Μακρά και έντονη η συζήτηση για στήριξη του Συνεργατισμού

Με πολλές κατηγορίες, διαφωνίες, μπόλικη δόση ειρωνείας σε πολλές τοποθετήσεις αλλά και μεγάλη αναφορά στην περίπτωση της στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας το 2012, με το ποσό του €1,8 δισ. ολοκληρώθηκε η μεγάλη συζήτηση και τελικώς η υπερψήφιση του νόμου για στήριξη του Συνεργατισμού.

Με την ψήφο ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και ΕΔΕΚ των νομοσχέδιων για στήριξη του Συνεργατισμού (σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητου ταμείου ανακεφαλαιοποίησης, περί αναδιάρθρωσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και μονάδα διαχείρισης μονάδας συμμετοχής της Δημοκρατίας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπληρωματικός προϋπολογισμός). Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια πέρασαν με 50 ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ θα προωθήσει στη Βουλή, σχετική πρόταση νόμου μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί ότι ο Συνεργατισμός δεν θα πουληθεί πριν το τέλος του 2018.

Τοποθετήσεις κομμάτων
Επί της ουσίας της συζήτησης ο Άντρος Κυπριανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ τόνισε: «Τα ζητήματα που αφορούν τον Συνεργατισμό αφορούν ολόκληρη την Κύπρο και εκφράζω τη λύπη ότι τόσο σημαντικά θέματα για τον κυπριακό λαό δεν τυγχάνουν της δέουσας σημασίας. Θυμίζω ότι έστω και μέρος του 99% του Συνεργατισμού δεν μπορεί να πωληθεί μέχρι το 2018. Πλέον το επιχείρημα  ότι μας επιβάλλουν τα πάντα οι Ευρωπαίοι δεν μπορεί να γίνεται πλέον δεκτό. Το χειρότερο από όλα είναι ότι σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε στα τυφλά. Δεν ξέουμε ποια είναι η εικόνα στον τραπεζικό τομέα και πιο ειδικά στον Συνεργατισμό. Το χειρότερο όμως από όλα δεν έχουμε την έκθεση από τον Ενιαίο Εποπτικό Φορέα, για το ποιες είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και ιδιαίτερα στον Συνεργατισμό. Δεν δεχόμαστε το επιχείρημα ότι η έκθεση δεν είναι της κυβέρνησης και δεν μπορεί να μας δοθεί. Η Βουλή δεν μπορεί με μισά στοιχεία να λαμβάνει αποφάσεις. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης κατηγορούσε έντονα την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα ο ίδιος δεν ενημερώνει τη Βουλή. Δεν πάλεψε η κυβέρνηση όσον αφορά τον Συνεργατισμό. Την ίδια ώρα για την ΑΗΚ αποφάσισε σε ένα πρωινό και δεν άκουσε την τρόικα, αλλά για άλλα θέματα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε. Το ότι ήταν πολιτική απόφαση να το στηρίξω σε ένα γεγονός. Μέχρι πρόσφατα ο δείκτης ελάχιστων κεφαλαίων ήταν στο 9,1% και μερικούς μήνες μετά αυξήθηκε στο 12,25%, ενώ ο Συνεργατισμός είχε επάρκεια 12,1%. Γιατί αυτό έγινε δύο μήνες πριν γίνει ο έλεγχος. Ο Συνεργατισμός είναι ένας θεσμός με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα. Για πάνω από 100 χρόνια στήριξε αγρότες, νοικοκυριά και φοιτητές. Αυτό τον κοινωνικό χαρακτήρα του Συνεργατισμού δεν θα τον αφήσουμε να χαθεί. Την ίδια ώρα πρέπει να υπάρξει σοβαρός έλεγχος για αναχαίτιση κινδύνων όπως η κακοδιαχείριση και οι απάτες. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου, η οποία θα επαναφέρει πρόνοια ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να πουλήσει το ποσοστό της στον Συνεργατισμό πριν το τέλος του 2018. Πρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο σε αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολύ φοβούμαι ότι δεν γίνεται η απαραίτητη μελέτη των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Τα τραπεζικά μας συγκροτήματα με όλες αυτές τις πολιτικές που προωθούνται θα απορροφηθούν από μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης. Πρέπει και η κυβέρνηση και εμείς να δούμε σοβαρά πως διασφαλίζουμε τα συμφέροντα της Κύπρου. Είμαστε σε ένα μονόδρομο κατά τον οποίο αν δεν τα ψηφίσουμε άμεσα θα οδηγήσουμε σε ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Συλλούρης τόνισε: «Δεν νιώθω υποχρεωμένος να ψηφίσω αλλά για λόγους αρχής και συντάγματος θα καταψηφίσω. Πρέπει βάσει νόμου να καταθέτουμε όλα τα στοιχεία για σκοπούς έρευνας και ελέγχου. Δεν μπορείτε να ξεχνάτε το 1,8 της Λαϊκής επειδή τότε κάποιοι επικαλούνταν υπευθυνότητα, ευθύνη και σοβαρότητα. Όλα αυτά κατέστρεψαν το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία ευρύτερα. Σήμερα σας λένε ψηφίστε χωρίς καμία πληροφόρηση. Δεν έχετε καμία υποχρέωση να με ακούσετε όμως πώς θα αντιμετωπίσετε τον κόσμο ότι ψηφίσατε χωρίς να σας δώσουν τα στοιχεία. Να ζητήσουμε την έκθεση και να έρθουμε αν χρειάζεται παραμονή Χριστουγέννω ή Πρωτοχρονιάς για να ψηφίσουμε με υπευθυνότητα».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε: «Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα η στήριξη του Συνεργατισμού, αλλά όντως λαμβάνουμε αποφάσεις χωρίς ενημέρωση. Ψηφίζουμε αυτόν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 200 εκατ. και λόγω κινδύνων εάν δεν στηρίξουμε τον Συνεργατισμό, αλλά και γιατί είναι η μοναδική κυπριακή τράπεζα στον τόπο. Εδώ και χρόνια ψηφίζουμε νόμους της τρόικας και της κυβέρνησης για τις τράπεζες, αλλά καταλήγουμε στο να μας λένε ότι όλες μας οι τράπεζες χρειάζονται χρήματα κι άλλα χρήματα. Πώς είναι δυνατόν να κάνουμε όλα όσα μας λένε, να εισπράττουμε συγχαρητήρια και να πηγαίνουν όλο και χειρότερα τα πράγματα. Είναι η Τρίτη φορά σε δύο χρόνια που χρειάζονται χρήματα οι κυπριακές τράπεζες. Ο Συνεργατισμός αμφισβητεί τις παραδοχές της Κεντρικής για τις κεφαλαιακές ανάγκες του. Γιατί όμως όλες οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια ενώ κάνουμε όλα όσα μας λένε. Η απάντηση είναι ότι το πρόγραμμα σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού κλάδου ήταν λάθος από την αρχή. Κούρεψαν τις καταθέσεις και άφησαν τα δάνεια. Κανένας μας δεν έχει ψευδαίσθηση για όλα όσα ακολουθούν. Δεν μας άρεσε τότε με τη Λαϊκή αλλά ξέραμε τι θα ακολουθούσε. Η θέση ότι δεν ξέραμε και ψηφίζαμε δεν ισχύει. Δεν μας έδωσαν έγγραφα και δεν τα διαβάσαμε. Δεν μας έδωσαν τίποτε. Το ενημερωτικό δελτίο της Λαϊκής ήρθε αφού ψηφίσαμε. Όλα έγιναν αφού ψηφίσαμε. Δεν ευθύνεται η Βουλή για όλα αυτά αλλά όσοι απέκρυψαν πληροφορίες. Θα ξαναέχουμε ραντεβού Ιούνιο του 2017 και Μάρτιο του 2018 για να δούμε την πορεία του εν λόγω προγράμματος λέει αυτολεξεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού. Η ρίζα του προβλήματος είναι ότι μας πήραν 8 δισ. καταθέσεων και τα έστειλαν στην Ελλάδα. Το πρόβλημα του δανεισμού του κόσμου δεν λύνεται. Πρέπει να επιστρέψουμε χρήματα που τους πήραν από τις τράπεζες».

O Νίκος Νικολαΐδης της ΕΔΕΚ δήλωσε: «Για ακόμη μια φορά η Βουλή βρίσκεται προ ενός αδιεξόδου, το οποίο θυμίζει την περίπτωση της Λαϊκής. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όταν αυτό γίνεται θυμίζει πλέον φάρσα. Πόσα σχέδια αναδιάρθρωσης είδαμε και πόσα ακόμη θα δούμε. Κανένα από αυτά δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Συνεργατισμού. Αυτό που θα κάνει τον Συνεργατισμό βιώσιμο είναι ο ιδιοκτήτης, δηλαδή η κυβέρνηση, να εφαρμόσει καλή διαχείριση του οργανισμού. Η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει για να έχει ο τόπος ένα κρατικό, τραπεζικό φορέα. Θέλουμε να στείλουμε ένα αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ο Συνεργατισμός πρέπει να στηριχθεί, να αναδιαρθρωθεί για να προχωρήσει και να επιβιώσει.

Με τη σειρά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε: «Προσυπογράφω τη θέση των συναδέλφων για έγκαιρη και καλή ενημέρωση για όλα τα σημαντικά ζητήματα. Ζήσαμε τα τελευταία χρόνια πολλές περιπτώσεις που μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα πήραμε σκληρές αποφάσεις. Δεν μπορούμε από τη μια να κάνουμε τροπολογίες, να δημιουργούμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση κι έπειτα εμείς οι ίδιοι να την καταδικάζουμε. Άκουσα από όλους ότι θα χρειαστούν και θα ψηφίσουμε 200 εκατ. Εάν οι εκτιμήσεις ότι δεν είναι αρκετά και δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους φορολογούμενους με επιπλέον χρήματα, θα έπρεπε όλοι να ψηφίσουμε μια τροπολογία για να κάνει τόσα κέρδη όσα μπήκαν στον Συνεργατισμό και όλα αυτά μέχρι το 2018. Δεν μπορεί από τη μια να βάζουμε όρους όχι σε στρατηγικούς επενδυτές και από την άλλη μύδρους ότι χρεώνουμε τους φορολογούμενους με νέους φόρους. Και όταν λέγαμε ότι ο Συνεργατισμός θα χρειαστεί 1,5 δισ. ευρώ μόνο ένα κόμμα κατέθεσε γραπτώς ότι ο οργανισμός θα χρειαζόταν περισσότερα κεφάλαια και μάλιστα προς τον τότε Διοικητή, Πανίκο Δημητριάδη. Εμείς είμαστε ενάντια στον κρατικό παρεμβατισμό, εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων. Πώς γίνεται να μας κατηγορείτε για όλα. Μας κατηγορείτε ότι θέλουμε να ξεπουλήσουμε τα πάντα και την ίδια ώρα ότι παρεμβαίνουμε σε κάθε οργανισμό του δημοσίου. Ακούω αρνήσεις και όχι εισηγήσεις. Ακούστηκε επίσης ότι δεν θα βρει τα πόδια του ο Συνεργατισμός επειδή μας πήραν τις καταθέσεις. Δύο πολιτικές αποφάσεις φορτωθήκαμε με 4 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και έπειτα από άλλα 3,7 δισ. από την πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων. Πάντως, στον Συνεργατισμό το κόστος φορτώθηκε στον Κύπριο φορολογούμενο και χωρίς κούρεμα, επενδύσεις και golden boys. Τα επόμενα δυόμιση χρόνια ο Συνεργατισμός όχι απλώς δεν θα θέλει νέα κεφάλαια, αλλά θα κάνει και κέρδη 2,5 δισ. ευρώ δεν νομίζω ότι είναι θέμα που μπορεί να ξέρει κανένας. Εγώ σας λέω να μην κάνετε κριτική σε εμάς αλλά στους εαυτούς σας.

Από τους Οικολόγους ο Γιώργος Περδίκης είπε: «Από την ώρα ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ότι δεν θα υπάρξουν κουρεμένες καταθέσεις, τα τελευταία ψήγματα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση διαλύθηκαν. Για όσους πιστεύετε, ως όνειρο θερινής νυκτός, ότι ο Συνεργατισμός θα πάρεί την πρότερη μορφή του κάνουν λάθος. Κάποτε ο Συνεργατισμός θα ξαναγίνει Συνεργατισμός, δηλαδή θα ανήκει σε μικρούς επενδυτές, αποτελεί σκέψη κάποιων ρομαντικών. Ξέρουμε ποιοι μας παραπλάνησαν, κάτι που είναι ποινικό αδίκημα. Και πλέον ο καθένας μπορεί να παραπλανεί τη Βουλή. Κάποιοι έχουν την εντύπωση ή την αγαθή ιδέα ότι ο Συνεργατισμός θα γίνει όπως παλιά. Θεωρώ ότι η Βουλή πρέπει να παρακολουθεί στενά το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού και μάλιστα θα εισηγηθώ τη σύσταση ad hoc επιτροπής για να βλέπουμε μήνα παρά μήνα την πορέια του Συνεργατισμού».

 


    

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος