Νέα πρωτοβουλία Αναστασιάδη για τα αξιόγραφα

Χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν καταθέσει προτάσεις για επίλυση του θέματος των κατόχων αξιογράφων θα έχει το επόμενο διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα των τραπεζικών αξιογράφων που μηδενίστηκαν μετά την τραπεζική κρίση του 2103.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη Πέμπτη (19 Μαΐου).

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως του αποστείλει συγκεντρωμένες όλες τις προτάσεις που υπέβαλαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να τις μελετήσει και να τις συζητήσει σε χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων αυτών.

«Ο Πρόεδρος έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα τους καλέσει στο Προεδρικό και θα συζητήσει αυτές τις προτάσεις για το πώς σκέφτονται να προχωρήσει η υπόθεση», πρόσθεσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «ελπιδοφόρα εξέλιξη».

Όπως είπε, «επιδίωξη και στόχος είναι να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια λύση στο μέτρο που να ικανοποιεί στο μέτρο του δυνατού τους κατόχους αξιογράφων».

Ο κ. Μαυροβουνιώτης υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέβαλε πολλές προσπάθειες να πετύχει μια εξώδικη διευθέτηση, αλλά υπήρξαν προβλήματα συνταγματικότητας και λόγω του ότι η Κύπρος υπαγόταν στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

«Τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο ανοίγεται ίσως μια νέα προοπτική», είπε.

2.500 ευρώ για νομική αρωγή
Παράλληλα, ο κ. Μαυροβουνιώτης επεσήμανε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι θα προτείνει να δοθούν οι πρώτες 2.500 ευρώ, (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων) έτσι ώστε οι κάτοχοι αξιογράφων να μπορέσουν να διορίσουν δικηγόρο και ενημέρωσε ότι έδωσε οδηγίες να δοθεί προτεραιότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων.

Το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, και αρχικά στο τραπέζι βρισκόταν πρόταση για καταβολή 2.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα αξιόγραφα που μετατράπηκαν σε μετοχές ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
Υπό συζήτηση η άρση τραπεζικού απορρήτου για είσπραξη απαιτήσεων από φόρους και δασμούς
Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τις τράπεζες-Συγκριτικό πλεονέκτημα τα δεδομένα
Ανάλυση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου... Ο διαφορετικός αντίκτυπος στις οικονομίες από τα υψηλά επιτόκια
Ν. Χριστοδουλίδης: Η αξία της δημιουργίας οικογενειακού προϋπολογισμού και σωστής οικονομικής διαχείρισης(vid)
Αμετάβλητα και πάλι τα επιτόκια από ΕΚΤ, αλλά φωτογράφησε μελλοντικές μειώσεις
Το καλοσώρισμα της Λαγκάρντ στον Χριστόδουλο Πατσαλίδη-«Καλώς ήρθες, Χριστόδουλε»
Απορρίφθηκαν τέσσερις αγωγές καταθετών της Λαϊκής κατά της Δημοκρατίας για το κούρεμα