Συγχωνεύσεις στον ορίζοντα για τις τράπεζες

«Η Κύπρος δεν σηκώνει τόσα πολλά μικρά τραπεζικά ιδρύματα και σύντομα θα δούμε συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν δυνατά τραπεζικά ιδρύματα. Ο παγκόσμιος τραπεζικός χάρτης αλλάζει και οι τράπεζες χρειάζεται να είναι ‘strong at home’». Αυτό ανέφερε η κα Ειρένα Γεωργιάδου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών και του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο που διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Όπως είπε, «βασίλεια», ανεπαρκής προσοχή σε ταμειακές ροές, ανεξέλεγκτα δάνεια και άλλα πολλά λάθη και παραλήψεις οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα στην καταστροφή πριν από λίγα χρόνια. Αυτά όπως είπε είχαν ως αποτέλεσμα να καταγράφουμε σήμερα ένα παγκόσμιο ρεκόρ σε μη εξυπηρετούμε δάνεια. Ωστόσο, πρόσθεσε σημασία έχει τι μάθαμε από αυτά που πάθαμε. 

Η κ. Γεωργιάδου υπογράμμισε ότι στις τράπεζες «Business is not as usual» καθώς αν ήταν δεν θα καταφέρναμε να εξισορροπήσουμε το τραπεζικό σύστημα. «Έπρεπε έρθουμε σε σύγκρουση με κατεστημένα και να αλλάξουμε το όραμα, τη διεύθυνση μας, το διοικητικό μας συμβούλιο, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι η τράπεζα δεν θα ανεχθεί πισωγυρίσματα.

Στόχος όπως είπε είναι να συμβάλουν οι τράπεζες στην ανάπτυξη του τόπου. «Αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε απέναντι στους μετόχους και στους καταθέτες μας. Να διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τις καταθέσεις και τη ρευστότητά μας», τόνισε. 

Σημείωσε εξάλλου, ότι καλώς ή κακώς η απουσία εναλλακτικών αγορών για χρηματοδοτήσεις συνεπάγεται ότι η ανάπτυξη περνά από τις τράπεζες. Το θετικό, όπως είπε, είναι ότι η Ελληνική Τράπεζα τον τελευταίο χρόνο προχώρησε σε σημαντικό αριθμό χρηματοδοτήσεων. 

Το σημαντικό τόνισε είναι να υπάρχει διαφάνεια, εποπτεία και κατανοητές διαδικασίες. «Οι τράπεζες μας πρέπει να είναι ‘strong at home’ για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις όχι απλά κάποιους ολιγάρχες που θέλουν να παρκάρουν τα χρήματά τους στο νησί μας», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου