Αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων

Σε περαιτέρω αύξηση στη ζήτηση των στεγαστικών δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2016, προβλέπουν οι τράπεζες, με βάση την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων του Ιανουαρίου του 2016, που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών, η ζήτηση στις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων (καταναλωτικά, και επιχειρηματικά), αναμένεται ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Στη ζώνη του ευρώ, η ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Να σημειωθεί πως με βάση τα διαγράμματα της ΚΤΚ, η ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά παρουσίασε αύξηση πέραν του 20% το β` τρίμηνο του 2015, παραμένοντας ωστόσο κάτω των προσδοκιών των τραπεζών, για να υποχωρήσει στο μηδέν το γ` τρίμηνο και να αυξηθεί εκ νέου στο 10% το δ` τρίμηνο του 2015, συνάδοντας με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν το γενικό επίπεδο επιτοκίων και η αύξηση στην αναδιάρθρωση χρέους.

«Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση. Οι υπόλοιπες κατηγορίες στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες. Στη ζώνη του ευρώ, η ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί για όλες τις κατηγορίες δανείων», αναφέρει η έρευνα της ΚΤΚ.

Αμετάβλητα τα κριτήρια
Με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα στην Κύπρο, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να γίνουν οριακά χαλαρότερα.

Τα κριτήρια των τραπεζών για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να γίνουν οριακά αυστηρότερα.

Σε γενικές γραμμές, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης δανείων και καθορισμού πιστωτικών ορίων προς επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.