Παραμονή Κρις Παύλου διεκδικούν οι κουρεμένοι

Την επόμενη μέρα σχεδιάζουν οι πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας μετά το πράσινο φως που έλαβαν από την Κεντρική Τράπεζα, για τη μεταφορά της διαχείρισης της τράπεζας στους πιστωτές της, δυόμισι χρόνια μετά τη διαδικασία εξυγίανσης στην οποία περιήλθε.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που επεξεργάστηκε ο ΣΥΚΑΛΑ, οι πιστωτές της πρώην Λαϊκής δύνανται να απευθυνθούν το Δικαστήριο και να συγκαλέσουν συνέλευση πιστωτών. Στο ενδεχόμενο που οι πιστωτές αναλάβουν τη διαχείριση,  θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των ομάδων πιστωτών (όπως ο ΣΥΚΑΛΑ, ταμεία προνοίας, κάτοχοι αξιογράφων και κουρεμένοι καταθέτες) για εκλογή μιας επιτροπής που θα αντικαταστήσει την Αρχή Εξυγίανσης. Πάντως, όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθούν από το Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου θα πρέπει να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των Βουλευτών και να ψηφιστεί σε νόμο, προκειμένου η διαχείριση να περάσει στους πιστωτές της πρώην Λαϊκής. Πάντως, ο δικηγόρος του ΣΥΚΑΛΑ Μιχάλης Ιωαννίδης σημείωσε ότι η όποια πρόταση πρέπει να εγκριθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2016 οπότε τίθεται σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών (ΒRRD), βάσει της οποίας η διαχείριση συστημικών τραπεζών μεταφέρεται στον Κοινό Εποπτικό Μηχανισμό.

Ιδρύεται συνομοσπονδία πιστωτών της πρώην Λαϊκής
Ήδη, ο ΣΥΚΑΛΑ και οι κάτοχοι αξιογράφων μελετούν τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας. Μάλιστα, έχουν συνάντηση την Τρίτη (3/11) για να μελετήσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν. Και από τις δύο πλευρές, αναγνωρίζεται ότι όλοι οι Σύνδεσμοι έχουν το δικό τους καταστατικό, το δικό τους ΔΣ και τις προγραμματικές τους δηλώσεις. Οι δύο Σύνδεσμοι θα δουν αυτά που τους ενώνουν, ενώ ήδη δύο δικηγορικά γραφεία μελετούν την πλατφόρμα συνεργασίας. Τα σημεία για τα οποία συμφωνούν οι Σύνδεσμοι αφορούν:
1)    απάμβλυνση των ζημιών  που προέκυψαν από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013 σύμφωνα με το ψήφισμα που υιοθέτησε η Βουλή,
2)    αποκατάσταση της αδικίας καθώς «πλήρωσαν» τις ζημιές που θεωρούν ότι θα έπρεπε το κράτος να στηρίξει
3)     τιμωρία αυτών που οδήγησαν τη Λαϊκή σε κλείσιμο.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος των Κατόχων Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης σημείωσε ότι αναμένουν το ψήφισμα της Βουλής να μετατραπεί σε νόμο. Διευκρίνισε ότι η αναφορά σε διεκδίκηση έδρας στις Βουλευτικές Εκλογές αφορά καθαρά σε σκέψεις και συζητήσεις που γίνονται στον δικό τους Σύνδεσμο εάν δεν υιοθετηθούν αυτά που περιμένουν.

Ο ρόλος Κρις Παύλου ως διαχειριστή
Πάντως, δεν βλέπουν λόγο αποχώρησής του από τη Διαχείριση της Λαϊκής οι κουρεμένοι πιστωτές. Σε επικοινωνία του InBusinessNews με πιστωτές διαφαίνεται ότι θεωρούν τον Κρις Παύλου ως τον καταλληλότερο για τον ρόλο του διαχειριστή και είναι ευχαριστημένοι από το έργο που μέχρις στιγμής έχει επιτελέσει. Εξάλλου, όταν πριν ένα μήνα ο Κρις Παύλου σκεφτόταν να παραιτηθεί, ο ΣΥΚΑΛΑ εξέδωσε ανακοίνωση που του ζητούσε να παραμείνει στη θέση του.

Ακόμη οι πιστωτές της πρώην Λαικής θεωρούν ότι η IBG είναι καλός Σύμβουλος, ενώ θεωρούν ότι εντός τριών μηνών έγιναν όσα δεν έγιναν σε 2,5 χρόνια. Τους τελευταίους τρεις μήνες η ΙΒG βγήκε σε δύο προσφορές, ενώ είναι έτοιμες και οι άλλες για αποξένωση εργασιών στο εξωτερικό που ανήκαν στη Λαϊκή Τράπεζα.

Ο Κρις Παύλου, μιλώντας στο InBusinessNews, εφιστά την προσοχή των αρμοδίων. «Πρέπει να γίνουν προσεχτικά διαβήματα και να μη βιαστούμε. Δε διαφωνώ με το concept της ανάληψης της διαχείρισης από τους πιστωτές καθώς είναι δικά τους τα assets, απλά θέλω να τονίσω ότι οι τράπεζες διοικούνται από την ΕΚΤ» σημείωσε εμφαντικά.

 

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)