Φουλ μηχανές για αναδιαρθρώσεις ζητά ο Αναστασιάδης

Επιτάχυνση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από την Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα και το Συνεργατισμό στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (19 Νοεμβρίου), στο Προεδρικό, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν κατά κύριο λόγο «μια προπαρασκευαστική συνάντηση της συνάντησης της Πέμπτης».

Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με την κ. Γιωρκάτζη για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται αυξανόμενος ρυθμός αναδιαρθρώσεων».

«Είναι κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει και ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη όπως επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων και αν θέλετε αυτό θα είναι ένα από τα κύρια μηνύματα της συνάντησης της Πέμπτης», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε επίσης ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης και, λαμβάνοντας υπόψη και μελέτη συμβουλευτικού οίκου που εργοδότησε η ίδια η Κεντρική Τράπεζα που αφορά τη δομή και τη μορφή διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, συμφωνήθηκε όπως από κοινού η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα συνεργαστούν, ειδικότερα στο σκέλος που θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για να προωθηθούν».

Σε ερώτηση για το ποιες διοικήσεις τραπεζών θα κληθούν στο Προεδρικό την Πέμπτη, είπε ότι «έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των τραπεζών Κύπρου, Ελληνική και του Συνεργατισμού».

«Αποφασίστηκε να προσκληθούν αυτές οι τρεις», ανέφερε απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα. Όπως ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κ. Γιωρκάτζη θα απουσιάζει στο εξωτερικό αλλά η Κεντρική θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση της Πέμπτης.

Σε ερώτηση για την έρευνα που υπάρχει σε εξέλιξη σε ότι αφορά την κ. Γιωρκάτζη και αν συζητήθηκε αυτό το θέμα διευκρίνισε ότι «δεν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και όταν υπάρχουν εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα θα προβούμε και σε σχετική ανακοίνωση».

Σε άλλη ερώτηση για εξομάλυνση σχέσεων Προεδρικού – Κεντρικής, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το έχουμε και από πλευράς Προεδρικού κατ` επανάληψη αναφέρει ότι πέραν από τους θεσμούς, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και μπορώ να αναφέρω ότι υπάρχει συνεργασία προς όφελος όλων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόνοια στη μελέτη για χρονική διάρκεια της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής επανέλαβε ότι «πρόκειται για μελέτη, που όπως έχω αναφέρει, ετοίμασε συμβουλευτικός οίκος που εργοδότησε η Κεντρική Τράπεζα». Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις όποιες λεπτομέρειες αφορούν την μελέτη, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύσκεψη της Πέμπτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισήμανε ότι «σίγουρα η σύσκεψη γίνεται με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα». Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «ότι αυτά τα μηνύματα θα πρέπει πρώτα ν` ακουστούν στη σύσκεψη της Πέμπτης και ακολούθως μπορεί να γίνουν και γνωστά». Αλλά, συμπλήρωσε, «θα πρέπει ν` αναμένουμε τη συνάντηση της Πέμπτης».

Σε ερώτηση αν ισχύει η δήλωση του Προέδρου, κατά το δημοσιογράφο, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε `κούρεμα` δανείων, ο κ. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές ότι «δεν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε `κούρεμα` των δανείων».

«Δεν έχει κάνει καμιά τέτοια αναφορά, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, που φυσικά όταν γίνονται, ισχύουν, αλλά δεν αναφέρθηκε σε `κούρεμα` δανείων», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)