Συνεργατισμός: 25-30 εκατ. τα κέρδη του α' τριμήνου

Καθαρά κέρδη μεταξύ 25 και 30 εκατ. ευρώ  αναμένεται να παρουσιάσει το α' τρίμηνο του έτους ο Συνεργατισμός, ο οποίος βλέπει τον δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να υποχωρεί κάτω του 50%, για πρώτη φορά μετά το 2014.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, τόνισε πως τα καθαρά κέρδη οφείλονται στη βελτιωμένη οργανική κερδοφορία του Συνεργατισμού, ο οποίος διατηρεί την ίδια ώρα ένα υψηλό δείκτη προβλέψεων, που υπερβαίνει το 50% των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών.

«Η καθαρή κερδοφορία (μετά τη φορολογία) για το α'τρίμηνο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ €25 και €30 εκατομμυρίων», είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας πως ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1), πλησιάζει πλέον το 16%.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά €280 εκατ. και υποχώρησαν στα επίπεδα του 2014. «Για πρώτη φορά τα ΜΕΔ έχουν υποχωρήσει κάτω από το όριο των 50%», τόνισε.

Παράλληλα, οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ, οδηγία EBΑ) έχουν μειωθεί κατά €200 εκατομμύρια. «Τα τελευταία δύο τρίμηνα του 2015 οι ΜΕΧ μειώθηκαν κατά €600 εκατομμύρια», πρόσθεσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ακόμη ότι ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών βρίσκεται στο 53%.

«Έχουμε αναδιαρθρώσει τους τελευταίους 15 μήνες 13.000 δάνεια, τα οποία εξυπηρετούνται σε ένα ποσοστό 80%», συνέχισε.

Εξάλλου, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΣΚΤ εξέφρασε τη χαρά του διότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ένας τομέας στον οποίο ο Συνεργατισμός διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο, έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οδεύοντας προς την κατεύθυνση της σύγκλισης με τα αντίστοιχα επιτόκια της ευρωζώνης, κάτι που, όπως είπε, αποτελούσε δική τους πρωτοβουλία.

«Η σύγκλιση αυτή μας έχει βοηθήσει να πετύχουμε τα ρεκόρ αναδιαρθρώσεων το 2015 και το 2016», είπε.

Σημείωσε παράλληλα πως ο Συνεργατισμός διατηρεί αναλλοίωτες τις συσσωρευμένες προβλέψεις στα €3,48 δισ, κάτι που θα βοηθήσει στην περαιτέρω διαχείριση των «κόκκινων δανείων».

«Έχουμε ένα βουνό από ρευστά περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα τα θέματα των ΜΕΧ τόσο προς όφελος του οργανισμού, των πελατών και του τόπου», είπε.

Ξεκίνησε η λειτουργία του πρότυπου κέντρο διαχείρισης πρόωρων καθυστερήσεων

Ο κ. Χατζηγιάννης ανακοίνωσε πως την Πέμπτη (5 Μαΐου) ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρότυπο κέντρο διαχείρισης πρόωρων καθυστερήσεων, δηλαδή δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση μέχρι 90 μέρες.

«Είναι ένα πρότυπο κέντρο από πλευράς μηχανογράφησης, τεχνολογίας και εκπαίδευσης, ακριβώς για να διαχειριστεί τα δάνεια που παρουσιάζουν καθυστερήσεις μέχρι 90 μέρες», είπε.

Το κέντρο αυτό διαθέτει 45 άτομα με ειδικό μηχανογραφικό σύστημα, που στην ουσία αποτελεί ένα κέντρο πρόωρης προειδοποίησης.

«Πρόκειται βασικά για τον τέταρτο πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδίου», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)