Πειραιώς: Eκτός Κύπρου την οδηγεί το πλάνο της

Σε έξοδο από την κυπριακή αγορά οδηγείται η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως διαφαίνεται από το τριετές business plan της, επιδιώκει να επικεντρωθεί στις εγχώριες δραστηριότητές και η διεθνής παρουσία της θα περιορισθεί αισθητά σε σύγκριση με την αντίστοιχη δέσμευση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του 2014. Πληροφορίες την θέλουν να συζητά με τον Όμιλο Libra για την πώληση της θυγατρικής της στην Κύπρο.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση της τράπεζας έχει συντάξει ένα πλάνο στόχων και ενεργειών ως το 2018 που στηρίζεται στους εξής πυλώνες στρατηγικής:

-Επικέντρωση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ελλάδα. Όπως προβλέπει το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης η Πειραιώς θα επικεντρωθεί στις εγχώριες δραστηριότητές και η διεθνής παρουσία της θα περιορισθεί αισθητά σε σύγκριση με την αντίστοιχη δέσμευση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του 2014.

- Βελτίωση λειτουργικής αποτελεσματικότητας με ρυθμούς που να υπερβαίνει τον ανταγωνισμό και αύξηση της εμπορικής αποδοτικότητας στις κύριες κατηγορίες πελατών.

-Περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Στο παραπάνω πλαίσιο η Πειραιώς θα επιδιώξει να διατηρήσει το ηγετικό μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα, μειώνοντας ωστόσο τον αριθμό του δικτύου της κατά περίπου 200 καταστήματα την επόμενη τριετία.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2015, το δίκτυο καταστημάτων της Πειραιώς στην Ελλάδα απαριθμούσε 757 καταστήματα ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα κλείσουν άλλα 57 καταστήματα, με τον συνολικό αριθμό τους να μειώνεται στα 700.

Το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει την περαιτέρω μείωση του αριθμού των καταστημάτων στην Ελλάδα σε λιγότερα από 650 ως το τέλος του 2017. Το business plan, όμως, της τράπεζας ορίζει ως επιδιωκόμενο βέλτιστο αριθμό καταστημάτων περίπου τα 550, με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Από το 40% σε επίπεδα κάτω του 17% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο πιο φιλόδοξος από τους στόχους που περιλαμβάνει το business plan τριετίας της Πειραιώς είναι η μείωση του ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων από 40% σήμερα (σ.σ στις 30.09.2015) σε λιγότερο από 17% στο τέλος του 2018.

Στόχος που όπως αναφέρεται θα επιτευχθεί μέσω ενεργητικής διαχείρισής των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον τομέα Recovery Banking Unit και των νέων χορηγήσεων.

Ειδικότερα στους μεσοπρόθεσμους στόχους περιλαμβάνεται η επίτευξη μέσου ετήσιου ρυθμού αύξησης του χαρτοφυλακίου δανείων προ προβλέψεων άνω του 10% (εκτός της Μονάδας RBU και των ανακτήσεων προβληματικών δανείων).

Η τράπεζα θα επικεντρωθεί κυρίως στις εταιρικές χορηγήσεις όπου προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης μεγαλύτερος από 15%, ενώ η λιανική τραπεζική εκτιμάται ότι θα τρέξει στην τριετία με μέσο ρυθμό αύξηση περίπου 5%.

Ως συνέπεια της δραστικής μείωσης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων το κόστος πιστωτικού κινδύνου (μετρούμενο ως έξοδο προβλέψεων επί το μέσο όρο των δανείων προ προβλέψεων και προσαρμογών) προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατακόρυφα από τις 397 μ.β. σήμερα ( σ.σ την 30.09.2015) σε περίπου 50 μ.β..

Σημειώνεται ότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου βρισκόταν στις 50 μ.β για τις εγχώριες τράπεζες την εποχή των παχεών αγελάδων της δεκαετίας του 2000.

Εξάλειψη του ELA- Συρρίκνωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ

Επιπρόσθετα, η Πειραιώς θέτει ως τριετή στόχο την εξάλειψη της χρηματοδότησης από τον ELA (21,2 δισ. στις 30.9) και τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Αυτό θα συμβεί με επίτευξη μέσου ετήσιου ρυθμού αύξησης καταθέσεων περίπου 15%, με τις καταθέσεις όψεως να τρέχουν με περίπου 10% και τις προθεσμιακές με περίπου 20%. Ο δείκτης Χορηγήσεις μετά από προβλέψεις προς Καταθέσεις θα πέσει κάτω από το 115% ως το τέλος του 2017 από 139% στις 30.09.2015.

Η αύξηση των καταθέσεων θα διενεργηθεί με παράλληλη μείωση του κόστους πρόσκτησής τους όπως προβλέπει το αναθεωρημένο πλάνο αναδιάρθρωσης. Το μέσο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων ήταν στο 1,43% τον περασμένο Σεπτέμβριο (το επιτόκιο νέων προθεσμιακών διαμορφωνόταν αντίστοιχα στο 1,1%) και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω ως το τέλος του 2018.

Πάνω από τις 300 μ.β το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο

Η ενίσχυση των καταθέσεων η μείωση του κόστους χρηματοδότησης και οι νέες χορηγήσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο πάνω από τις 300 μονάδες βάσης επί του ενεργητικού ( πλην του δανείου στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και των διακοπτόμενων δραστηριοτήτων) από τις περίπου 270 μ.β που είναι η επίδοση του 9μήνου του 2015.

Επιπρόσθετα στόχος της Πειραιώς είναι τα καθαρά έσοδα προμηθειών να ξεπεράσουν τις 90 μονάδες βάσης επί του ενεργητικού από 43 μ.β., με βάση τα στοιχεία της περιόδου 01.01.-30.09.2015.

Στο 37% ο δείκτης κόστους προς έσοδα

Συνεπεία των επιθετικών στόχων μείωσης του κόστους χρηματοδότησης η Πειραιώς επιδιώκει ως το τέλος του 2018 να μειώσει το δείκτη κόστους προς έσοδα σε περίπου 37% από 50% στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ τα λειτουργικά κόστη ως προς το ενεργητικό να πέσουν κάτω από το 1,4% από 1,69% σήμερα. Υποβοηθητικά θα λειτουργήσει η αύξηση των σταυροειδών πωλήσεων προϊόντων και η περαιτέρω βελτιστοποίηση της εμπορικής παρουσίας.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει μείωση των λειτουργικών εξόδων στην Ελλάδα σε περίπου € 1 δισ. από € 1,1 δισ. την 30.09.2015 (σε ετησιοποιημένη βάση. Ο στόχος θα επιτευχθεί και με περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων στην Ελλάδα μέχρι τις 31.12.2017.

Σημειώνεται ότι η αρχική δέσμευση προέβλεπε μείωση του αριθμού των εν Ελλάδι εργαζομένων στους 15.350 ενώ το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης βάζει υψηλότερα τον πήχη χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της Τράπεζας στην Ελλάδα ανερχόταν σε 15.715.

Εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης σε κόστη και μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Πειραιώς θα είναι κοντά στην επίτευξη απόδοσης επί των στοιχείων ενεργητικού (εξαιρουμένων των ομολόγων του ΕΤΧΣ, του εποχικού δανείου προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και των διακοπτόμενων δραστηριοτήτων) περίπου 150 μονάδες βάσης από αρνητική απόδοση 82 μ.β. την 30.09.2015.

Αισθητή μείωση της διεθνούς παρουσίας

Όπως προαναφέρθηκε στόχος της Πειραιώς είναι να επικεντρωθεί στις εν Ελλάδι δραστηριότητες μειώνοντας αισθητά τη διεθνή παρουσία της, κινήσεις, που αναμένεται να υλοποιηθούν χωρίς επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια ή, σε κάθε περίπτωση, χωρίς σημαντική απομείωση των εποπτικών κεφαλαίων, όπως διευκρινίζει η διοίκηση της τράπεζας στο ενημερωτικό δελτίο.

Το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει την περαιτέρω μείωση, μέχρι την 30.06.2018, των διεθνών δραστηριοτήτων πέραν του στόχου που είχε τεθεί πέρσι για διατήρηση ενεργητικού χαμηλότερου των 3,1 δις ευρώ. Επιπρόσθετα η Πειραιώς έχει αναλάβει τη δέσμευση να μη στηρίξει κεφαλαιακά τις θυγατρικές εξωτερικού πέραν ενός καθορισμένου ορίου.

Το ενεργητικό του Ομίλου στο εξωτερικό αντιστοιχούσε σε € 6,8 δισ. στις 30.09.2015 (εξαιρουμένων των εργασιών της Αιγύπτου).

Τέλος το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει επίσης τα εξής:

- αποεπένδυση των χαρτοφυλακίων εισηγμένων και μη εισηγμένων τίτλων μέχρι την 30.06.2016 και 31.12.2017 αντίστοιχα, περιλαμβανομένων σε κάθε περίπτωση των επενδύσεων σε μετοχές άνω των € 5 εκατ. και όλων των επενδύσεων σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά ομόλογα

-Αποχή από την αγορά τίτλων μη επενδυτικής διαβάθμισης μέχρι την 31.12.2017 (με την επιφύλαξη μερικών εξαιρέσεων)

-Εφαρμογή ορίου στις αποδοχές των υπαλλήλων και διοικητικών στελεχών της Τράπεζας, ίσου με τις ετήσιες αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όριο όπως ήδη ισχύει για τις αποδοχές για το εγκεκριμένο σχέδιο του 2014.

Πληροφορίες: Euro2day

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)