Συνεργατισμός: Το κράτος θα ρίξει κι άλλα κεφάλαια

Θα χρειαστεί ξανά κρατική ενίσχυση ο Συνεργατισμός, όπως σημειώνει στα οικονομικά του αποτελέσματα για την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κύριος μέτοχος (δηλαδή το κράτος) προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του Συνεργατισμού, δημιουργώντας επιπλέον περιθώριο ασφάλειας πέραν και πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα υποβληθεί σχετικό πλάνο κεφαλαίων (capital plan).

Περαιτέρω, ο Συνεργατισμός πραγματοποίησε ζημιές ύψους  €228 εκατ. σε σχέση με καθαρό κέρδος ύψους €109,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως αναφέρει, οι ζημιές προκύπτουν μετά το μη-επαναλαμβανόμενο γεγονός της ενσωμάτωσης των ειδικών προβλέψεων για το μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο δανείων. 

Όπως αναφέρει ο Συνεργατισμός, η υποχώρηση του κέρδους από εργασίες σε σχέση με το 2014 οφείλεται στην μείωση των καθαρών εσόδων ως αποτέλεσμα:

- της μεγάλης μείωσης των επιτοκίων στην οποία προχώρησε ο Συνεργατισμός σε όλα τα υφιστάμενα εξυπηρετούμενα δάνεια σε συνάρτηση με τη σταδιακή αποκλιμάκωση στα επιτόκια καταθέσεων

- της χαμηλής ζήτησης για νέες χορηγήσεις,

- της διαδικασίας απομόχλευσης που ακολουθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

- της αύξησης των καταθέσεων και των δεικτών ρευστότητας σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή απόδοση των ρευστών διαθεσίμων.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε στο 2,5% σε σχέση με 2,7% στο τέλος του προηγούμενο έτους, ενώ ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανήλθε στο 41,2% από 37,4%το 2014.

Ο ισολογισμός του Συνεργατισμού ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στα €14,1 δις σε σχέση με €13,9 δις στο τέλος του προηγούμενου έτους. Οι συνολικές καταθέσεις παρουσιάζουν αύξηση €350 εκατ. από την αρχή του έτους και ανέρχονται στα €12,74 δις ενώ οι καθαρές χορηγήσεις είναι μειωμένες κατά 6,5% σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2014 και ανέρχονται σε €9,47 δις. Ο δείκτης χορηγήσεις προς καταθέσεις ανέρχεται στο 74,3% σε σχέση με 81,6% στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στα €6,84 δις (αύξηση 2,16% από την αρχή του έτους ενώ παραμένουν σταθερά για το υπό εξέταση τρίμηνο) ενώ εξαιρουμένων των τόκων ήταν €6,01 δις (μείωση 3,66% από την αρχή του έτους). Η χρέωση προβλέψεων ως ποσοστό των χορηγήσεων ανήλθε στο 3,8% ενώ ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών είναι 49,9% σε σχέση με 44,3% στην αρχή του έτους.

Δράσεις για τα δάνεια σε καθυστέρηση

Όπως αναφέρεται, ο Συνεργατισμός ανεβάζει τον δείκτη κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στο 50%, υιοθετώντας άμεσα τις εκτιμήσεις της επιθεώρησης που διενεργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Η συγκεκριμένη κάλυψη είναι επιπρόσθετη των υψηλών εμπράγματων εξασφαλίσεων στο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Συνεργατισμού.

Μετά τις νέες αυξημένες προβλέψεις, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ανέρχεται στο 12,01% και ικανοποιεί το υφιστάμενο ελάχιστο εποπτικό όριο ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει και το νέο αυξημένο ελάχιστο επίπεδο κεφαλαιουχικής επάρκειας το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να καθορίσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εποπτικής αξιολόγησης που διενεργεί.

Σύμφωνα με το Συνεργατισμό, "οι συσσωρευμένες προβλέψεις του Συνεργατισμού μετά την ενσωμάτωση των νέων ειδικών προβλέψεων ανέρχονται σε €3,42 δις θωρακίζοντας αποφασιστικά τον ισολογισμό του. Αυτό, σε συνδυασμό με την συνεχόμενη αύξηση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια αυτή διαδραματίζει η μακροοικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία παρουσιάζει βελτίωση, με επιπρόσθετο σημαντικό παράγοντα την πρόοδο στο θέμα της μείωσης της ανεργίας".

Ψηλός ο ρυθμός αναδιαρθρώσεων

Σύμφωνα με το Συνεργατισμό, "παραμένει προσηλωμένος στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, με τη χρήση πολλαπλών λύσεων". Προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει ότι έχει πετύχει σημαντική αύξηση της τάξης του 120% στον ρυθμό αναδιαρθρώσεων για το 2015, σε σχέση με πέρσι, θέτοντας τις προϋποθέσεις για ακόμη ψηλότερους ρυθμούς το 2016, με βάση το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης ΜΕΧ το οποίο υλοποιείται. Στόχος του Συνεργατισμού είναι να επιτύχει το 2016 αύξηση στο ρυθμό αναδιαρθρώσεων, κατά 60% σε σχέση με το 2015 και 250% σε σχέση με το 2014, υλοποιώντας άνω των €900 εκατ. για το 2015 και γύρω στο €1,5 δις το 2016.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, εξαιρουμένων των τόκων, μειώθηκαν κατά €110 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στα €6,01 δις σε σχέση με €6,12 δις στις 30 Ιουνίου 2015. "Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρατηρούμενη μείωση επιβεβαιώνει ότι έχει αναχαιτιστεί η ροή νέων δανείων στο μη εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο", αναφέρεται σχετικά.

Όπως σημειώνεται, "η εμπιστοσύνη με την οποία η κοινωνία αγκαλιάζει τον Συνεργατισμό αποτυπώνεται στις καταθέσεις και στα ρευστά διαθέσιμα του ισολογισμού τα οποία στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ανέρχονταν σε €3,4 δις, γεγονός που επιτρέπει στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα να χρηματοδοτήσει ωφέλιμα για την οικονομία δάνεια. Όσον αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο Συνεργατισμός βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία επίτευξης των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί".

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης, «ως Συνεργατισμός κάνουμε σήμερα ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα. Προχωρούμε στη ριζική και αποτελεσματική θωράκιση του ισολογισμού μας, η οποία θα μας επιτρέψει να κτίσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά, πάνω στα πολύ καλά αποτελέσματα που ήδη επιτυγχάνουμε στο θέμα των αναδιαρθρώσεων. Την ίδια στιγμή απορροφούμε σημαντικές νέες μη επαναλαμβανόμενες προβλέψεις στον ισολογισμό μας, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση μας με τις νέες διαφοροποιημένα αυστηρότερες ευρωπαϊκές εποπτικές απαιτήσεις. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και οι απαιτήσεις ολοένα και πιο αυξημένες. Προς αυτή την κατεύθυνση θωρακίζουμε περαιτέρω την κεφαλαιουχική μας επάρκεια σε συνεννόηση με τον μέτοχο για την δημιουργία επιπρόσθετου κεφαλαιακού μαξιλαριού».

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»