Διασφάλιση κοινών ταμείων από «κούρεμα» ψάχνει η Βουλή

INBusinessNews  16/02/2016 14:48
Διασφάλιση κοινών ταμείων από «κούρεμα» ψάχνει η Βουλή

Διασφάλιση κοινών ταμείων από «κούρεμα» ψάχνει η Βουλή

INBusinessNews  16/02/2016 14:48

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέχισε την Τρίτη τη συζήτηση των τεσσάρων νομοσχεδίων σε σχέση με την ανάκαμψη και εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τα μέλη της Επιτροπής να αναζητούν τον τρόπο που θα διασφαλίσουν κοινά ταμεία εργαζομένων, ανά μεριδιούχο, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα ταμεία φιλανθρωπικών οργανισμών, σε περίπτωση «κουρέματος».

Επιπλέον η Επιτροπή αναζητεί τον τρόπο να γίνει πιο αυστηρή η ευθύνη των τραπεζών στην περίπτωση που η τράπεζα οδηγηθεί σε εξυγίανση η εκκαθάριση.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα σημεία που ζητεί η Επιτροπή Οικονομικών να υπάρξουν βελτιώσεις, ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι αυτά είναι «να ξεκαθαρίσει ο τρόπος που θα υπολογίζεται το ασφαλισμένο ποσό των 100.000 ευρώ ανά μεριδιούχο σε ασφαλιστικά ταμεία και ταμεία συντάξεων».
 
«Αυτό ισχύει με τη νομοθεσία που έχουμε ψηφίσει για όσα ταμεία αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάτω των 250 υπαλλήλων και με τζίρο μέχρι 50 εκατομμύρια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «διερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να εντάξουμε σε αυτή την κατηγορία – να έχει δηλαδή την εξαίρεση ο κάθε μεριδιούχος –  κοινά ταμεία που αφορούν εργαζόμενους υπαλλήλους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Ο κ. Βότσης εξέφρασε την ανάγκη να ετοιμαστεί συγκεκριμένη τροπολογία για να βρεθεί τρόπος να εξαιρεθούν εντελώς από διαδικασίες bail in τα κοινωνικά ταμεία, προσθέτοντας ότι δόθηκαν τρία σενάρια προς Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και Γενική Εισαγγελία για την ετοιμασία τροπολογιών για κάλυψη και αυτών των ταμείων.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να γίνει πιο αυστηρή η ευθύνη των τραπεζών στην περίπτωση που η τράπεζα οδηγηθεί σε εξυγίανση ή εκκαθάριση και για όλα αυτά, όπως είπε, θα ετοιμαστούν μέχρι την Πέμπτη συγκεκριμένες τροπολογίες για να κρίνει το κάθε κόμμα αν το ικανοποιούν για να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
 
«Θέλουμε ταμεία τύπου ραδιομαραθώνιου και Ερυθρού Σταυρού να έχουν τη δυνατότητα εξαίρεσης όλου του ποσού από οποιοδήποτε κούρεμα», πρόσθεσε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας