Στην Κομισιόν το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού

Εντείνονται οι διεργασίες προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση του κρατικοποιημένου Συνεργατισμού, με το πρώτο προσχέδιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης να βρίσκεται ήδη στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, χθες απεστάλη για συζήτηση το πρώτο προσχέδιο του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης στην ΓΔ Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Με βάση τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, κρατική ενίσχυση δίνεται μόνο μετά την υποβολή και έγκριση σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Οι κόκκινες γραμμές
Σύμφωνα έγκυρες πηγές, οι κόκκινες γραμμές του Υπουργείου Οικονομικών είναι όπως παραμείνει η υφιστάμενη δομή του Συνεργατισμού, δηλαδή να διατηρηθούν τα 18 Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) και να διατηρηθεί επίσης το χρονοδιάγραμμα της εξόδου του κράτους από τον Συνεργατισμό, όπως αυτό προνοείτο στο αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε εγκριθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με το €1,5 δισεκατομμύριο, δηλαδή αρχές του 2019.

Ο στόχος, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι η έξοδος του κράτους να γίνει σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη πάντα το συμφέρον του φορολογούμενου.

Η ανάγκη για νέα κρατική στήριξη του Συνεργατισμού, προέκυψε μετά το Srep test που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50% (κατά €0,5 δισ περίπου), με αποτέλεσμα ο δείκτης κύριων πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων (CET1) να υποχωρήσει στο 12,01%, ελαφρώς ψηλότερα από το όριο των εποπτικών απαιτήσεων.

Εκτιμάται ότι με τη νέα κεφαλαιακή στήριξη, τα πρωτοβάθμια κεφάλαια του Συνεργατισμού θα ενισχυθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ο στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση να καταβληθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016, οπόταν τίθεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών, που θέτει τις προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Φαίνεται ότι το τελικό ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κυμανθεί μεταξύ €150 και €200 εκατομμυρίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κλιμάκιο του ΕΕΜ θα βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο για μια πρώτη επισκόπηση των αποτελεσμάτων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θα γίνουν και επαφές με την Τράπεζα Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου