Χατζηγιάννης: Ήταν απρόβλεπτη η ανάγκη για €471 εκατ.

INBusinessNews  01/12/2015 10:51
Χατζηγιάννης: Ήταν απρόβλεπτη η ανάγκη για €471 εκατ.

Χατζηγιάννης: Ήταν απρόβλεπτη η ανάγκη για €471 εκατ.

INBusinessNews  01/12/2015 10:51

Η  ανάγκη ενίσχυσης του Συνεργατισμού με €200 εκατ. ευρώ από ένα νέο Ταμείο βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. 

Παίρνοντας τον λόγο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης αναφέρθηκε στην πορεία εκσυγχρονισμού του Συνεργατισμού από το 2013, ενώ σημείωσε ότι oι αλλαγές σε εκποιήσεις και αφερεγγυότητα ήταν η αιτία για να αυξήθουν οι προβλέψεις. 

«Έγιναν πολλά για τον εκσυγχρονισμό του Συνεργατισμού. Δημιουργήθηκε νέα διεύθυνση ΜΕΔ για πιο άμεση αντιμετώπιση προβλήματος, μειώθηκε το προσωπικό και οι μισθοί τους, έκλεισαν καταστήματα, συγχωνεύθηκαν τα  ΣΠΙ, ενώ ξεφορτώνονται εμπορικές δραστηριότητες». Παράλληλα, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός πέρασε τα τεστ αντοχής, ενώ το 2015 κατά τον έλεγχο του SSM φάνηκαν ανάγκες ύψους 471 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, επεσήμανε, αυτό διαπιστώθηκε λόγω ακραίων παραδοχών. «Η κεφαλαιακή επάρκεια του Συνεργατισμού έπρεπε να ήταν 12,25% αλλά είναι 12%. Τα 200 εκατ. ευρώ θα δώσουν ανάσα και μαξιλάρι στο Συνεργατισμό ώστε να είναι άνετοι να εκπληρώσουν στόχο». Κατέληξε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει το κράτος λεφτά.

Χατζηγιάννης: Απρόβλεπτη η ανάγκη ενίσχυσης
Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης τόνισε ότι διαφωνεί έντονα με τις παραδοχές που έγιναν από τον SSM αφού ήταν πολύ διαφορετικές με αυτές των τεστ αντοχής. 

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η χρονική διάρκεια των εκποιήσεων άλλαξε από 4.5 έτη σε 7 έτη. «Κάθε έτος προϋποθέτει €120 εκατ. επιπρόσθετες προβλέψεις. Έγιναν επίσης ακραίες παραδοχές για τις τιμές ακινήτων. Θα είναι στο 54% των σημερινών τιμών και θα μειώσει το ανακτήσιμο ποσόν. Το ratio ανέβηκε από 9.89% στο 12.25% και φάνηκαν ανάγκες ύψους 471 εκατ. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη, επίσης, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις. Χωρίς αυτά θα είχαμε κεφάλαια πέραν του 16% και κέρδη €200 εκατ. Επιπρόσθετα, δεν λήφθηκε υπόψη η πρόοδος των αναδιαρθρώσεων του 2015. Ο Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανεβαίνει, η κερδοφορία είναι ανοδική ενώ γίνεται καλή δουλειά στην αναδιάρθρωση ΜΕΔ. Μάλιστα, το Νοέμβριο είχαμε αυξημένες ροές καταθέσεων». Κατέληξε ότι ήταν απρόβλεπτη η ανάγκη ενίσχυσης του Συνεργατισμού, αλλά βλέπει μελλοντικά μια καλή πορεία.

Εμπορικές Τράπεζες: Πού πήγαν τα λεφτά του ειδικού φόρου;
Εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών ο Μιχάλης Καμμάς, επεσήμανε ότι το κράτος από το 2011 έχει εισπράξει €200 εκατ. από ειδικό φόρο. Κατήγγειλε ότι μπήκαν στο πάγιο Ταμείο και χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς. «Από την 1/1/2016 όλες οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα συνεισφέρουν στο ταμείο. Το 2013 συμφωνήσαμε στον ειδικό φόρο καθώς  δεν υπήρχε θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι θα φορολογήσει τις  καταθέσεις όλου του τραπεζικού συστήματος για να δημιουργηθεί περιθώριο ασφαλείας. Άλλο επιπρόσθετα κεφάλαια σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και άλλο να ενισχύσουμε το Συνεργατισμό». Επανέλαβε ότι καταθέτει προβληματισμούς για τη μέθοδο. «Δεν μπορούμε να πληρώνουμε δύο φορές για τον ίδιο φόρο».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας