«Αντίδοτο» BlackRock για τα NPLs του Συνεργατισμού

Ειδική φόρμουλα τεχνοκρατών και έτοιμων λύσεων από το εξωτερικό «ρίχνει» στη μηχανή καταπολέμησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο Συνεργατισμός, μέσω του διεθνούς οίκου BlackRock.

Κλιμάκιο στελεχών του αμερικανικού οίκου έχει φτάσει και διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, παρέχοντας τεχνοκρατική υποστήριξη στο Τμήμα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του οποίου επικεφαλής είναι ο Βαρνάβας Κουρουνάς.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι τους τελευταίους μήνες ο Συνεργατισμός, μετά και το μεγάλο πλάνο έτοιμων λύσεων για αναδιαρθρώσεις δανείων, κατάφερε να μπει σε ρυθμό της τάξης των 90 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση σε σχέση με την αξία των δανείων που τυγχάνουν διακανονισμού με τους πελάτες.

Το πρόβλημα στον Συνεργατισμό άπτεται της διάρθρωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου, το οποίο αφορά κατά βάση νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Η εν λόγω εικόνα οδηγεί τον Συνεργατισμό στη λύση των αναδιαρθρώσεων, αφού oι μαζικές εκποιήσεις δεν συνάδουν ούτε με τη φιλοσοφία αλλά ούτε συμφέρουν, αφού η τιμές σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα καλύπτουν το ποσό εξασφάλισης του ακινήτου. Η μεγάλη βάση καταθετών αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον όγκο εργασίας, ενώ οι μικρές και ξεχωριστές περιπτώσεις επιμηκύνουν τον χρόνο διεκπεραίωσης κάθε αναδιάρθρωσης.

Τα σημερινά δεδομένα στον Συνεργατισμό φέρνουν αναδιαρθρώσεις της τάξης των 90 εκατ. μηνιαίως, ενώ με την αρωγή της BlackRock ο στόχος ανεβαίνει στα 140 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Πάντως, κατά τον Οκτώβριο έγιναν αναδιαρθρώσεις των οποίων η αξία φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ όπως πληροφορείται το InBusinessNews. Την ίδια στιγμή η λύση της πακετοποίησης δανείων μπορεί να δώσει λύσεις στον Συνεργατισμό, κυρίως για τους πελάτες που δεν έχουν τη δυνατότητα ή είναι αποφασισμένοι να δώσουν το ακίνητο στο συνεργατικό απ' όπου εξασφάλισαν δάνειο.

Πάντως, οι σχεδιασμοί και σε αυτό το επίπεδο τόσο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και από την πολιτεία σε συνδυασμό με την καθυστέρηση που έχει καταγραφεί σε σχέση με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου καθιστά ακόμη πιο δυσμενές το έργο χειρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η BlackRock παρέχει στον Συνεργατισμό υπηρεσίες τόσο σε επίπεδο γνώσης και διεθνούς εμπειρίας όσο και σε επίπεδο συμβουλών για τεχνολογική αναβάθμιση, η οποία θα καταστήσει πιο αποτελεσματικές όλες τις διαδικασίες.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά