Τρ. Κύπρου: Σύσταση Μονάδας διαχείρισης ακινήτων

INBusinessNews  26/02/2016 08:22
Τρ. Κύπρου: Σύσταση Μονάδας διαχείρισης ακινήτων

Τρ. Κύπρου: Σύσταση Μονάδας διαχείρισης ακινήτων

INBusinessNews  26/02/2016 08:22

Την αποφασιστικότητα της να χειριστεί αποτελεσματικά τα προβληματικά δάνεια διατράνωσε η Τράπεζα Κύπρου κατά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2015. Η Τράπεζα είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, καθώς για το 2015, τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 1.3 δισ. ευρώ ή κατά 10% λόγω των αναδιαρθρώσεων. Το Συγκρότημα πιστεύει πλέον ότι αυτό αποτελεί τάση και δεν θα είναι κάτι περιστασιακό καθώς θεωρούν ότι τα προβληματικά δάνεια έχουν μπει σε τροχιά καθόδου.

Απόδοση αναδιαρθρώσεων 73%
Κατά το τέταρτο τρίμηνο έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 820 εκατ. ευρώ, αναδιαρθρώσεις ύψους 190 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναδιαρθρώσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ για ιδιώτες. Γενικά, έγιναν 15.5 χιλ. αναδιαρθρώσεις κατά το έτος 2015. Η Τράπεζα σημειώνει ότι η απόδοση των αναδιαρθρώσεων είναι στο 73% και αυτό τους ικανοποιεί καθώς διαφαίνεται ότι οι καταθέτες έχουν συμμορφωθεί με τις συμφωνίες των αναδιαρθρώσεων.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις της (μετά την προσαρμογή για την πώληση των εργασιών στη Ρωσία) αυξήθηκαν κατά 1.6 δισ. ευρώ ή κατά 12% κατά τη διάρκεια του έτους 2015.

Σύσταση Μονάδας Διαχείρισης Ακινήτων
Στα πλαίσια των αλλαγών που επιστρατεύει η Τράπεζα, έχει συσταθεί Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων (Real Estate Management Unit – REMU), με στόχο να διαχειρίζεται τα ακίνητα που έρχονται στον έλεγχο της τράπεζας ούτως ώστε να μεγιστοποιήσει το όφελος της ίδιας της τράπεζας και παράλληλα να μην επηρεάσει αρνητικά την αγορά ακινήτων. Η Μονάδα θα διαχειρίζεται μεγάλες μονάδες, τουριστικά και εμπορικά ακίνητα και ακίνητα εταιρειών ανάπτυξης γης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδέα είναι αυτή η Μονάδα, η οποία δεν θα αποτελεί “κακή τράπεζα”, να βοηθήσει να γίνουν πιο γρήγορα οι αναδιαρθρώσεις δανείων. Συγκεκριμένα, βασικός στόχος της Μονάδας θα είναι η ανταλλαγή δανείου έναντι ακινήτου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης ενός δανείου. Δηλαδή, η Μονάδα, μεταξύ άλλων, θα δίνει την επιλογή σε κάποιο πελάτη της τράπεζας που έχει πρόβλημα να εξυπηρετεί τα δάνεια του, να δώσει ακίνητό του αφού ο ίδιος δεν μπορεί να το πουλήσει, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα υπόλοιπα του δάνεια.

Για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας, η Τράπεζα Κύπρου έχει συνάψει συνεργασία με οίκο του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως η επάνδρωση της Μονάδας, η οποία στελεχώνεται σήμερα με 40 άτομα προσωπικό.

Ετοιμάζεται για εισαγωγή στο Λονδίνο
Επιπλέον, η Τράπεζα Κύπρου θεωρεί ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η Τράπεζα ανακοίνωσε για πρώτη φορά επίσημα ότι “συνεχίζει να εξετάζει την καταλληλότητα των υφιστάμενων χρηματιστηρίων στα οποία διαπραγματεύεται η μετοχή της και να αξιολογεί άλλα κατάλληλα χρηματιστήρια”. Αναφέρει ότι στοχεύει στην εισαγωγή των μετοχών της σε ένα κύριο, ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, με σημαντική ρευστότητα και με δείκτες διεθνούς αναγνώρισης, για να βελτιώσει σε πάροδο χρόνου τη ρευστότητα και την ελκυστικότητα της μετοχής της και σημειώνει ότι “η επισκόπηση των επιλογών αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη παρθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση”, ενώ “σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε εύθετο χρόνο”.

Νέοι αναθεωρημένοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι 
Η Τράπεζα ανακοίνωσε τους νέους μεσοπρόθεσμους στόχους, που περιλαμβάνουν νέους στόχους που σχετίζονται με τον δείκτη δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, τη χρηματοδότηση από τον ELA, τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων. Χαμηλότερος από 30% υπολογίζεται ότι θα είναι ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, ενώ το 2017 θα αποπληρωθεί ο ELA. Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται ότι θα είναι άνω των 25 δισ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις θα είναι 100%-120%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενίσχυση προβλέψεων από την Τράπεζα Κύπρου

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας