Που να επενδύσετε μετά την κρίση

Σε μια εποχή διαρκών αναταραχών, ανακατατάξεων και αβεβαιότητας η παγκόσμια οικονομία αναζητά –ακόμη- οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση. Σε επίπεδο επενδύσεων, προφανώς, δημιουργούνται και ευκαιρίες. Ο παγκόσμιος κολοσσός της Pimco εντοπίζει ευκαιρίες σε αναδυόμενες αγορές αλλά και τραπεζικούς τίτλους, απόρροια της πτώσης που καταγράφηκε στις αποδόσεις κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης.

Ο Daniel Phillipson της Pimco, με βάση του τη Γερμανία, μίλησε στο InBusinessNews για τη σημερινή εικόνα του παγκοσμίου πεδίου επενδύσεων αλλά και των οικονομικών συνθηκών, οι οποίες σαφώς και επηρεάζουν τις αποφάσεις των επενδυτών. Ο κ. Phillipson θα βρεθεί στην Κύπρο αφού θα είναι εκ των ομιλητών στο 6ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Park. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Aon Hewitt και την εταιρεία ΙΜΗ.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στο επενδυτικό πεδίο τα τελευταία χρόνια, ποια είναι τα δεδομένα που τις συνθέτουν σήμερα;
Οι επενδυτές έχουν επωφεληθεί πριν την οικονομική κρίση αλλά και από τη δεκαετία του 80’ κι έπειτα, ωστόσο σήμερα βλέπουν ότι οι επενδύσεις τους σε κεφάλαια έχουν περιοριστεί. Η πτώση του πληθωρισμού επέφεραν νομισματικές πολιτικές οι οποίες δημιούργησαν χαμηλότερα επιτόκια και υποβαθμίσεις στα περιθώρια κέρδους. Αυτή η εικόνα έδωσε μεγάλη απόδοση στις επενδύσεις από τη δεκαετία του 80’ μέχρι την οικονομική κρίση.

 

Αυτό σημαίνει ότι οι όσοι επενδύουν και αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά συνήθως επιτυγχάνουν χαμηλότερες αποδόσεις, αλλά καταφέρνουν να πηγαίνουν προς τα εμπρός. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο εάν παρατηρήσει κανείς την απόδοση του γερμανικού ή του αμερικανικού ομολόγου. Πολλοί επενδυτές πρέπει πλέον να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τις αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Και πώς αντιδρούν οι επενδυτές έναντι αυτών των συνθηκών;
Οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Κάποιοι επενδυτές περιορίζουν τις προσδοκίες τους αλλά και το ρίσκο που παίρνουν, ενώ άλλο λαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο προκειμένου να επιτύχουν του οικονομικούς στόχους τους.
Την ίδια ώρα άλλοι επενδυτές επιχειρούν να απλώσουν σε μεγαλύτερο εύρος τις επενδύσεις τους, εντάσσοντας πιο φιλόδοξες επενδύσεις στη στρατηγική τους, με κύριο χαρακτηριστικό τη στρατηγική τοποθέτηση των επενδύσεών τους.

Πάντως, ενδιαφέρον προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ πολλές επενδύσεις έχουν πάρει την κατιούσα κάποιες άλλες εξακολουθούν να αναβαθμίζονται. Για παράδειγμα εάν δει κανείς τις κορυφαίες επενδύσεις από πλευράς αποδόσεων με τις χαμηλότερες θα παρατηρήσει ότι η διαφορά τους σε ποσοστιαίο επίπεδο είναι της τάξης του 45% κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Κατά το περασμένο έτος το εν λόγω ποσοστό ανήλθε στο εξόχως υψηλό 46%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο κέρδους και διαχειρίσιμο ρίσκο, φτάνει να υπάρχει σωστή τακτική επενδύσεων.

Ποιες είναι οι κύριες οπτικές σε σχέση με τις επενδύσεις αυτή τη στιγμή;
Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι παγκόσμια τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε ποσοστό της τάξης του 2,5% με 3% και 2 με 2,5% αντίστοιχα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι πολιτικές και οι οικονομικές πολιτικές έχουν απόκλιση μεταξύ τους, απόρροια της ασυνεννοησίας μεταξύ πολιτικών αρχών και κεντρικών τραπεζών. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ωθούν προς τα εμπρός την Ευρώπη, η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς και η Ιαπωνία συνεχίζει την πορεία της εντός διαρκών νομισματικών πολιτικών και διαμάχης με τις πολιτικές αποφάσεις, με σκοπό να πετύχει ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Πώς επηρεάζει τη διασπορά επενδύσεων ενός χαρτοφυλακίου η άνωθεν εικόνα;
Με βάση όσα έχουμε αναλύσει πιο πριν η δική μας τακτική για διασπορά επενδύσεων γίνεται με πολύ επιλεγμένο και προσεκτικό τρόπο. Σε υψηλό επίπεδο επενδύσεων κτίζουμε σε κεφάλαια που εμπεριέχουν ρίσκο αλλά και υπάρχει η προσδοκία ότι θα έχουν καλές αποδόσεις, ως μέρος του κύκλου που πάντα καταγράφεται. Η προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε τίτλους σε αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και ειδικότερα της Ιαπωνίας, υψηλών αποδόσεων και με επικέντρωση σε τραπεζικούς τίτλους. Πιστεύουμε ότι οι εν λόγω τίτλοι τυγχάνουν διαπραγμάτευσης σε ελκυστικές αξίες και θεωρούμε ότι θα αποκομίσουμε πλεονέκτημα από τη θετική πορεία που αναμένεται να έχουν οι εν λόγω αγορές. Παράλληλα, επιδιώκουμε επενδύσεις σε ομόλογα παρά τις χαμηλές αποδόσεις τους.
 

 

Δειτε Επισης

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»