Αλλάζει το Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων

Προειδοποίηση δύο μηνών στην Κύπρο έδωσε η Κομισιόν για μεταφορά της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων (2014/49/ΕΚ) στο εθνικό της δίκαιο. Η εν λόγω οδηγία, η οποία βασίζεται στην προηγούμενη οδηγία 94/19/ΕΚ του 1994, βελτιώνει την προστασία των καταθέσεων.

Οι καταθέτες θα επωφελούνται από ταχύτερες εκταμιεύσεις και ισχυρότερο δίχτυ προστασίας, καθώς οι ενοποιημένες απαιτήσεις χρηματοδότησης θα διασφαλίσουν ότι τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα είναι προχρηματοδοτημένα και σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις υποχρεώσεις τους έναντι των καταθετών. Είναι ένα βήμα προς μια πλήρως αναπτυγμένη Τραπεζική Ένωση με σκοπό τη δημιουργία ασφαλέστερου και υγιέστερου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικό νομοσχέδιο καταρτίστηκε και ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο και εκκρεμεί προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής.

Με βάση την κοινοτική οδηγία οι νέες πρόνοιες που εισάγονται στην κυπριακή νομοθεσία είναι οι ακόλουθες:
1.     Εγγύηση καλυπτόμενων καταθέσεων από το Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (ΣΕΚ) και αποζημίωση εντός επτά εργάσιμων ημερών.
2.    Ορισμένα είδη καταθέσεων που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς καλύπτονται για πέραν των €100,000 για χρονική περίοδο τριών μηνών έως και ενός έτους. Συγκεκριμένα, η σχετική πρόνοια καλύπτει (α)καταθέσεις από συναλλαγές επί ακινήτων που αφορούν ιδιωτικές κατοικίες, (β)καταθέσεις που συνδέονται με ιδιαίτερα γεγονότα της ζωής, όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η συνταξιοδότηση, η απόλυση, η αναπηρία ή ο θάνατος του καταθέτη και (γ) καταθέσεις οι οποίες προέρχονται από την καταβολή ασφαλιστικών παροχών ή αποζημιώσεων για σωματική βλάβη από εγκληματική πράξη ή δικαστική πλάνη.
3.    Εναρμονισμένο εύρος και ύψος κάλυψης καταθετών εντός της ΕΕ. Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη για καταθέσεις από €100,000 - €300,000 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018 οπόταν και θα επανεξεταστεί η εφαρμογή της σχετικής οδηγίας.
4.    Συνεργασία συστημάτων εγγύησης καταθέσεων εντός της ΕΕ. Δηλαδή τα ΣΕΚ θα καλύπτουν τους καταθέτες υποκαταστημάτων τα οποία έχουν ιδρυθεί από πιστωτικά ιδρύματα του κράτους μέλους τους σε άλλα κράτη μέλη. Οι καταθέτες υποκαταστημάτων τα οποία έχουν ιδρυθεί από πιστωτικά ιδρύματα σε άλλο κράτος μέλος αποζημιώνονται από το ΣΕΚ στο κράτος μέλος υποδοχής για λογαριασμό του ΣΕΚ του κράτους μέλους καταγωγής. Το ΣΕΚ του κράτους μέλους υποδοχής καταβάλλει τα ποσά προς αποζημίωση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΣΕΚ του κράτους μέλους καταγωγής.
5.    Ταμείο Εξυγίανσης επίσης υπό τη Διαχείριση του ΣΕΚ.
6.    Εκ των προτέρων υποχρεωτική χρηματοδότηση των Ταμείων από εισφορές και ελάχιστο επίπεδο – στόχος 0,8% επί των καλυπτόμενων καταθέσεων για τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και 1% επί των καλυπτόμενων καταθέσεων για το Ταμείο Εξυγίανσης μέχρι το τέλος του 2024.
7.    Οι εισφορές βασίζονται στις καλυπτόμενες καταθέσεις και στο προφίλ κινδύνου των ιδρυμάτων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χαράλαμπος Μιχαήλ

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Λαγκάρντ: Σύντομα η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ εκτός απροόπτου
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου