Το ελβετικό φράγκο, οι τράπεζες και οι θέσεις της Κεντρικής

Εθελοντικά σχέδια έχουν συμφωνήσει τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν καταναλωτές, οι οποίοι δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο, σύμφωνα με τα οποία θα γίνονται διαγραφές δανείων, που κυμαίνονται από 10% μέχρι 40%, για μετατροπή σε ευρώ ή στερλίνα ή εξόφληση των δανείων.

Τοποθετούμενος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο Αναπληρωτής Ανώτερος Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το 60% των δανειοληπτών που έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο παίρνουν το εισόδημά τους σε στερλίνες και έτσι δεν έχουν υποστεί ουσιαστική συναλλαγματική ζημιά.

Ο κ. Γιάγκου ανέφερε ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ Κεντρικής και τριών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και υπήρξε κατάληξη σε κάποια σχέδια τα οποία οι τράπεζες είναι έτοιμες να εφαρμόσουν. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα δάνεια για τα οποία οι τράπεζες εθελοντικά θα είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν θα είναι αυτά που για τα οποία οι δανειολήπτες δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν.

Δεν θέλησε επίσης να μπει σε πολλές λεπτομέρειες και ανέφερε ότι το ζητούμενο δεν ήταν να υπάρξει η ίδια συμφωνία με τις τράπεζες για να μην υπάρξουν προβλήματα ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κεντρικής, η τράπεζα Χ σε περίπτωση μετατροπής του δανείου σε ευρώ ή στερλίνα προβλέπει στο εθελοντικό της σχέδιο διαγραφή κεφαλαίου 10%, συμφωνημένο νέο επιτόκιο Euribor έξι μηνών συν περιθώριο που θα συμφωνηθεί, επέκταση αποπληρωμής μέχρι 30 χρόνια ή μέχρι το 70ο έτος του δανειολήπτη για φυσικά πρόσωπα.

Η μετατροπή θα γίνεται δωρεάν χωρίς επιπλέον χρέωση, θα υπάρχει δυνατότητα να καταβάλλει μόνο τόκους για τους πρώτους 12 μήνες καθώς και δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης χωρίς επιπρόσθετη χρέωση, πρόσθεσε.

H τράπεζα Ψ θα προσφέρει από 20% μέχρι 40% εκπτώσεις επί του δανείου είτε για μετατροπή είτε για εξόφληση, δεν θα επιβαρύνεται ο πελάτης με έξοδα και προσφέρεται σε όλους τους δανειολήπτες ανεξαρτήτως σκοπού του δανείου. Το επιτόκιο θα βασίζεται στην αρχική πρόνοια με χαμηλότερα περιθώρια.

Η τράπεζα Ω, η οποία δεν έχει μεγάλα ποσά σε δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ουσιαστικά προσφέρει μετατροπή από ελβετικό φράγκο σε ευρώ ή στερλίνα με μείωση μέχρι 25% της οφειλής και η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα εξαρτάται από την αξία της εξασφάλισης, αλλά και τη συμπεριφορά και οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη.

Θα χωρίζεται το δάνειο σε δύο. Το ένα θα αποπληρώνεται, ενώ το δεύτερο θα είναι άτοκο με στόχο να διαγραφεί σε μια πενταετία αν δεν μπορεί να αποπληρωθεί. Θα διαγράφεται 20% το χρόνο από το δεύτερο δάνειο ωσότου αυτό διαγραφεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας