαχίων γης, οικόπεδα και σπίτια εξακολουθεί να διαθέτει η Τράπεζα Κύπρου στα κατεχόμενα. Πριν από το 1974, η Τράπεζα μέσω των εταιρειών της BOC Ltd, Ktimatiki, Kermia και Chartered Bank καταπιανόταν και με τον τομέα των ακινήτων. 

 

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα προχωρούσε σε σχέδια ανάπτυξης γης, χώριζε οικόπεδα που τις ανήκαν και πουλούσε, μια πρακτική πολύ συνηθισμένη για την εποχή. Συνολικά υπολογίζεται ότι στην τράπεζα ανήκαν πέραν των 800 τεμαχίων γης, οικόπεδα και σπίτια. 

Μια από τις περιοχές που αναπτυσσόταν πολύ εκείνη την εποχή ήταν η περιοχή Κέρμια. Μία ανάπτυξη που διακόπηκε βίαια με την τουρκική εισβολή.

Πολλά από τα οικόπεδα είχαν αγοραστεί από πολίτες, οι οποίοι αξίζει να αναφέρουμε ότι αν προχωρήσουν τις διαδικασίες εξόφλησης του ακινήτου (στις τότε τιμές) τότε το ακίνητο θα μεταβιβαστεί σε αυτούς.  

Συγκεκριμένα,  στην περιοχή Κέρμια η Τράπεζα Κύπρου κατέχει 480 τεμάχια γης. Ειδικότερα, κατέχει πέραν των 400 οικοπέδων, 40 σπίτια, 20 χωράφια τα οποία δεν ήταν κομμένα και 17 τεμάχια και επιπλέον μερικές χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή που δεν είχαν προλάβει να διαχωριστούν σε οικόπεδα. 

Η Τράπεζα Κύπρου όμως κατέχει περιουσία και σε άλλες περιοχές. Στην περιοχή Ορτάκιογιου διαθέτει γύρω στα 80.000 τ.μ., στην Κυθραία 25.000 τ.μ., στον Άγιο Παύλο 20.000 τ.μ. και σε άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές 15.000 τμ. 

Επίσης, κατέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στο Λευκόνοικο, στο Πογάζι του Απόστολου Ανδρέα, στον Άγιο Μέμνονα και στη Λάπηθο. Τα πλείστα ακίνητα παραμένουν άκτιστα.  

Να προσθέσουμε ότι η Λαϊκή τράπεζα πριν από τη εισβολή διέθετε μόνο μερικά  καταστήματα στο Βαρώσι, τα οποία όμως δεν ήταν ιδιόκτητα. 

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς