ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Καθυστερεί το θέμα των δανείων σε ξένο νόμισμα

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.) εκφράζει την απογοήτευσή του, αφού όπως αναφέρει, το θέμα των δανείων σε ξένο νόμισμα φαίνεται να καθυστερεί υπερβολικά και στην ουσία τίποτα δεν γίνεται, αν κρίνει κανείς από τα όσα διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, παρ’ όλες τις δηλώσεις των Βουλευτών ότι αν χρειαστεί θα επιλύσουν το θέμα νομοθετικά, εντούτοις φαίνεται ότι έχουν διαμορφώσει διαφορετική άποψη τώρα και εκείνο που επιχειρείται να γίνει είναι να αφεθεί το θέμα στην καλή διάθεση των τραπεζών, οι οποίες δυστυχώς παραπλανούν, πιέζουν και χρησιμοποιούν οποιουσδήποτε τρόπους μπορεί να φανταστεί κάποιος, για να πείσουν τους δανειολήπτες να δεχθούν τις ασήμαντες προσφορές που κάνουν προσπαθώντας να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά που στην ουσία έκλεψαν από αυτούς τόσο σε σχέση με την επιτοκιακή όσο και με τη συναλλαγματική ζημιά.

«Καλούμε τους δανειολήπτες να μην υποκύψουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις και να διεκδικήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν να τους επιστραφεί η ζημιά που τους προκάλεσαν με τις παραδεδεγμένα πλέον δόλιες πρακτικές που χρησιμοποίησαν. Τονίζουμε ότι όσα δικαστήρια ασχολήθηκαν με το θέμα δικαίωσαν τους δανειολήπτες», αναφέρεται εξάλλου στην ανακοίνωση.

Σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η προώθηση του θέματος αυτού κωλυσιεργεί παρ’ όλες τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί από όλα τα κόμματα ότι οι προτάσεις νόμου που εισηγήθηκε ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ είναι αποδεκτές και θα προωθηθούν το συντομότερο.

«Ακόμη αναμένουμε την εγγραφή τους προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές πριν τη διάλυση της Βουλής», αναφέρεται.
Σε σχέση με την πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής για συμψηφισμό των δανείων των κατόχων αξιογράφων, ο Σύνδεσμος επικροτεί ολόψυχα την προσπάθεια που γίνεται και καλεί την Βουλή να τολμήσει.
Όπως αναφέρει, επιβάλλεται η άμεση ψήφιση της πρότασης νόμου και εισηγείται να περιληφθούν σε αυτή και εκείνοι που αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια για να αγοράσουν μετοχές ή δικαιωμάτων προτίμησης (rights), οι οποίοι και αυτοί είναι θύματα των δόλιων και παράνομων πρακτικών των Τραπεζών όπως και οι κάτοχοι αξιογράφων.

Παράλληλα ο Σύνδεσμος χαιρετίζει την εντατικοποίηση των ενεργειών των Τραπεζών για αναδιαρθρώσεις.

«Τονίζουμε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνονται σωστές βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ούτως ώστε να λύνεται το πρόβλημα. Καλούμε τις τράπεζες να μην πιέζουν και να επιμείνουν σε λύσεις πέραν των δυνατοτήτων των δανειοληπτών τούτο θα οδηγήσει εκ νέου σε μη εξυπηρέτηση του δανείου. Ας παραδειγματισθούν επιτέλους από τις πρόσφατες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», αναφέρεται.

Ο Σύνδεσμος χαιρετίζει εξάλλου την εκστρατεία των τραπεζών για χορήγηση δανείων. Τις καλούν παράλληλα να αφαιρέσουν από τις δανειακές συμβάσεις όλους τους καταχρηστικούς όρους όπως αυτοί έχουν κριθεί με την απόφαση του διευθυντή του τμήματος Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου και εκείνης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)