Ελληνική: Κέρδη 692.000, νέα δάνεια 84 εκατ.

Με θετικό πρόσημο και οριακή κερδοφορία ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 για την Ελληνική Τράπεζα. Σε ανακοίνωση της Τράπεζας για τα αποτελέσματά της, αναφέρει ότι «τους πρώτους τρεις μήνες, ο Όμιλος στήριξε έμπρακτα την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας με 84 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το κέρδος για το πρώτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε στις 692.000 ευρώ σε σχέση με κέρδος ύψους 12,2 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους της μητρικής εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2016 ανήλθε σε 335.000 έναντι κέρδους 11,95 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Τράπεζα τονίζει ότι βρίσκεται συγκεντρωμένη στη προσπάθεια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ), οι οποίες τέθηκαν σε πτωτική πορεία, με τις αναδιαρθρώσεις να ανέρχονται στα 160 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την Ελληνική, «τα αποτελέσματα της Τράπεζας κρίνονται ικανοποιητικά λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον και καταδεικνύουν τη προοπτική του Ομίλου όταν αποδεσμευτεί από το βάρος των ΜΕΧ».

Όσον αφορά τα NPL's σημειώνεται ότι για δεύτερο συνεχές τρίμηνο τα επίπεδα των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχουν πτωτική πορεία, υποχωρώντας κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια περίοδο ο δείκτης των Μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανήλθε στο 58% ενώ ο δείκτης κάλυψης χορηγήσεων βρισκόταν στο 49% και στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Στο 2,1% το επιτοκιακό περιθώριο
«Παρά το γεγονός πως η αγορά κινείται σε συνθήκες χαμηλών επιτοκίων», τονίζει η Τράπεζα, το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε από 2% στο τέλος του έτους στο 2,1% στις 31 Μαρτίου 2016. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των ανατιμολογήσεων καταθέσεων καθώς και της εισροής εισοδημάτων από νέα δάνεια.

Εξάλλου, η Ελληνική σημειώνει ότι «οι κεφαλαιακοί δείκτες του ομίλου διατηρούνται πιο ψηλά από τις ελάχιστες απαιτήσεις των Εποπτικών αρχών», καθώς στο τέλος Μαρτίου ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) βρισκόταν στο 13.8% τη στιγμή που η ΕΚΤ είχε θέσει στο 11,75% τον ελάχιστο Δείκτη CET 1 για την Ελληνική Τράπεζα. Παράλληλα, το τέλος του 1ου τριμήνου του 2016 ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 17% και ο Δείκτης Κεφαλαίου της Κατηγορίας 1 στο 16,7%.

Εντωμεταξύ, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς στο 51%. Την 31η Μαρτίου 2016 οι συνολικές καταθέσεις έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ ενώ οι μεικτές χορηγήσεις τα 4,3 δισ. ευρώ.

Στόχοι η μείωση ΜΕΧ και η ανάπτυξη
Όσον αφορά στους στόχους για το υπόλοιπο του 2016, η Ελληνική Τράπεζα τονίζει ότι οι δύο στρατηγικοί στόχοι του Ομίλου παραμένουν η μείωση των ΜΕΧ και η ανάπτυξη. Αναφορικά με τον πρώτο, η Τράπεζα επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να στηρίξει εκείνους τους πελάτες που δείχνουν προθυμία να συνεργαστούν προς τη ανεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Από την άλλη όμως, η Τράπεζα δηλώνει «πως δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή προς τον οποιονδήποτε αποδεδειγμένα μπορεί αλλά στρατηγικά δεν επιθυμεί να συνεργαστεί προς επίλυση των δανειακών του υποχρεώσεων».

Σχετικά με το δεύτερο στρατηγικό στόχο, η Τράπεζα υπολογίζει στην επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου τόσο μέσω της συνεχούς στήριξης της εγχώριας αγοράς όσο και μέσω της αξιολόγησης ευκαιριών που πιθανόν να υπάρχουν εκτός Κύπρου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ