Στα €120 εκατ. οι πόροι του ταμείου προστασίας καταθέσεων

Στα €120 εκατομμύρια έφθασαν οι πόροι του ταμείου προστασίας καταθέσεων των τραπεζών, ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για εξυγίανση και ανάκαμψη τραπεζών (BRRD).

Το ταμείο εγγύησης καταθέσεων τραπεζών έχει φτάσει στα 120 εκ. που είναι ο στόχος του, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνεται ότι υπάρχει ξεχωριστό ταμείο προστασίας καταθέσεων για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα.

Στόχος του ταμείου ήταν οι πόροι του να φτάσουν το 0,8% των καλυπτόμενων καταθέσεων για ταμεία μέχρι τον Ιούλιο του 2024, και στο 1% των καλυπτόμενων καταθέσεων για το Ταμείο Εξυγίανσης μέχρι το τέλος του 2024. Οι καλυμμένες καταθέσεις ανέρχονται σε €24 δισ.

Το ταμείο ενεργοποιείται μετά
από κούρεμα 8% των πιστωτών

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας, σε περίπτωση προβλήματος σε μια τράπεζα, τότε τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και αν τα προβλεπόμενα μέτρα δεν πετύχουν, τότε το ίδρυμα τίθεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, που ενεργοποιεί το ταμείο προστασίας καταθέσεων.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, αν το ταμείο δεν μπορεί να καλύψει τις εγγυημένες καταθέσεις (κάτω από €100.000) τότε, μπορεί να δανειστεί από άλλα ταμεία προστασίας καταθέσεων, να επιβάλει έκτακτη φορολογία σε άλλες τράπεζες, ενώ αν όλα αυτά δεν πετύχουν τότε το θέμα μπορεί να οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, για ενδεχόμενη στήριξη από το κράτος.

Ωστόσο, πριν επέμβει το ταμείο, η νέα οδηγία προνοεί ότι ποσοστό τουλάχιστον 8% των υποχρεώσεων του υπό εξυγίανση ιδρύματος θα προέλθει από τα μέτρα διάσωσης με ίδια μέσα (κούρεμα πιστωτών κατά σειρά προτεραιότητας, μέτοχοι, κάτοχοι αξιογράφων, ομολογιούχοι,καταθέτες άνω των €100.000).

Θεσμοθετούμε το κούρεμα, για να προστατέψουμε τους φορολογούμενους, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)