Αναβαθμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τα funds

Στις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται με την πιο δυναμική είσοδο της Κύπρου στην αγορά των συλλογικών επενδύσεων (funds), η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου.

Οι νέες αλλαγές αποσκοπούν στη θεσμοθέτηση των εγγεγραμμένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) και την «κάτω από τα όρια» κατηγορία αδειδοτημένων διαχειριστών. Όπως ανέφερε η κ. Καλογήρου, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου, ήδη η ΕΚΚ προχώρησε στην ετοιμασία κειμένων τροποποίησης των νόμων περί ΟΕΕ και περί Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΔΟΕΕ), τα οποία κυκλοφόρησαν για διαβούλευση. Η προθεσμία υποβολής σχολίων από τους ενδιαφερόμενους φορείς λήγει στις 3 Ιουνίου.

Βάσει των αλλαγών που προωθούνται, στον νόμο περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, θα περιληφθεί για πρώτη φορά η κατηγορία των εγγεγραμμένων ΟΕΕ (registered funds). Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΚ, «οι οργανισμοί αυτοί θα εγγράφονται σε ένα κεντρικό μητρώο αλλά δεν θα αδειοδοτούνται, ούτε θα τυγχάνουν άμεσης εποπτείας από την ΕΚΚ, αλλά η εποπτεία τους θα γίνεται απευθείας από τον διαχειριστή τους, ο οποίος θα είναι αδειοδοτημένος και αυστηρά εποπτευόμενος από την Επιτροπή».

Οι εγγεγραμμένοι ΟΕΕ θα μπορούν να λειτουργούν ως ανοικτού ή κλειστού τύπου, λαμβάνοντας τη νομική μορφή του αμοιβαίου κεφαλαίου ή της εταιρείας επενδύσεων (σταθερού ή μεταβλητού κεφαλαίου). Εξάλλου, θα παρέχεται η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας εγγεγραμμένων ΟΕΕ με τη νομική μορφή του ετερόρρυθμου συνεταιρισμού. Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, τα επενδυτικά εργαλεία θα απευθύνονται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ή και σε επαρκώς ενημερωμένους επενδυτές, εφόσον δεν θα είναι άμεσα εποπτευόμενοι. 

Όσον αφορά στη δεύτερη αλλαγή, η οποία προωθείται, με την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου περί των Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, επιδιώκεται η δημιουργία νέας κατηγορίας αδειοδοτημένων διαχειριστών, η «κάτω από τα όρια» κατηγορία ή αλλιώς «mini managers», η οποία αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη νέας ανταγωνιστικής αγοράς στην Κύπρο. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΚ, «οι mini managers θα μπορούν να διαχειρίζονται ΟΕΕ, ΟΕΕΠΑΠ ή εγγεγραμμένους Συνεταιρισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων θα είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ».

Εξάλλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει παράλληλα τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες αναφορικά με τη διοίκηση των ΟΕΕ (administrators), οι οποίες τώρα δεν εποπτεύονται. 

Σημαντικό ενδιαφέρον
Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που προέκυψε για την αγορά των funds στην Κύπρο, η κ. Καλογήρου τόνισε ότι μέχρι σήμερα η ΕΚΚ έχει αδειοδοτήσει 11 ΔΟΕΕ, κυρίως κυπριακών, ελληνικών και ρωσικών συμφερόντων, εκ των οποίων οι 9 έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση ΟΕΕ. Σημειώνεται ότι οι ΟΕΕ που τελούν υπό τη διαχείρισή τους επενδύουν σε ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, κυρίως για χρηματοοικονομικά μέσα, ακίνητα και ναυτιλία. 
Εξάλλου, ο τομέας των συλλογικών επενδύσεων αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΚ, ήδη η Επιτροπή βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης πρόσθετων αιτήσεων για χορήγηση άδειας λειτουργίας σε οντότητες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον εν λόγω τομέα. Πιο αναλυτικά, έχουν υποβληθεί στην ΕΚΚ 3 αιτήσεις για ΔΟΕΕ, 9 για ΟΕΕ, 41 για ΟΕΕΠΑΠ και 2 για ΟΣΕΚΑ. Μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Καλογήρου εξήγησε ότι εν όψει του γεγονότος ότι οι Διαχειριστές βρίσκονται στα πρώτα στάδια της δραστηριοποίησής τους, η ΕΚΚ είναι στο στάδιο συλλογής στοιχείων προκειμένου να διαπιστώσει το ύψος των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα διαχειρίζονται. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι ΔΟΕΕ θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους με συνολικό ποσό περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης, τόνισε ότι οι βασικοί παράγοντες που ενισχύουν την αξιοπιστία μιας χώρας ως ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι η συνύπαρξη μιας ανεπτυγμένης οικονομίας, μιας αποδοτικής κρατικής μηχανής, περιλαμβανομένων των εποπτικών αρχών και ενός ελκυστικού οικονομικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά