Μ. Περσιάνης: Οι Κύπριοι στρέφονται στα γραμμάτια 12/18 μηνών

Οι Κύπριοι στρέφονται στα γραμμάτια 12 ή και 18 μηνών, καθώς αντιλαμβάνονται πως με αυτόν τον τρόπο, τα νοικοκυριά προστατεύονται από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, που θα προκύψει από τη σταδιακή έξοδο από την κρίση.

Αυτό δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης, κληθείς να σχολιάσει την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου.

Όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (Μάρτιο 2016), οι Κύπριοι στρέφονται και πάλι στις καταθέσεις, οι οποίες παρουσιάζουν αυξητική πορεία και είναι κατά 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερες από τα δάνειά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, οι καταθέσεις νοικοκυριών (κατοίκων εσωτερικού) ανήλθαν το Μάρτιο του 2016 στα €22,34 δισεκατομμύρια, ενώ τα δάνεια συνέχισαν την πτωτική τους τάση και διαμορφώθηκαν στα €21,00 δισ.

“Παρακολουθούμε την εξέλιξη των αριθμών”, ανέφερε ο κ. Περσιάνης, σημειώνοντας ότι γι’ αναλυτικούς σκοπούς, θα πρέπει να γίνει μια διόρθωση αφαιρώντας τους ξένους που καταγράφονται ως κάτοικοι Κύπρου, και προσθέτοντας τις καταθέσεις των Κυπρίων στο εξωτερικό.

“Η βασική διαπίστωση, ωστόσο, ότι τα νοικοκυριά έχουν όλο και περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με τα δάνειά τους, δεν μπορεί να διαψευστεί”, επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πως επανέρχεται η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

“Οι Κύπριοι στρέφονται, εδώ και μερικούς μήνες, προς τα γραμμάτια 12 ή και 18 μηνών, κάτι που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως επιστρέφει η εμπιστοσύνη.Μάλιστα, προσφέρονται και επιτόκια που ξεπερνούν το 2%”, υπογραμμίζει ο κ. Περσιάνης.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ίδια ώρα που το θέμα του υπερδανεισμού νοικοκυριών βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ο κ. Περσιάνης υπενθυμίζει ότι η εικόνα είχε προβληματίσει στο παρελθόν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και διαπιστώνει πως ένα μέρος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι “στρατηγικά” και δεν οφείλονται στην αδυναμία αποπληρωμής τους.

Γενικότερα, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι συγκεκριμένα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ οι καταθέσεις τους έχουν αυξηθεί, προσθέτει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας