Δεν αρκεί το Ταμείο για να εγγυηθεί τις καταθέσεις

Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων βρέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά τη συζήτηση των έξι νομοσχεδίων που αφορούν το πλαίσιο για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων. Μάλιστα τα δύο νομοθετήματα (σχετικά με την εξυγίανση και την εγγύηση καταθέσεων) πρέπει να εγκριθούν πριν τις 11 Φεβρουαρίου 2016 -προθεσμία που έδωσε η Ευρωπαική Επιτροπή προκειμένου να αποφευχθεί η καταχώρηση προσφυγής.

Ποσό που θα περιλαμβάνει το Ταμείο
Οι Τράπεζες θα πρέπει να καταβάλλουν κάποιο ποσό στο Ταμείο (στόχος το 0,8% επί των καλυπτόμενων καταθέσεων δηλ. 240 εκατ. ευρώ) ενώ ο Σύνδεσμος Τραπεζών παρατηρεί ότι θα πρέπει να μελετηθεί η δυνατότητα καταβολής κάποιου ποσού στο Ταμείο υπό άλλη μορφη, ώστε να αποτραπεί η αφαίρεση ενός ευκαταφρόνητου ποσού από τη ρευστότητα των τραπεζών και κατ´ επέκταση από το τραπεζικό σύστημα. Παρατήρησε ότι αυτό προνοείται και από την Ευρωπαική Οδηγία. Σημειώνεται ότι είναι εκ των προτέρων υποχρεωτική η χρηματοδότηση των ταμείων από εισφορές με 0,8% επί των καλυπτόμενων καταθέσεων για τα ταμεία εγγύησης καταθέσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και 1% επί των καλυπτόμενων καταθέσεων μέχρι το τέλος του 2024. 

Δεν υποχρεούται να επέμβει το κράτος
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξεκαθαρίστηκε ότι δεν φέρει νομική υποχρέωση το κράτος για την κάλυψη του Ταμείου, παρά μόνο για τη δημιουργία του. Η ΚΤ τόνισε ότι θα ακυρωθεί ο νόμος που επέτρεπε στο κράτος να εμπλακεί και να σώσει μια Τράπεζα (bail out). Εκπρόσωπος της ΚΤ σημείωσε ότι το Ταμείο θα είναι εκεί όταν κλείσει η Τράπεζα. Ωστόσο, υπήρξε αμφισβήτηση κατά πόσο το Ταμείο θα έχει αρκετά λεφτά ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Περί σύγκρουσης συμφερόντων
Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των καθηκόντων μελών ΔΣ της ΚΤ, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία μεταξύ της άσκησης καθηκόντων εποπτείας και της λήψης αποφάσεων εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πτωχευτική Ιεραρχία
Όπως διαπίστωσαν οι βουλευτές, δεν καταγράφεται ξεκάθαρα η ιεραρχία με το ποιοι θα καλύπτονται όταν η Τράπεζα μπει σε εξυγίανση. Το ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι αυτό περιλαμβάνεται στην πτωχευτική διαδικασία και καθορίζεται από άλλη νομοθεσία. Παράλληλα, σημειώσε ότι εξαιρούνται από την κάλυψη του Ταμείου, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι καταθέσεις άλλων Τραπεζών, οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων, τα άτομα που οδήγησαν τις τράπεζες στην κατάρρευση και όσοι εμπλέκονται σε ποινικές διαδικασίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Από πλευράς της ΚΤ αναφέρθηκε πως με βάση την οδηγία τα ταμεία συντάξεως δεν θα καλύπτονται. Πρόσθεσε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών εάν θέλουν να τα καλύπτουν, επισημαίνοντας πως το ταμείο καταθέσεων θα πρέπει να καλύπτει τον απλό καταθέτη. 

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου