FBME: Μονομερείς, παράνομες και ανεύθυνες ενέργειες από Κεντρική

Μετωπική, σκληρή και δίχως επιστροφή είναι πλέον η διαμάχη της FBME με την Κεντρική Τράπεζα, η οποία οδηγεί την τράπεζα σε εκκαθάριση αλλά και σε κούρεμα καταθέσεων.

Μετά τις αποφάσεις της Κεντρικής η FBMΕ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας με σκληρή γλώσσα τους χειρισμούς της Κεντρικής. Πιο ειδικά η FBME αναφέρει: "Έπειτα από μια σειρά μονομερών, παράνομων, αυθαίρετων και ανεύθυνων ενεργειών εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), η κατά πολύ αργοπορημένη ανακοίνωση της 9ης Απριλίου 2016 για ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων Τραπεζών είναι καλοδεχούμενη, ερχόμενη 21 μήνες μετά που η Αρχή Εξυγίανσης και η ΚΤΚ κινήθηκαν εναντίον της FBME Bank Limited (FBME)".

Παράλληλα, η FBME τονίζει: "Ωστόσο, αυτή η ενέργεια έρχεται στην εκπνοή μιας παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία ο Ειδικός Διαχειριστής έφραξε την πρόσβαση των καταθετών στις καταθέσεις τους κατ΄ εντολή της ΚΤΚ, με στόχο να διατηρήσει τις απαραίτητες καταθέσεις στην Τράπεζα, προκειμένου να αποπληρώσει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων Τραπεζών. Οι καταθέσεις στις οποίες βασίζεται η ΚΤΚ βρίσκονται στην κατοχή της για πάνω από ένα χρόνο και οι συνθήκες οι οποίες θα επέτρεπαν στους καταθέτες να έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Εγγύησης υφίσταντο εδώ και αρκετό καιρό. Εσφαλμένα αναφέρεται ότι η οικονομική κατάσταση της FBME είναι ο λόγος της ενεργοποίησης, αφού τα κονδύλια είναι διαθέσιμα, αλλά η κακή διαχείριση της κατάστασης από την ΚΤΚ στέρησαν από τους καταθέτες πρόσβαση στα κεφάλαια τους, αν και κατά την περίοδο αυτή, κάποιοι καταθέτες είχαν καλύτερη πρόσβαση από ότι άλλοι. Οι καταθέτες επομένως θα έχουν τρία πολύ εύλογα ερωτήματα:

1. Γιατί τώρα;
2. Έχουν τύχει σωστής και ίσης μεταχείρισης από τις εποπτικές αρχές στην Κύπρο;
3. Βρίσκονται τώρα σε καλύτερη θέση από ότι θα ήταν αν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από την 21η Ιουλίου 2014; (Tην ημερομηνία κατά την οποία τα Μέτρα Εξυγίανσης είχαν εφαρμοστεί, όπως και το μέτρο των ενεργειών της ΚΤΚ, βάση του νόμου που είχαν οι ίδιοι επικαλεσθεί)".

Πέραν των πιο πάνω η FBME τονίζει: "Οποιoσδήποτε παρατηρητής των ενεργειών της KTK θα διαπιστώσει τρία σταθερά χαρακτηριστικά: Την έλλειψη διαφάνειας, την έλλειψη ευθύνης και την έλλειψη τεχνικής επάρκειας. Η απάντηση στα ερωτήματα των καταθετών είναι ότι δεν έχουν τύχει ίσης και σωστής μεταχείρισης. Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων Τραπεζών ενεργοποιείται ούτως ώστε η ΚΤΚ να μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπλήρωσε το καθήκον της προς τους καταθέτες και να αποφύγει να εκτεθεί περαιτέρω για κακοδιαχείριση. Τέλος, η παρέμβαση της ΚΤΚ και της Αρχής είχε αρνητικό αντίκτυπο στους καταθέτες, ενώ η συνεχής έλλειψη επάρκειας από την ΚΤΚ δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού".

Καταληκτικά η FBME σημειώνει: "Οι καταθέτες θα έχουν ήδη διαπιστώσει ότι τόσο η ΚΤΚ όσο και η Αρχή Εξυγίανσης είναι κατ’ επέκταση νομικά εκτεθημένες προς τους καταθέτες αυτή την δεδομένη στιγμή. Με την παρούσα ενέργεια της, η ΚΤΚ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα  τετελεσμένο γεγονός, εξουδετερώνοντας την όποια αναμενόμενη δικαστική απόφαση ως προς την διάλυση της τράπεζας. Η κίνηση είναι σχεδιασμένη να επισκοτίσει και να αποφύγει την ευθύνη της ΚΤΚ προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η οποία προκύπτει από τις ενέργειες της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία των καταθετών δεν αποτελούσε σε καμία στιγμή προτεραιότητα της ΚΤΚ".

Δυναμική απάντηση και από την Κεντρική
Το βράδυ της Κυριακής, 10 Απριλίου, η Κεντρική Τράπεζα απάντησε τόσο στην FBME όσο και σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κούρεμα καταθέσεων της εν λόγω τράπεζας.

Ειδικότερα η Κεντρική αναφέρει: Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (KTK) εκφράζει έκπληξη, απογοήτευση και ιδιαίτερη ανησυχία  για αναφορές, που ακούστηκαν από διάφορους,  για κούρεμα καταθέσεων στο υποκατάστημα Κύπρου της FBME Bank Ltd (η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Τανζανία).  Πραγματικά εκπλήσσει η ευκολία με την οποία κάποιοι προβαίνουν σε τέτοιες  δηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο είναι ανυπόστατες και καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα αλλά και οι επιπτώσεις των θα μπορούσε να ήταν ανυπολόγιστες στην εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Τέτοιες δηλώσεις, άθελα θέλουμε να πιστεύουμε, προσφέρουν άλλοθι στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες της FBME Bank Ltd και ανέλπιστα επιχειρήματα στην διεκδίκηση  πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στις πολυάριθμες προσφυγές τους εναντίον των αποφάσεων που η ΚΤΚ έλαβε για την προστασία των καταθετών του υποκαταστήματος αλλά και για την προστασία του τραπεζικού συστήματος".

Παράλληλα, η Κεντρική σημειώνει: "Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η ανακοίνωση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων για ενεργοποίηση της διαδικασίας καταβολής αποζημίωσης από το ταμείο εγγύησης καταθέσεων τραπεζών για καταθέσεις που τηρούνται στο υποκατάστημα Κύπρου της FBME Bank Ltd, μιας απόφασης που λήφθηκε ακριβώς για προστασία των μικροκαταθετών του υποκαταστήματος αφού εκτιμάται ότι πέραν των 6.500 καταθετών θα αποζημιωθούν πλήρως για τις καταθέσεις τους.  Η αποζημίωση όλων των καταθετών δυστυχώς φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, εξ αιτίας και μόνον των ενεργειών των φερόμενων ιδιοκτητών της τράπεζας οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον της αίτησης της ΚΤΚ για έκδοση διατάγματος ειδικής εκκαθάρισης της τράπεζας, κάτι που θα επέτρεπε στον ειδικό εκκαθαριστή που θα διοριζόταν από το Επαρχιακό Δικαστήριο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες επαναπατρισμού των απαραίτητων κεφαλαίων, που σήμερα βρίσκονται παγοποιημένα στους λογαριασμούς του υποκαταστήματος με ανταποκρίτριες τράπεζες ή έχουν μεταφερθεί από τις τράπεζες αυτές στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της χώρας τους".

Εξάλλου, η Κεντρική τονίζει: "Υπενθυμίζεται ότι οι ενέργειες της ΚΤΚ σε σχέση με το υποκατάστημα Κύπρου της FBME ήταν επακόλουθο των επιπτώσεων που είχε η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στις 17 Ιουλίου 2014 η οποία κατονόμαζε την τράπεζα ως ίδρυμα πρωτίστης ανησυχίας για νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα παράνομου χρήματος  και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης αυτής οι ανταποκρίτριες τράπεζες παγοποίησαν ή έκλεισαν τους λογαριασμούς τους με την τράπεζας αρχικά σε δολάριο Αμερικής και στη συνέχεια σε άλλα νομίσματα ενώ οργανισμοί όπως το Reuters και το Bloomberg,  έκλεισαν την πρόσβαση της τράπεζας στα συστήματά τους. Τα γεγονότα αυτά καθιστούσαν αδύνατη την διεξαγωγή τραπεζικών εργασιών μη αφήνοντας άλλη επιλογή στην ΚΤΚ από του να ενεργήσει με τον τρόπο που ενήργησε. Μετά την απόφαση της ΚΤΚ να θέσει το υποκατάστημα κάτω υπό εξυγίανση, η Κεντρική Τράπεζα της Τανζανίας έθεσε την τράπεζα κάτω από την διαχείριση της.   Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες της τράπεζας μέσω των δικηγόρων τους είχαν δηλώσει σε δικαστήριο των ΗΠΑ ότι η έκδοση απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την επιβολή του μέτρου πέντε του άρθρου 311 του USA PATRIOT ACT εναντίον ενός πιστωτικού ιδρύματος ισοδυναμεί με θανατική ποινή.  Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στις 25 Μαρτίου 2016 τη αρχική του θέση, εκδίδοντας την Τελική του Απόφαση με την οποία και πάλι κατονομάζεται η τράπεζα ως ίδρυμα πρώτιστης ανησυχίας για νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα παράνομου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.  Μάλιστα, σε αυτή την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι στις αρχές του 2015 και μετά που η τράπεζα τελούσε κάτω από τη διαχείριση της Κεντρικής Τράπεζας της Τανζανίας, υπήρξαν ενδείξεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με τήρηση λογαριασμών στην Τανζανία που σχετίζονταν με την Χεσπολλάχ.  Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης της ΚΤΚ να θέσει το υποκατάστημα κάτω από εξυγίανση περιορίζοντας και ελέγχοντας τις οποιεσδήποτε συναλλαγές".

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου