Pijls: Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και χαρτοφυλάκιο οι στόχοι του 2016

Στη διαχείριση των ΜΕΔ, την ανάπτυξη, την επένδυση στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό, με απώτερο στόχο την αλλαγή στην Τράπεζα επικεντρώνεται η Ελληνική, σύμφωνα με τον Bert Pijls.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας,o ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής τόνισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί αφορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την επίτευξη αναδιαρθρώσεων 758 εκατ. ευρώ το 2015, με 71 εκατ. περιουσιακά στοιχεία έναντι χρεών, μείωση των ΜΕΔ από 61% σε 59% το 4ο τρίμηνο του 2015. Όπως σημείωσε ο κ. Pijs, «οι στόχοι του 2016 είναι οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, λύσεις εξόφλησης, καθώς και οι ενέργειες σε επίπεδο χαρτοφυλακίου».

Όσον αφορά στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ανέφερε ότι καταγράφεται σταθεροποίηση, ενώ ο δανεισμός από πλευράς τράπεζας «δίνει έμφαση στις εξασφαλίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον».

Όπως είπε ο κ. Pijls, οι μεικτές χορηγήσεις ανήλθαν μέσω των συναινετικών λύσεων στα 4,396 εκατ. ευρώ, (εξυπηρετούμενες 41%, τερματισμένες 33%, μη τερματισμένες και μη εξυπηρετούμενες στο 26%). Κάνοντας λόγο για οριακή κερδοφορία το 2015, ανέφερε ότι 377 εκατ. ευρώ δάνεια εγκρίθηκαν την περσινή χρονιά, ενώ τόνισε «τη βελτιωμένη απόδοση από τη διαθέσιμη ρευστότητα, τη σημαντική μείωση εξόδων από τόκους, καθώς και τα 84 εκατ. δάνεια που εγκρίθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2016».

Μιλώντας για τα καθαρά έσοδα προμηθειών από τις διεθνείς εργασίες, εξήγησε ότι ανήλθαν στο τέλος του 2015 στα 34 εκατ. ευρώ, ενώ τα άλλα έσοδα στα 24 εκατ. ευρώ. Χαρακτηρίζοντας μεταβαλλόμενο το διεθνές περιβάλλον, τόνισε ότι η Ελληνική Τράπεζα προετοιμάζεται σε αυτό το πλαίσιο για τις διεθνείς εξελίξεις σε συνεργασία με ανεξάρτητο οίκο, «καθώς οι εξελίξεις ενδεχομένως να επηρεάσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον ανώτερο εκτελεστικό διευθυντή της Ελληνικής Τράπεζας «είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την αξιοκρατία», τονίζοντας ότι έχει ήδη γίνει επένδυση στο υφιστάμενο προσωπικό, έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις με στόχο την αναβάθμιση δεξιοτήτων, αυξημένη εκπαίδευση, καθώς και εξορθολογισμός του οργανισμού.

Αποδίδοντας τα εύσημα στην πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ανταποκρίνεται καλύτερα από άλλες αγορές της Ευρώπης. Μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Pijls το χαρακτήρισε «πιο ενοποιημένο, ανακεφαλαιοποιημένο και πιο ισχυρό, με μεγάλο αριθμό τραπεζών, αυξημένο κόστος συμμόρφωσης, αυστηρούς δείκτες ρευστότητας, αυξημένες υποχρεώσεις πληροφόρησης και φορολογίας».

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)