Σε μείωση επιτοκίων προχωρά ο ΟΧΣ

Συνολικά 245 δάνεια, ύψους 9,9 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν αναδιαρθρωθεί στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) το πρώτο δίμηνο του 2016, με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) να ανέρχονται στο 40% ή στα 300 εκατ. ευρώ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λοϊζος Παπαχαραλάμπους, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι εντός των ημερών ο ΟΧΣ ξεκινά διαφημιστική καμπάνια για τα νέα του δανειστικά επιτόκια, τα οποία θα είναι τα χαμηλότερα της αγοράς και κάτω από 3%.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαχαραλάμπους εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι παρά την εξαίρεση που ζήτησε ο ΟΧΣ από το νόμο για παγοποίηση των προσλήψεων, έχουν σταυρωθεί από τη Βουλή κονδύλια στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει τις μονάδες ΜΕΔ και Αναδιαρθρώσεων, ενώ δεν εξετάστηκε νομοσχέδιο που εκκρεμεί από πέρσι ενώπιον της Βουλής και θα βοηθήσουν τον Οργανισμό να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΚΤ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι σταυρώθηκε το κονδύλι για αγορά υπηρεσιών σε σχέση με στρατηγική που θα ακολουθηθεί για επένδυση των ρευστών διαθέσιμων, τα οποία σήμερα είναι κατατεθειμένα στην Κεντρική Τράπεζα με αρνητικό επιτόκιο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι το πρώτο δίμηνο οι καταθέσεις ανέρχονταν στα €890 εκατομμύρια, τα δάνεια στα €726 εκ., ενώ σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ότι έχουν αναδιαρθρωθεί το πρώτο δίμηνο του 2016 συνολικά 245 δάνεια, ύψους €9,9 εκ. Τα 139 δάνεια, ύψους €5,2 εκ. έχουν αναδιαρθρωθεί τον Ιανουάριο και 106 δάνεια, ύψους €4,7 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι τα ΜΕΔ ανέρχονταν την ίδια περίοδο στο 40% ή στα €300 εκ., σημειώνοντας ότι τα ΜΕΔ δεν έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους αλλά δεν υπήρξε και μείωση, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία στις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν είναι εύκολη η αναδιάρθρωση ενός δανείου καθώς ο κόσμος είτε δεν ανταποκρίνεται για διάφορους λόγους, είτε δεν έχει την οικονομική δύναμη να προχωρήσει σε βιώσιμη αναδιάρθρωση.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε, ωστόσο, ότι ο ΟΧΣ, ο οποίος διαθέτει μειωμένο προσωπικό, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσληψη νέου προσωπικού λόγω της νομοθεσίας για παγοποίηση των προσλήψεων στο δημόσιο.

“Ενώ τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να προσλάβουν προσωπικό μέσα σε 15 μέρες, εμείς κάνουμε επτά μήνες”, επισήμανε.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2016 κατατέθηκε στη Βουλή τέλος του 2015 και εγκρίθηκε προς τα τέλη Μαρτίου, ενώ σταυρώθηκαν κονδύλια που αφορούσαν την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και την αγορά υπηρεσιών και αναγκαστήκαμε να αποταθούμε εντός του τρέχοντος μήνα, εκ νέου στη Βουλή, για να απελευθερωθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Ανέφερε επίσης ότι ενώ υπάρχει έγκριση από τη Βουλή για την πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού ατόμων που θα στελεχώσουν τα υποκαταστήματα του ΟΧΣ, τη μονάδα ΜΕΔ, τη μονάδα αναδιαρθρώσεων δανείων και άλλα τμήματα, λόγω του νόμου που εγκρίθηκε τέλος του 2015 πρέπει να ζητήσουμε εκ νέου αποπαγοποίηση.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε ακόμη ότι ο Οργανισμός είχε ζητήσει και εξαίρεση από την παγοποίηση των προσλήψεων χωρίς να ακουστεί και σημείωσε ότι τώρα η Βουλή έχει διαλυθεί λόγω των βουλευτικών εκλογών με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΧΣ, είχε σταυρωθεί το κονδύλι για αγορά υπηρεσιών σε σχέση με τη δημιουργία στρατηγικής πολιτικής για τα ρευστά διαθέσιμα του Οργανισμού, τα οποία σήμερα είναι κατατεθειμένα στην Κεντρική Τράπεζα με αρνητικό επιτόκιο.

“Βγήκαμε προσφορές το 2015 για την κατακύρωση σε εξειδικευμένη εταιρεία να μας κάνει μελέτη που πρέπει να επενδύσουμε τα ρευστά διαθέσιμα για να μεγιστοποιήσουμε το κέρδος μας και μετά τη σταύρωση του μικρού αυτού κονδυλίου να μην μπορούμε να υπογράψουμε το συμβόλαιο με την συγκεκριμένη εταιρεία”, σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε στο ΚΥΠΕ ότι όπως είναι σήμερα ο νόμος του ΟΧΣ για τη σύνθεση του Συμβουλίου, αυτός δεν συνάδει με τις οδηγίες της ΚΤ οι οποίες αναφέρουν ότι θα πρέπει μέσα στο ΔΣ να υπάρχουν δύο εκτελεστικά μέλη τα οποία να προέρχονται από τη διευθυντική πυραμίδα του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.

Πρόσθεσε ότι με τους νομικούς μας σύμβουλους προχωρήσαμε από πέρσι με προσαρμογή του νόμου του Οργανισμού και πέρασε το νομοτεχνικό έλεγχο της Γενικής Εισαγγελίας ως κατεπείγον θέμα για να συνάδει με τις οδηγίες της ΚΤ και να διευκολυνθούμε και εμείς στο έργο μας, αλλά το νομοσχέδιο εκκρεμεί από πέρσι ενώπιον της Βουλής η οποία δεν τον έχει εξετάσει.

Καμπάνια για δανειστικά επιτόκια
Εξάλλου, ο κ. Παπαχαραλάμπους ανακοίνωσε ότι ο ΟΧΣ θα βγει για πρώτη φορά στην ιστορία του με διαφημιστική καμπάνια εντός των επόμενων ημερών σε σχέση με τα νέα επιτόκια του Οργανισμού και ειδικότερα με τα νέα δανειστικά επιτόκια, τα οποία θα είναι τα χαμηλότερα της αγοράς και κάτω από το 3%.

“Τα δανειστικά επιτόκια θεωρώ ότι θα είναι πολύ ελκυστικά για να βοηθήσουμε τον κόσμο να μπορέσει να αποκτήσει κατοικία”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι τα επιτόκια θα αφορούν επίσης για ενεργειακή αναβάθμιση και για ανακαίνιση μιας κατοικίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS