Βουλή: Zητούν την έκθεση του Συνεργατισμού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε να κατατεθεί η έκθεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού και των υπολοίπων τραπεζών, διατυπώνοντας επιφυλάξεις για το μέλλον του Συνεργατισμού και έντονα ερωτηματικά για τους λόγους για τους οποίους η μέθοδος ελέγχου της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών δεν είναι η ίδια αλλά διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα.

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε πέντε νομοσχέδια για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με ποσό 200 εκατομμυρίων. Τα νομοσχέδια θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση την προσεχή Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η Επιτροπή θα αναμένει να εξετάσει τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, προσθέτοντας πως η ζητήθηκε να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, ώστε να διαπιστωθεί, όπως ανέφερε, ότι τα 200 εκ. δεν θα καταλήξουν σε μαύρη τρύπα.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις ανάγκες κεφαλαίων των τραπεζών έχουν ολοκληρωθεί και διαπιστώνεται ότι για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Συνεχίζοντας διερωτήθηκε γιατί ο Συνεργατισμός να δέχεται πίεση για ανακεφαλαιοποίηση εάν αληθεύει ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει έλλειμμα κεφαλαίων ενός δις ενώ στις οικονομικές της καταστάσεις παρουσιάζει ανάγκες 300 εκατομμυρίων.

Μήπως ο στόχος είναι να βάλει κάποιος 200 εκ. στο Συνεργατισμό και να πάρει τον Συνεργατισμό που αξίζει 15 δις, διερωτήθηκε επιπλέον.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης πως εάν είναι αυτός ο σχεδιασμός, θα ήταν πιο έντιμο να το πουν τώρα.

Παρατήρησε ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα ακούμε διθυράμβους για τα επιτεύγματα στην οικονομία και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό για τρίτη φορά μετά το κούρεμα οι τράπεζες να έχουν ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι ο Συνεργατισμός είναι γέννημα - θρέμμα του λαού και παρατηρώντας ότι έγιναν στην πορεία σοβαρά λάθη, ανέφερε ότι τα λάθη δεν αναιρούν σε καμία περίπτωση την παλλαϊκή προσφορά του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του από θέση αρχής στηρίζει το Συνεργατισμό και ανέφερε ότι για το Συνεργατισμό έχουν υιοθετηθεί τα πιο ακραία σενάρια και οι πιο αυστηρές παραδοχές.

Διερωτήθηκε γιατί να μην υπάρχει υποψία ότι του χρόνου δεν ξεπουλήσουν το Συνεργατισμό και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι έλεγχοι για επάρκεια κεφαλαίων δεν γίνονται με τα ίδια κριτήρια.

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι είναι παράδοξο να μην υπάρχει η έκθεση ή πρόταση για αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε να κατατεθεί η σχετική έκθεση, ώστε να την μελετήσουμε και να ξέρουμε γιατί εγκρίνουμε αυτά τα λεφτά και ανέφερε πως μετά τα 1,8 δις για τη Λαϊκή το νομοθετικό σώμα οφείλει να είναι διπλά προσεκτικό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος