Hourican: Τα αποτελέσματα της Τράπεζας δείχνουν ανάκαμψη στην οικονομία

Τα θετικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο τρίμηνο του 2016, που θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαΐου, καταδεικνύουν ότι η κυπριακή οικονομία ξεκινά να ανακάμπτει, επισήμανε ο John Hourican. Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος παραβρέθηκε στο Shipping Industry Conference Gala, τόνισε ότι, όπως έχει ανακοινωθεί στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης τριμηνίας, τα κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 50 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη συνεχή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και σταθεροποίηση των καταθέσεων.

Την ίδια εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της Τράπεζας, καθώς ερωτηθείς κατά πόσο στο μέλλον θα είναι μόνο κερδοφόρα, εξήγησε ότι δεν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο. «Δεν μπορείς να το πεις απόλυτα αυτό, καθώς οι τραπεζικές εργασίες καθορίζονται από δύο ισολογισμούς (σσ εννοώντας την εικόνα που παρουσιάζουν τα δάνεια και οι καταθέσεις κάθε τράπεζας) και όταν υπάρχουν ανησυχίες, τότε αυτές έχουν επιπτώσεις στους ισολογισμούς», σημείωσε.  Σύμφωνα με τον κ. Hourican, κλειδί αποτελεί ο ισχυρός ισολογισμός, τα ισχυρά κεφάλαια και η ικανότητα αποτελεσματικού ελέγχου και διαχείρισης των κινδύνων. «Ωστόσο κανένας CEO δεν θα πρέπει ποτέ να πει ότι τα αποτελέσματα θα είναι για πάντα θετικά, γιατί κάτι τέτοιο αφενός δίνει λανθασμένες εντυπώσεις και αφετέρου θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η συνετή και σταθερή βελτίωση της τράπεζας», ανέφερε.

Σημαντική μείωση NPL’s    
Σχετικά με τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ο CEO της Τράπεζας Κύπρου τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 καταγράφηκε μείωση στα δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών κατά 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ. «Πρόκειται για τεράστια υποχώρηση, που ακολούθησε τη μείωση ύψους 700 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και 600 εκατ. ευρώ τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς», ανέφερε ο κ. Hourican, τονίζοντας ότι η υποχώρηση των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθε στο 15% του ΑΕΠ μέσα σε περίοδο 9 μηνών. «Το μομέντουμ είναι καλό και αναμένουμε να συνεχιστεί η καταγραφή θετικών αριθμών και στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Στόχος το 1 δισ. σε επιχειρήσεις
Σε ερώτηση για το πώς προτίθεται η Τράπεζα να στηρίξει τις επιχειρήσεις, ο κ. Hourican τόνισε ότι τα δάνεια χορηγούνται σε βιώσιμες επιχειρήσεις. «Ένα από τα προβλήματα που παρατηρείται με τις επιχειρήσεις είναι ότι κάποιες φορές αυτοί που δανειοδοτούνται, δεν θα έπρεπε να εξασφαλίζουν δάνεια, επειδή δεν είναι βιώσιμοι», επισήμανε. Ωστόσο, εξήγησε ότι  «όταν, όμως, υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις και όταν θεωρούμε ότι μία επιχείρηση πρέπει να δανειοδοτηθεί, τότε σίγουρα προσπαθούμε να της παραχωρήσουμε δάνεια, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία». Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Κύπρου, στόχος είναι τα δάνεια που θα παραχωρηθούν φέτος να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.

Η οικονομία θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες
Σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και τον αντίχτυπο στον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι υπάρχουν πιο εξειδικευμένοι άνθρωποι για να εκφέρουν γνώμη επί του θέματος. Ανέφερε, ωστόσο, ότι «αν και η πολιτική πτυχή του θέματος φαίνεται θετική, εντούτοις η οικονομική πτυχή της λύσης χρειάζεται ακόμα δουλειά».
 
Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2016, ο κ. Hourican διαπιστώνει ότι η Κύπρος θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες για φέτος, σημειώνοντας ότι όλα τα σημάδια για την οικονομία είναι θετικά, με τον τουρισμό να κατέχει εξέχουσα θέση και τον ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3%.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)