Συνεργατισμός: Ζημιές €167,4 εκατ. για το 2015

Με περιορισμό των ζημιών κατά το τέλος του έτους, σημαντική ενίσχυση των προβλέψεων και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν τα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο Συνεργατισμός για το περασμένο έτος κατέγραψε ζημιές της τάξης των €167,4 εκατ. σε σύγκριση με κέρδη €200,3 εκατ. το 2014

Σημειώνεται παράλληλα, ότι κατά το 2015 οι καταθέσεις του Συνεργατισμού διαμορφώθηκαν στα €12.74 δισ., ενώ οι μικτές χορηγήσεις ανήλθαν σε €12,8 δισ.. Οι προβλέψεις έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνονται σε 53,4%, απόρροια των κινήσεων ενίσχυσης των προβλέψεων και της κεφαλαιακής ενίσχυσης του Συνεργατισμού από το κράτος.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα ο Συνεργατισμός τονίζει: «Αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο σημείο του έτους. Η τελική διαμόρφωση του στο 50,95% είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να διαμορφωθεί στο 53,41%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η μείωση –για πρώτη φορά– του όγκου των Μη εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Δανείων σε Καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015».  

«Παράλληλα, τονίζεται ότι οι αναδιαρθρώσεις για το δ΄ τρίμηνο ανήλθαν στα €444 εκατ. Οι συνολικές αναδιαρθρώσεις για το 2015 ανήλθαν στο €1,03 δισ. εμπλέκοντας συνολικά πέραν των 40.000 συμπολιτών μας και υπερκαλύπτοντας τόσο τους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2015 όσο και τους εσωτερικούς στόχους που είχαν τεθεί» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Μάλιστα τονίζεται ότι ο Συνεργατισμός έχοντας μετρητά €3,2 δισ. και συνδυασμό κεφαλαίων και προβλέψεων κοντά στα €5 δισ. και χωρίς καμία εξάρτηση από τον ELA ή άλλες πράξεις χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, διαθέτει τα εργαλεία για να διαχειριστεί την συνέχεια και να αναδείξει περαιτέρω την μεγάλη αξία του ισολογισμού του.

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης κληθείς να σχολιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Συνεργατισμού προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι  με την απόδοση δ’ τριμήνου αφού καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα από τα πιο δυνατά οικονομικά τρίμηνα του Συνεργατισμού. Τα €60,6εκ καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου σε ενοποιημένη βάση ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο μια ιδιαίτερα απαιτητική και απρόβλεπτη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας κληθήκαμε να απορροφήσουμε σχεδόν €700εκ νέες απαιτήσεις σε προβλέψεις και κεφάλαια. Ο δείκτης κεφαλαίων 15,6% στο τέλος του έτους, αποδεικνύει τον ισχυρό ισολογισμό του Συνεργατισμού και δημιουργεί κεφαλαιακό μαξιλάρι πέραν των €270εκ, το οποίο να σημειώσω είναι σχεδόν διπλάσιο αυτού που δημιουργήθηκε μέσω της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης που έλαβε ο Συνεργατισμός τον Δεκέμβριο του 2015. Με αυτά τα δεδομένα ο Συνεργατισμός μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά λειτουργώντας στην βάση των προσδοκιών της κοινωνίας ως βασικός πυλώνας για την πλήρη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την οριστική ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. Μπήκαμε δυνατά στο 2016. Ο Συνεργατισμός τους πρώτους δύο μήνες του έτους συνεχίζει την ανοδική πορεία παρουσιάζοντας σταθερή κερδοφορία και θετικό πρόσημο σε όλους τους δείκτες ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί τα μερίδια αγοράς του».

 

Δειτε Επισης

Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS